Oι νέες παρεμβάσεις στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

imerisia.gr  01 April, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Oι νέες παρεμβάσεις στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - 5 αλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο

Mετά τις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει το Τaxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ο φετινός λογαριασμός για περίπου 6,5 εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μειωμένος, αφενός γιατί τα εισοδήματα ήταν μικρότερα το 2020 σε σχέση με το 2019 και αφετέρου γιατί οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις αναστολές εργασίας, όπως επίσης και οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια θα είναι αφορολόγητες.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί μια σειρά παρεμβάσεων σε τεκμήρια, ηλεκτρονικές αποδείξεις, προκαταβολή φόρου εισοδήματος και τέλος επιτηδεύματος προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες από την πανδημία με επιπλέον φόρους. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί μια ολιστική πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τις δόσεις, τα τεκμήρια, τις αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές και το τέλος επιτηδεύματος».

Πάντως ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει και φέτος την πληρωμή των φόρων σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αλλά και έκπτωση φόρου για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή που θα προκύψει μετά την εκκαθάριση της δήλωσής τους.

Οι παρεμβάσεις προβλέπουν:

e-αποδείξεις. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να μην ισχύσει για φέτος το «πέναλτι» 22% για όσους φορολογούμενους δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν με ηλεκτρονικές συναλλαγές το 30% του εισοδήματός τους. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος με ετήσιες απολαβές 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει συναλλαγές με κάρτες ή μέσω e-banking ύψους 6.000 ευρώ. Εάν οι ηλεκτρονικές αποδείξεις ανέρχονται σε 5.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει για τα 1.000 ευρώ που υπολείπονται έξτρα φόρο 220 ευρώ.
Τεκμήρια. Σχεδιάζεται να μην ισχύσουν για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση για χαμένα ενοίκια) για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
Τέλος επιτηδεύματος. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που έμειναν για μεγάλο διάστημα κλειστές με κρατική εντολή. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι επιχειρήσεις της εστίασης. Επίσης εξετάζεται η απαλλαγή από το τέλος των νέων αγροτών που συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2019.
Μείωση προκαταβολής φόρου. Στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται οριζόντια μείωση του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι, και ότι εάν τελικά υπάρξουν παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν αποκλειστικά επιχειρήσεις που το 2020 είχαν μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.
Εκπτωση 40% για δαπάνες σε ακίνητα. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να προστεθεί ένας νέος κωδικός στις φορολογικές δηλώσεις για να κερδίζουν οι φορολογούμενοι τη σχετική έκπτωση. Η έκπτωση φόρου θα αφορά εργασίες ανακαίνισης, επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων που έγιναν το 2020 και θα υπολογίζεται στο 40% επί του ύψους της δαπάνης που έγινε για επισκευή ή ανακαίνιση του ακινήτου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση του 40% των δαπανών για αμοιβές εργασιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων από τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη είναι οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες, ή μέσω e-banking, ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ. Δαπάνες που πληρώθηκαν σε μετρητά δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

 

imerisia.gr  01 April, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα