Οι επαγγελματικοί κλάδοι στους οποίους απαιτούνται δυο τέστ
Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που εισάγει η νέα ΚΥΑ, είναι η υποχρέωση επίδειξης αρνητικού rapid test 48 ωρών από ανηλίκους 12 έως 17 ετών, προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης. Στο ίδιο ΦΕΚ, ωστόσο, περιγράφονται και τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε μια σειρά από κλάδους.
Ανεμβολίαστοι: Πού χρειάζονται πλέον δυο self test -Οι 10 κλάδοι
Ο πίνακας 2 της ΚΥΑ εστιάζει στον ιδιωτικό τομέα και στο πώς θα γίνονται στο εξής τα τεστ για τον κορωνοϊό ανάλογα με τον κλάδο. Το πρώτο -ευρύ- μέτρο αφορά όλο τον ιδιωτικό τομέα και προβλέπει τη «διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη».
Αμέσως μετά, παρατίθενται οι κλάδοι στους οποίους απαιτούνται πλέον δυο διαγνωστικά test την εβδομάδα από τους ανεμβολίαστους. Οι εν λόγω κλάδοι – επαγγέλματα είναι οι εξής:
Εστίαση
Τουριστικές Επιχειρήσεις
Μεταφορές
Τηλεοπτικές παραγωγές
Κινηματογραφικές παραγωγές
Θεατρικές παραγωγές
Μουσικές παραγωγές
Χορευτικές παραγωγές
Εκπαιδευτικοί
Πανεπιστημιακοί
Να σημειωθεί ότι ως χώροι εστίασης λογίζονται εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων. Για τους παραπάνω 10 κλάδους - χώρους εργασίας θα γίνονται, ομοίως, δεκτά μόνο rapid ή μοριακά (PCR) τεστ, τα οποία θα διενεργούνται με δαπάνη των εργαζομένων.
Τα test στα σχολεία και φροντιστήρια
Υπενθυμίζεται ότι δυο self tests θα κάνουν οι μαθητές που είναι κάτω των 12 ετών και δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης και οι άνω των 12 ετών που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) και ειδικού βοηθητικού προσωπικού (ΕΒΠ) ισχύει η υποχρέωση διενέργεια rapid ή PCR test, με δική τους δαπάνη, δυο φορές την εβδομάδα
Ομοίως, για τα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, οι υποψήφιοι και εκπαιδευτικοί που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου θα κάνουν δυο test την εβδομάδα. Για τους μαθητές θα γίνονται self test, ενώ οι εκπαιδευτικοί rapid test ή μοριακό τεστ, με δική τους δαπάνη.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Nations League Playoffs: Ο δρόμος για την άνοδο περνάει απ’ τη...Σκωτία!
- Αυθεντικό πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις
Σχετικά άρθρα
- Αποκαλυπτική έρευνα για την ψυχική υγεία των εργαζομένων – Tα ανησυχητικά συμπτώματα
- Αγίου Πνεύματος: Τι προβλέπεται για τις αμοιβές όσων εργάζονται
- ΓΣΕΕ: Πως αμοίβονται οι εργαζόμενοι την 25η Μαρτίου
- ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την 28η Οκτωβρίου
- Έφτασαν τα διπλά τεστ κορονοϊού και γρίπης στην Ελλάδα - Πώς λειτουργούν