Οι συνεχείς βροχοπτώσεις “ξεδίψασαν” το φράγμα Φανερωμένης!
Πάνω από 4 εκατομμύρια κυβικά νερού στο φράγμα - Αισιοδοξία ότι θα φτάσει τα 10 εκατομμύρια κυβικά
Οι φετινές βροχοπτώσεις χαρακτηρίστηκαν ευεργετικές για το φράγμα, η στάθμη του οποίου έχει αρχίσει να ανεβαίνει, γεμίζοντας με αισιοδοξία φορείς και κατοίκους. Το νερό είναι χρυσάφι για το φράγμα, που πέρυσι είχε στεγνώσει, φτάνοντας μια ανάσα από την καταστροφή. Η γη της Μεσαράς πέρυσι είχε βιώσει τον εφιάλτη της ανομβρίας, που αυτή τη χρονιά φαίνεται να έχει αποσοβηθεί, χωρίς ωστόσο να έχει γλιτώσει από την κλιματική αλλαγή, με την ανάγκη εκτροπής του Πλατύ Ποταμού να είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Όπως συγκεκριμένα τονίστηκε, εντός του φράγματος βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 4 εκατομμύρια κυβικά νερού, με τους κατοίκους και τους αρμόδιους επί του θέματος να σημειώνουν πως είναι αισιόδοξοι ότι μέσα στον Ιανουάριο θα περάσει την προηγούμενη ποσόστωση, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες του καλοκαιριού και να έχουμε και μια αποταμίευση και για τις επόμενες χρονιές. Μάλιστα, όπως σημειώνουν, «αν πάει καλά, ελπίζουμε να φτάσουμε τα 10 εκατομμύρια κυβικά νερού. Αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε μια πολύ θετική εικόνα».
Αναφερόμενος στο θέμα, ο δήμαρχος Φαιστού, κάτοικοι και φορείς δηλώνουν αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος του χειμώνα το φράγμα θα έχει γεμίσει, ωστόσο η τοπική κοινωνία επισημαίνει ότι ο κίνδυνος ερημοποίησης λόγω κλιματικής αλλαγής κάνει επιτακτική την ανάγκη έργων υποδομής, με αιχμή την εκτροπή του Πλατύ Ποταμού. Την ίδια ώρα, σύσσωμη η τοπική κοινωνία εκφράζει την αγωνία της για το έργο πνοής που, παρά τις δεσμεύσεις για άμεση χρηματοδότησή του, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης υπογράμμισε πως «ο κάμπος της Μεσαράς χρειάζεται κάθε χρόνο 20-25 εκατομμύρια κυβικά» και ότι «θα είναι πολύ μεγάλο κρίμα να βλέπουμε αυτό το “χρυσάφι”, αυτό το δώρο Θεού που έρχεται στην περιοχή μας να φεύγει ανεκμετάλλευτο». Σημείωσε επίσης πως «είχαμε λάβει υποσχέσεις για το έργο, παρ’ όλα αυτά δε βλέπω να κινείται και πολύ το θέμα. Ωστόσο, μας βοηθάει ο Θεός και έχει κάνει αυτές τις βροχές τις τελευταίες μέρες».
Αξίζει πάντως να τονιστεί πως ο Πλατύς Ποταμός, από τους μεγαλύτερους της Κρήτης, τροφοδοτείται από τα νερά του βορειοανατολικού Κέδρου και της κοιλάδας του Αμαρίου, κατεβάζοντας κατά μέσο όρο ετησίως 50-55 εκατομμύρια κυβικά νερό, ενώ κάποιες χρονιές πέρασε και τα 100 εκατομμύρια.