Οι χριστιανοί στη Συρία ζουν ξανά τον εφιάλτη
Oκτώ χρόνια από την επιστροφή τους στο Χαλέπι, το οποίο είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν για να σωθούν από τους προελαύνοντες τζιχαντιστές του ISIS, οι εκεί χριστιανοί αναγκάζονται να πάρουν και πάλι τον δρόμο της φυγής. Οι πληροφορίες που φτάνουν μέσω χριστιανικών καναλιών από τη Συρία, αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές πολιορκούν και βομβαρδίζουν δύο πόλεις με αμιγώς ορθόδοξο χριστιανικό πληθυσμό, τη Σκαλμπίγια και τη Μχάρντε, τις οποίες υπερασπίζονται ένοπλοι πολίτες και δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού.
Οι δύο αυτές πόλεις ανήκουν στη μητρόπολη της περιοχής Χαμά, όπου το 2012 οι τζιχαντιστές δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον ορθόδοξο μητροπολίτη Βασίλειο πυροβολώντας τον την ώρα που προσπαθούσε να περιθάλψει έναν τραυματία. Οι τζιχαντιστές κυρίευσαν ήδη την πόλη τού Χαλεπίου και τα περίχωρά της, εγκλωβίζοντας τον πληθυσμό, στον οποίο απαγορεύουν κάθε μετακίνηση εκτός πόλης.
Αν και επισήμως δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής βιαιοπραγίες εναντίον χριστιανών, ορθοδόξων, κοπτών, καθολικών, ούτε καταστροφές εκκλησιών σε ιστοσελίδες που πρόσκεινται στον ISIS, υπήρξαν αναρτήσεις με απειλές περί αποκεφαλισμού του ελληνορθόδοξου μητροπολίτη Χαλεπίου Εφραίμ. Ο οποίος, ωστόσο, κάλεσε τους χριστιανούς να μην εγκαταλείψουν το Χαλέπι, να μη χάσουν την ελπίδα και να αντιμετωπίσουν διά της προσευχής τη νέα, θανάσιμη απειλή. Ταυτόχρονα, ριψοκινδυνεύοντας, η μητρόπολη Χαλεπίου λειτουργεί στοιχειωδώς, διανέμοντας τρόφιμα και εμψυχώνοντας τους πιστούς.
Δεν ήταν πάρα πολλοί οι χριστιανοί που είχαν επιστρέψει στο Χαλέπι μετά την ισοπέδωσή του, στον πρώτο εμφύλιο, όπως και σε άλλες κοιτίδες του στη Συρία και όσοι το τόλμησαν επιδόθηκαν, μαζί με τον σκληρό αγώνα επιβίωσης, σε προσπάθειες να ξαναφτιάξουν τις κατεστραμμένες εκκλησίες και τα μοναστήρια, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα.
Τώρα «εν μια νυκτί» ο εφιάλτης επέστρεψε. Οι τζιχαντιστές προελαύνουν και αν με κάποιον τρόπο δεν αναχαιτιστούν, ο κίνδυνος να δεχθεί ολοκληρωτικό πλήγμα ο χριστιανικός πολιτισμός, στον τόπο της γέννησής του, επανέρχεται με δραματικό τρόπο.
Οι πληροφορίες από τη Συρία κάνουν λόγο για 400.000 ανθρώπους οι οποίοι ήδη έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις και τα χωριά που έχουν καταλάβει οι τρομοκράτες του ISIS και μετακινήθηκαν προς άλλες περιοχές που ελέγχονται από τον στρατό του Ασαντ και τους Κούρδους. Εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια απευθύνουν απεγνωσμένα οι χριστιανοί που βρίσκονται στο «στόμα του λύκου».
Ο συρορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου, με σπουδές στη Θεσσαλονίκη, Μπέτρο Κασίς, τον οποίο στην πρώτη κατάληψη του Χαλεπίου είχαν αποπειραθεί να σκοτώσουν τραυματίζοντάς τον οι τζιχαντιστές, καλεί «τον πολιτισμένο κόσμο να παρέμβει για να μη μας σφάξουν όλους».
Εκκληση Ελληνο-Λεβαντίνων
Στο ίδιο πνεύμα και η επιστολή του συμβουλίου των Ελληνο-Λεβαντίνων της Μέσης Ανατολής προς τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη. «Σήμερα οι χριστιανοί του Χαλεπίου στέκονται μόνοι. Το καθεστώς έχει εγκαταλείψει τις γειτονιές μας, αφήνοντάς μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις μόνοι μας. Ακόμη και σε αιώνες διωγμού, κρατήσαμε ζωντανή την πίστη μας, τα ονόματά μας και τη βυζαντινή μας κληρονομιά. Μείναμε πάντα πιστοί στην Ελλάδα, ακόμα κι όταν μας κόστισε ακριβά. Σας καλούμε τώρα, αδελφοί και αδελφές μας με πίστη και κληρονομιά, να δράσετε. Το Χαλέπι ήταν κάποτε η μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Λεβάντε, κέντρο του ελληνικού πολιτισμού, της πίστης και της τέχνης. Μην το αφήσετε να πέσει».
Πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν στην «Κ» ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδιασμός, από κοινού με την Ε.Ε., επιχείρησης για τον απεγκλωβισμό Ευρωπαίων, ανάμεσά τους και 40 ελληνικές οικογένειες, μέσω Τουρκίας.
Στην Ελλάδα οι συρορθόδοξοι χριστιανοί έχουν συστήσει σύλλογο με την επωνυμία «Μαζί για τον συνάνθρωπο», που έχει ως σκοπό, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, την αφύπνιση των Ευρωπαίων για το δράμα των χριστιανών της Συρίας. «Η Ευρώπη οφείλει να μας προστατεύσει προσφέροντας διπλωματική και πολιτική βοήθεια στους χριστιανούς. Πρέπει να καταλάβουν ότι θέλουν να αφανίσουν τον χριστιανικό πολιτισμό. Σιγά σιγά αδειάζουν τα χωριά και οι πόλεις, οι τζιχαντιστές αναγκάζουν τους ανθρώπους να φύγουν», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου, Σύρος ιερέας στη Θεσσαλονίκη, Ιωάννης. «Ο,τι μπορέσαμε να φτιάξουμε μετά τον πρώτο πόλεμο, να ξαναχτίσουμε δηλαδή τους τόπους λατρείας μας, θα τα καταστρέψουν και πάλι. Οι χριστιανοί ζουν και πάλι ένα μεγάλο δράμα». Οι πληροφορίες που καταφθάνουν από τη Συρία είναι συγκεχυμένες. Οι άνθρωποι με τους οποίους επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε, δίσταζαν να μας μιλήσουν ανοιχτά. «Μας ακούν και από τους τζιχαντιστές και από το καθεστώς, δεν είναι εύκολο να πούμε στα τηλέφωνα κάποια πράγματα», ήταν η απάντηση μιας επαφής μας από τον πρώτο πόλεμο.
Βαρύ τίμημα
Ηταν 22 Απριλίου του 2013 στις 15.37΄ όταν στο κινητό τηλέφωνο του Σύρου (πρώην) καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Χαμπίμπ Λαουέν, έφτασε ένα μήνυμα που έγραφε στην αραβική γλώσσα: «Μας απήγαγαν οι ισλαμιστές, μας πάνε για την Τουρκία…». Ακολούθησε, ένα λεπτό μετά, ένα δεύτερο μήνυμα, από τον ίδιο αποστολέα, που ήταν ο επιστήθιος φίλος του, ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου, Βέροιας και Αλεξανδρέττας, Παύλος Γιατζιτζής, και ενημέρωνε ότι «μας πήγαν στην Τουρκία…». Μετά σιωπή. Εως τώρα η θεωρούμενη βέβαια δολοφονία των δύο ορθοδόξων μητροπολιτών παραμένει μυστήριο, ένα από τα πολλά που ευδοκιμούν στη Μέση Ανατολή.
Εκκλησία της Αλβανίας
Τη βαθιά θλίψη και αγωνία της για την κλιμάκωση της βίας εκφράζει με ανακοίνωση η Εκκλησία της Αλβανίας και τονίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αποτροπή μιας ολοκληρωτικής καταστροφής: «Οι πρόσφατες καταστροφικές επιθέσεις στο Χαλέπι της Συρίας και στις γύρω περιοχές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων Ορθοδόξων Χριστιανών, απειλώντας την ιστορική παρουσία του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας και γενικότερα των χριστιανών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η θρησκευτική βία και η καταστροφή των ιερών τόπων λατρείας αποτελούν βαθιά πληγή για ολόκληρη την Ορθοδοξία και προσβολή του πανανθρώπινου πολιτισμού. Συμμεριζόμενοι βαθύτατα τον ανείπωτο πόνο των διωκομένων αδελφών ενώνουμε τις προσευχές μας στον Θεό της ειρήνης καθώς και τις εκκλήσεις μας προς τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για την κατάπαυση των φονικών επιθέσεων στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις