Οι βροχές πότισαν τις ελιές στη Μεσαρά - Πόσο νερό έπεσε

  20 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑ
Οι βροχές πότισαν τις ελιές στη Μεσαρά - Πόσο νερό έπεσε

Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων κ. Μιχελάκη και με βάση τα στοιχεία της ΕΜΥ, οι βροχές που έπεσαν κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουάριου σε διάφορες περιοχές της Κρήτης ήταν αρκετά ικανοποιητικές.

Στις περισσότερες περιοχές έπεσαν από 200-300 mm νερό καλύπτοντας έτσι σχεδόν το 30% των συνολικών βροχοπτώσεων της περσινής χρονιάς.

Εξαίρεση αποτέλεσαν κάποιες περιοχές της Δυτικής Μεσσαράς και του Ν. Λασιθίου, οι οποίες δέχτηκαν γύρω στα 100 mm αλλά και εκεί μπορεί να συμπληρωθούν στο επόμενο διάστημα. Επομένως, αν, όπως φαίνεται, οι βροχές συνεχιστούν, η κάλυψη των υδατικών αναγκών των ελαιοδέντρων κατά την κρίσιμη περίοδο της άνθησης και καρπόδεσής τους μπορεί να εξασφαλιστεί σε καλό βαθμό.

Επισημαίνει στην Πατρις επίσης πως «και οι σημαντικές χιονοπτώσεις, που είχαμε τελευταία, στους ορεινούς όγκους του νησιού, είναι πολύ ευνοϊκές. Οπωσδήποτε θα εμπλουτίσουν τους υπόγειους υδροφορείς και τα φράγματα με νερό και έτσι θα συντελέσουν σημαντικά στη συμπλήρωση, αν χρειαστεί, των αναγκών των ελαιοδέντρων με νερό κατά την κρίσιμη περίοδο της άνοιξης αλλά και κατά το θέρος. Έτσι, αν δεν υπάρξουν απροσδόκητες αντίξοες συνθήκες τους επόμενους μήνες, Φεβρουάριο – Απρίλιο, οι οιωνοί για μια καλή βεντέμα (σ.σ.: συγκομιδή) είναι ευνοϊκοί».

Από την άλλη πλευρά, η πρώιμη συγκομιδή και το γρήγορο «ξεφόρτωμα», όπως το λένε οι παραγωγοί, ευνοεί κατά τον επιστήμονα γεωπόνο, οπωσδήποτε από θρεπτικής πλευράς την ερχόμενη καρποφορία. «Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για την εξασφάλιση κάποιου αξιόλογου εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς. Απαραίτητη είναι και η επίτευξη καλής ποιότητας, γεγονός που απαιτεί ριζικές αλλαγές στη δακοκτονία, αλλά και διαμόρφωση καλών τιμών, η οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα της εσωτερικής μας αγοράς, δεν προμηνύεται καθόλου σίγουρη», όπως δήλωσε.

 

  20 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑ