Οι υποχρεώσεις και ο μποναμάς: Tι θα εισπράξουμε και τι θα πληρώσουμε μέχρι το τέλος του έτους

  28 November, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Οι υποχρεώσεις και ο μποναμάς: Tι θα εισπράξουμε και τι θα πληρώσουμε μέχρι το τέλος του έτους

Ένας μήνας απέμεινε για να μας αποχαιρετίσει επίσημα το 2023. Μέσα σε αυτές τις 30 και κάτι ημέρες όμως, υπάρχουν πολλές και σημαντικές ημερομηνίες για τις «τσέπες» των πολιτών.

Είτε με τη μορφή είσπραξης είτε με την υποχρέωση καταβολών, το οικονομικό «καλεντάρι» του Δεκέμβρη είναι αρκετά «πλούσιο».

Υποχρεώσεις
Ξεκινάμε με τις υποχρεώσεις εκατομμυρίων πολιτών για τον Δεκέμβριο.

Οι βασικές οικονομικές υποχρεώσεις είναι:

Tέλη Κυκλοφορίας Τα τέλη κυκλοφορίας πληρώνονται έως το τέλος Δεκεμβρίου του κάθε έτους, εφόσον δεν δοθεί παράταση. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται και πρόστιμο:

ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
30 €, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 €.
ENΦΙΑ
Εχει καταβληθεί ήδη το μεγαλύτερο μέρος του ΕΝΦΙΑ και απομένουν περίπου 600 εκατ. ευρώ από τα 2,25 δισ. έως τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η περίοδος αποπληρωμής.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει οι υπόχρεοι να καταβάλλουν το τίμημα που αντιστοιχεί στην όγδοη δόση, σε διαφορετική περίπτωση το ποσό θα προσαυξάνεται για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει εξοφληθεί η δόση για τον φόρο εισοδήματος- 6η κατά σειρά. Η τελευταία και όγδοη δόση πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Ρυθμίσεις οφειλών- Επιστρεπτέα προκαταβολή

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί και οι δόσεις για ρυθμίσεις οφειλών και να έχει επιστραφεί μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Εισπράξεις
Ευτυχώς όμως, εκτός από τις υποχρεώσεις των πολιτών υπάρχουν και οι εισπράξεις, οι οποίες φέτος αναμένονται αρκετές.

Επίδομα Θέρμανσης

Στις 8 Δεκεμβρίου λήγει η διορία για τις αιτήσεις του επιδόματος θέρμανσης και στις 22 του ίδιου μήνα θα αρχίσουν να πιστώνονται οι προκαταβολές.

Youth Pass

Μέχρι την άλλη, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα μπορούν οι δικαιούχοι του Youth Pass, να υποβάλλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα για να λάβουν το voucher των 150 ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση -την οποία δικαιούνται 200.000 νέοι ηλικίας 18 και 19 ετών- έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. μέχρι και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι ενισχύσεις θα έχουν αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση έως και την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Market pass

Επίδομα και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023 θα λάβουν οι κάτοικοι - που είναι δικαιούχοι - από τις πληγείσες περιοχές. Η διαδικασία θα είναι αυτόματη και με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις. Η καταβολή θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ για όσους κάνουν νέες αιτήσεις η πληρωμή θα γίνει αργότερα.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

 Το επίδομα θα δοθεί εφέτος σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες, με εισοδηματικά κριτήρια πριν τα Χριστούγεννα, με συνολικό κόστος 352 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι, οι οικογένειες που εισπράττουν το επίδομα τέκνων του ΟΠΕΚΑ και θα λάβουν αύξηση 150% στο ποσό του μηνιαίου επιδόματος για τον Δεκέμβριο.

Οι συνταξιούχοι με αποδοχές έως 700 ευρώ, χωρίς προσωπική διαφορά, θα λάβουν 150 ευρώ. 'Ατομα με αναπηρία που εισπράττουν το αναπηρικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν 200 ευρώ. Και τέλος, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πάρουν 50% προσαύξηση στο επίδομα που λαμβάνουν. Η χορήγησή του θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα.

Αυξήσεις συντάξεων

Στο 3% ανέρχεται τελικά η αύξηση (από 25 έως 60 ευρώ το μήνα μικτά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης) που θα λάβουν περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ. Εκτιμάται ότι από αυτούς 1,5 εκατ. θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση του 3% ενώ 300.000 θα λάβουν μέρος της αύξησης καθώς θα συμψηφιστεί με το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Η καταβολή των αυξημένων συντάξεων θα πραγματοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Προσωπική Διαφορά

Σε τουλάχιστον 750.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη το πολύ έως 1.600 ευρώ τον μήνα θα διανεμηθεί φέτος το επίδομα «προσωπικής διαφοράς» μέχρι τα Χριστούγεννα.

Αγρότες

Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για το 2023 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Δώρο Χριστουγέννων

Επιπλέον, εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν στους λογαριασμούς τους μέχρι και έναν επιπλέον μισθό έως τις 21 Δεκεμβρίου.

 

  28 November, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα