Οι πιγκουίνοι έχουν χάσει τρεις από τις πέντε γεύσεις !

mesaralive  20 February, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Οι πιγκουίνοι έχουν χάσει τρεις από τις πέντε γεύσεις !

Η αίσθηση της γεύσης στους πιγκουίνους έχει ατονίσει καθώς οι υποδοχείς για τις τρεις από τις πέντε βασικές γεύσεις έχουν αδρανήσει.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν με επικεφαλής τον Ζιαντσί Τσανγκ που βασίστηκε σε γενετικές αναλύσεις οι πιγκουίνοι πλέον νιώθουν μόνο το αλμυρό και το ξινό. Έχουν δηλαδή απολέσει την ικανότητα να καταλαβαίνουν το γλυκό, το πικρό και το ουμάμι, την επονομαζόμενη και πέμπτη γεύση, αυτή που αφήνει το γλουταμινικό μονονάτριο, ουσία που περιέχεται στις επεξεργασμένες τροφές.

«Οι πιγκουίνοι τρέφονται με ψάρια, οπότε θα περίμενε κανείς ότι χρειάζονται τα γονίδια για τους υποδοχείς του ουμάμι. Για κάποιο λόγο όμως δεν διαθέτουν αυτά τα γονίδια» λέει ο  Τσανγκ.

Ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν την απάντηση για τα αίτια αυτής της απώλειας. Εικάζουν ότι οι πιγκουίνοι έχασαν τις τρεις βασικές γεύσεις λόγω του παγωμένου περιβάλλοντος όπου ζουν, δηλαδή οι αντίστοιχοι υποδοχείς δεν λειτουργούν στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί ορισμένα είδη ζουν σήμερα σε σχετικά θερμότερες  περιοχές της Νοτίου Αμερικής και της νότιας Αφρικής, ωστόσο όλα τα είδη κατάγονται από την Ανταρκτική.

Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι οι πιγκουίνοι καταπίνουν την τροφή αμάσητη, οπότε οι υποδοχείς παραμένουν αδρανείς. Επιπλέον, η γλώσσα των πιγκουίνων είναι ιδιαίτερα τραχιά, εξελιγμένη περισσότερο να συγκρατεί τη λεία παρά να τη γεύεται. Προηγούμενες ανατομικές μελέτες είχαν δείξει μάλιστα ότι ορισμένα είδη πιγκουίνων δεν διαθέτουν καθόλου γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμα διακριβωθεί εάν η εξέλιξη της γλώσσας με αυτή την τραχιά μορφή προηγήθηκε ή ακολούθησε την απώλεια της γεύσης. Και άλλα είδη που καταπίνουν την τροφή τους αμάσητη όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια καταλαβαίνουν μόνο το αλμυρό. Από την άλλη πλευρά, τα πτηνά δεν καταλαβαίνουν το γλυκό με εξαίρεση τα κολιμπρί που πίνουν το νέκταρ των λουλουδιών.

Στην περίπτωση των πιγκουίνων είναι πολύ πιθανό η γλώσσα να απέκτησε την τραχιά υφή ακριβώς επειδή είχε χαθεί πρώτα η γεύση.

 

ΠΗΓΗ: econews.gr

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις

Σχετικά άρθρα

mesaralive  20 February, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα