Οι προβληματισμοί των ειδικών που τρενάρουν την άρση των μέτρων

  24 January, 2021 ΑΡΘΡΑ
Οι προβληματισμοί των ειδικών που τρενάρουν την άρση των μέτρων

Η μετάλλαξη, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και οι καιρικές συνθήκες, αποτελούν ουσιαστικά τον μεγάλο πονοκέφαλο των ειδικών

To καλό νέο του νέου φαρμάκου που θα χορηγείται κατά του κορονοϊού στη χώρα μας έχει επισκιαστεί από την ανησυχία των ειδικών αλλά και των Αρχών για το κατά πόσο και αν θα μπορέσουμε τελικά να απωθήσουμε το τρίτο κύμα κορονοϊού, που ήδη πλήττει πολλές άλλες χώρες. Η μετάλλαξη, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και οι καιρικές συνθήκες, αποτελούν ουσιαστικά τον μεγάλο πονοκέφαλο αλλά και το στοίχημα όλων, ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού.

Οι σαββατιάτικες εικόνες απίστευτου συνωστισμού στα καταστήματα, ήταν ένα γερό καμπανάκι, που δεν αποκλείεται να... ξαναχτυπήσει σήμερα, Κυριακή, πρώτη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα έχει ανοιχτά καταστήματα και λιανεμπόριο. Ελπίδα των Αρχών ότι τα πρόστιμα που έπεσαν «βροχή» το Σάββατο, να γίνουν μάθημα, κυρίως σε όσους προσπάθησαν να ξεγελάσουν τις Αρχές, παραβιάζοντας την βασική προϋπόθεση που έχει θέσει η κυβέρνηση για όσους θέλουν να πάνε για ψώνια. Το δίωρο που έχει δηλαδή ο κάθε καταναλωτής, προκειμένου να πάει στην αγορά, στέλνοντας πάντα sms στο 13033. 

Ας δούμε λοιπόν έναν έναν τους προβληματισμούς εν όψει ενός τρίτου κύματος κορονοϊού στη χώρα μας:

Η μετάλλαξη

Ενδελεχής έλεγχος ύποπτων προς μετάλλαξη κρουσμάτων κορονοϊού πραγματοποιείται στα εργαστήρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη νέα μετάλλαξη κορονοϊού που μεταδίδεται ταχύτατα ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής τα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού στη χώρα μας είναι 27, εκ των οποίων τα 3 είναι ορφανά.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς προχωρεί η εξάπλωση αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, ανάμεσα στα δείγματα που εξετάζονται είναι και στενές επαφές αλλά και συγγενείς των τριών «ορφανών» κρουσμάτων με το στέλεχος κορονοϊού της Μεγάλης Βρετανίας που έχουν βρεθεί στη χώρα (2 στην Αττική και 1 στην Κρήτη).

Ο έλεγχος αυτός θα δείξει εάν υπάρχουν και άλλα κρούσματα με τη μετάλλαξη του κορονοϊού που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί. Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη νέα, ακόμα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού και σημειώνουν ότι σε συνδυασμό με το άνοιγμα καταστημάτων λιανεμπορίου και σχολείων μπορεί να οδηγήσουν σε εικόνες Νοεμβρίου όσον αφορά στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ.

Ανοιχτά καταστήματα

Κοσμοσυρροή, μεγάλες ουρές και τήρηση ελάχιστων μέτρων για τον κορονοϊό ήταν η εικόνα που επικράτησε στα καταστήματα το Σάββατο 23 Ιανουαρίου ακόμα και λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο τους, σε γνωστούς εμπορικούς κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Η κάμερα του Open TV κατέγραψε εικόνες συνωστισμού έξω από τα καταστήματα, με την πλειοψηφία, των πολιτών να τηρεί τα μέτρα, φορώντας μάσκες και κρατώντας -όσο ήταν δυνατόν- τις αποστάσεις.

Σύμφωνα με το Open, αστυνομικοί που έκαναν πεζές περιπολίες βεβαίωσαν αρκετά πρόστιμα έξω από καταστήματα, καθώς διαπιστώθηκαν περιπτώσεις πολιτών που έστειλαν δύο, τρία  και… τέσσερα SMS, ή έφεραν αντίστοιχο αριθμό χειρόγραφων, προκειμένου να επεκτείνουν τη βόλτα τους στους εμπορικούς δρόμους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ευλαμπίας Ρέβη, τα πρόστιμα που έχουν κόψει οι αστυνομικοί από νωρίς το πρωί του Σαββάτου είναι δεκάδες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι πολίτες έστειλαν περισσότερα του ενός SMS εξαιτίας των μεγάλων ουρών που είχαν σχηματιστεί έξω από τα καταστήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν άλλη μέρα, ώστε να είναι νομότυποι. Προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός στην οδό Ερμού, οι αρχές έχουν έρθει σε επικοινωνία με τα καταστήματα, με αποτέλεσμα υπάλληλοι των καταστημάτων να ζητήσουν από ορισμένους πελάτες να φύγουν και να επιστρέψουν κάποια άλλη μέρα. 

Καιρός 

Οι επιστήμονες έχουν τονίσει πάρα πολλές φορές το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες στη διασπορά του κορονοϊού. Η χώρα μας μπαίνει ουσιαστικά στον βασικό χειμωνιάτικο μήνα της, που θα έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε μεν κλεισμένοι μέσα, όμως η συγκέντρωση σε κλειστούς χώρους είναι ο μεγάλος φόβος των ειδικών. Οι αεριζόμενοι χώροι είναι απαραίτητοι, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά.

 

  24 January, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα