Οκτώβριος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους;

  03 October, 2022 ΑΡΘΡΑ
Οκτώβριος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους;

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της κολοκύθας, την οποία βρίσκουμε σε διάφορες παραλλαγές και μαγειρεύουμε με διάφορους τρόπους, από ψητή έως την αγαπημένη μας κολοκυθόσουπα.

Οπωροκηπευτικά

Εκτός από την κολοκύθα, στον πάγκο του μανάβη βρίσκουμε μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια και σαλάτες (γαλλική, σγουρή). Επίσης το χλωρό κρεμμύδι, το σπανάκι, το παντζάρι, το καρότο, το σέσκουλο. Προς τα τέλη του μήνα εμφανίζονται στους πάγκους τα πράσα, τα ραπανάκια, η ρόκα και οι πράσινες ελιές.

Φρούτα

Τα ζουμερά και πεντανόστιμα αχλάδια βασιλεύουν στους πάγκους της λαϊκής όπως και τα μήλα. Στις αρχές του μήνα βρίσκουμε τα αχλάδια Κρυστάλια και αργοτέρα τα Sissy. Όσον αφορά τα μήλα, βρίσκουμε τα Gala, τα ορεινής Κορινθίας και τα Τρίπολης, ακολουθούν τα Starking Delicious, τα φιρίκια του Πηλίου, και τα Golden Delicious. Από εσπεριδοειδή βρίσκουμε κλημεντίνες, λεμόνια και τα πρώτα πορτοκάλια της ποικιλίας Ναβαλίνα. Ακόμη βρίσκουμε, ρόδια της ποικιλίας Ακο υπερπρώιμα, πολύ κόκκινα και ζουμερά. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι στα καλύτερα τους, λευκά και γλυκά. Βρίσκουμε επίσης λωτούς, πολύ νόστιμα ακτινίδια Νάουσας, κυδώνια και περγαμόντα.

Ψάρια – θαλασσινά

Εκτός από τα ελληνικά μπαρμπούνια, στην αγορά κυκλοφορούν και φρέσκα εισαγωγής από Ιταλία, Γαλλία, Μαρόκο και Σενεγάλη. Στην κατάψυξη αποθηκεύονται συνήθως μόνο σενεγαλέζικα μπαρμπούνια, νόστιμα κι αυτά, αλλά αν προτιμήσουμε τα φρέσκα, θα πρέπει να ξέρουμε ότι είναι ευπαθή ψάρια και δεν αντέχουν για πολύ στο ψυγείο. Ψητά, τηγανητά, αλλά και ωμά-μαρινάτα, όπως κι αν τα μαγειρέψουμε, δεν χάνουν τη νοστιμιά τους.

Αρχίζει η αλιεία της ανεμότρατας, συνεχίζουν τα γρι-γρι και αραιώνουν τα παραγάδια και τα διχτυάρικα. Είναι ο τελευταίος μήνας που επιτρέπεται η αλιεία για τα μύδια, καθώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα αναπαράγονται, αλλά και το φαΐ τους είναι λιγότερο τους κρύους μήνες. Επίσης, επιτρέπεται ακόμη η αλίευση των γυαλιστερών.

Είναι καλή εποχή για: Αθερίνα, Βραστόψαρα, Γαλέο, Γαρίδα, Γαύρο, Γλώσσα, Γοφάρια, Καλαμάρια, Καπόνια, Καραβίδα, Κολιό, Κουτσομούρες, Λυθρίνια, Μαρίδα, Μπακαλιάρο, Ξιφία, Παλαμίδα, Πεσκανδρίτσα, Σαρδέλα, Σαφρίδι, Σκορπίνα, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Τόνο, Φαγκρί, Χταπόδια, Χριστόψαρα.

Κρεατικά

Προς τα τέλη του μήνα αρχίζουν τα χοιροσφάγια έτσι έχουμε: Χοιρινό, Λουκάνικα, Πηχτή, Καβουρμά.

 

  03 October, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα