Οι επιστημονες λένει ότι ο Άρης ίσως φιλοξένησε ζωή πιο πριν από τη Γη
Μόλις 20 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος σχηματίστηκε ο φλοιός του Άρη, κάτι που σημαίνει ότι μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρόνια πριν τη Γη.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εξωτερικό στρώμα της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη στερεοποιήθηκε περίπου πριν από 4,5 δισ. χρόνια. Ο σχηματισμός φλοιού είναι κεφαλαιώδους σημασία για την ύπαρξη ζωής κι αν έγινε τόσο γρήγορα στον Άρη, τότε είναι πολύ πιθανόν ο πλανήτης να είχε κι ένα παχύ στρώμα ατμόσφαιρας, νερό σε υγρή μορφή και ίσως και ζωή περίπου την ίδια περίοδο.
«Μιλάμε για πολύ νωρίτερα από τη Γη, κατά περίπου εκατό εκατομμύρια χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η ζωή ίσως πρωτοεμφανίστηκε στον Άρη», δήλωσε ο Μάρτιν Μπιζάρο, του Κέντρου για τον Σχηματισμό Αστέρων και Πλανητών (CSPF) και εκ των συντακτών της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature, επισημαίνοντας, πάντως, ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.
Οι ερευνητές κατέληξαν σ’ αυτό το πόρισμα μετά την εξονυχιστική εξέταση δείγματος από μετεωρίτη από τον Άρη, που βρέθηκε στην έρημο της Σαχάρας το 2011. Σήμερα κάθε γραμμάριο αυτού του μετεωρίτη με την επωνυμία «Μαύρη Καλλονή» στοιχίζει 10.000 δολάρια, αλλά το 2014 ο Μπιζάρο απέκτησε ένα κομμάτι βάρους 44 γρραμμαρίου ανταλλάσσοντάς το με άλλους πολύτιμους λίθους.
Δείτε επίσης
- Μπήκε εισαγγελέας για τη χωματερή Γκίνες… στις όχθες του Γεροπόταμου
- Σοβαρό τροχαίο στην Ε.Ο Τυμπακίου-Μοιρών
- Μεσαρα: Δεν έχουν τέλος οι καραβιές μεταναστών
- Η θεατρική παράσταση «Η κλεψά μας» παρουσιάζεται στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού
- Δήμος Φαιστού: Η τοποθέτηση Νικολιδάκη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ