Οι ανακατατάξεις στη Βουλή που φέρνουν οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ
Κύμα ανεξαρτητοποιήσεων, παραιτήσεων και διεργασιών στο Kοινοβούλιο, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και τη νέα διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ.
Με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε στο Σώμα τις ανεξαρτητοποιήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Πάππα, Κυριακής Μάλαμα, Αλέξανδρου Αυλωνίτη και Ραλλίας Χρηστίδου. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, αφού διάβασε τις επιστολές, τις κατέθεσε στα πρακτικά και όπως είπε οι εξελίξεις αυτές παίρνουν και θεσμικά «σάρκα και οστά».
Όπως εξήγησε, αυτές οι διαδοχικές ανεξαρτητοποιήσεις έφεραν το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε «ισοπαλία», καθώς πλέον έχουν ισάριθμους βουλευτές. Ωστόσο, βάση του Κανονισμού της Βουλής, παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει λάβει περισσότερες ψήφους στις εθνικές εκλογές. Πάντως, αν αποχωρήσει άλλος ένας βουλευτής ή το ΠΑΣΟΚ προσθέσει ένα άτομο στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, τότε αυτομάτως το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη θα καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση.
Μπαράν Μπουρχάν: «Αν δεν είχα απομακρυνθεί, θα ήμασταν ήδη αξιωματική αντιπολίτευση»
Μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Μπαράν Μπουρχάν. Αποστασιοποιημένος από τις διεργασίες στους κόλπους των ανεξάρτητων, ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Μπαράν Μπουρχάν, περιμένει πάνω από το τηλέφωνο. Όπως δηλώνει στο iefimerida, «ανήκω στο ΠΑΣΟΚ», και συμπληρώνει με νόημα ότι τώρα που οι έδρες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι 31-31, «αν δεν είχα απομακρυνθεί, θα ήμασταν ήδη αξιωματική αντιπολίτευση».
Μεταξύ σοβαρού και αστείου επεσήμανε ότι δεν θα τον εξέπληττε αν τον καλούσαν στο τηλέφωνο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται επί ξυρού ακμής. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «δεν απομακρύνθηκα από το κόμμα επειδή είχα πρόβλημα με το κόμμα, αλλά για μια επαγγελματική υπόθεση που εκκρεμεί εδώ 10 χρόνια στα δικαστήρια».
Παραιτήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Παραμένουν στην ΚΟ, αλλά χωρίς καθήκοντα
Παραμένοντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον μέχρι να φύγουν, ο ένας μετά τον άλλον ανακοινώνουν τις παραιτήσεις τους από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα και τις θέσεις ευθύνης που κατείχαν.
Με επιστολή και όχι αυτοπροσώπως παραιτήθηκε η Θεοδώρα Τζάκρη από τη θέση της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μία ακόμη παραίτηση ήταν αυτή του Θάνου Μωραΐτη από διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή τη στάση και τις δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη, αρκετοί στα πηγαδάκια της Βουλής αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν εν ενεργεία βουλευτής κόμματος να δηλώνει ότι θα πάει σε άλλο κόμμα και το κόμμα της να μην την διαγράφει. Μια κίνηση που ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει και να απωλέσει από μόνος του την θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Χωρίς καθήκοντα και ενεργό εμπλοκή πλέον και οι Γιώργος Γαβρήλος και Ιωάννης Σαρακιώτης που παραιτήθηκαν από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Στην ίδια γραμμή και η Γιώτα Παύλου που έχει υποβάλει παραίτηση από τις θέσεις ευθύνης που κατείχε στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η τελευταία πράξη του Γιώργου Γαβρήλου ως τομεάρχη Εργασίας θα είναι η κατάθεση κοινής νομοθετικής πρωτοβουλίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας για τους εποχικούς πυροσβέστες απόψε το βράδυ .
Ζυμώσεις και στους ανεξάρτητους
Η πολυπληθής ομάδα των 14 ανεξαρτήτων, ενισχύθηκε μετά το θυελλώδες συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με ακόμη 4 βουλευτές και πλέον αριθμεί 18 βουλευτές. Ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων, Μιχάλης Χουρδάκης, μιλώντας νωρίτερα στο ΕΡΤnews ανέφερε «Θα με ενδιέφερε το ΠΑΣΟΚ υπό προϋποθέσεις, αλλά συνομιλώ με όλους τους χώρους», χωρίς, όπως συμπλήρωσε, να βιάζεται. Και με ορίζοντα το 2027, οπότε και είναι προγραμματισμένες οι εθνικές εκλογές, σε όλες τις πλευρές «δημιουργείται η αίσθηση ότι υπάρχει χρόνος», σημειώνουν κοινοβουλευτικές πηγές.
Ο Μάριος Σαλμάς έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για συμμετοχή σε νέα κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξαρτήτων. Το είχε συζητήσει και στο παρελθόν και εξακολουθεί να τον απασχολεί.
Σαφώς πιο αποστασιοποιημένοι οι Λευτέρης Αυγενάκης και Αθηνά Λινού. Ο πρώην υπουργός είναι σταθερά προσηλωμένος στην προοπτική επιστροφής του στη ΝΔ, ενώ η Αθηνά Λινού που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, απέχει από οποιαδήποτε συζήτηση για ένταξη της σε κάποια νέα ή υφιστάμενη κοινοβουλευτική ομάδα.
Δείτε επίσης
- Δίπλες με άρωμα πορτοκάλι
- Δίπλες με άρωμα πορτοκάλι
- Mεσαρα: Νέες συλλήψεις για οπλοκατοχή...
- EuroLeague: Ανατροπή με την έδρα του Final Four-Πάει...Άμπου Ντάμπι
- ΥπΑΑΤ: Ξεκίνησε η πληρωμή αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Σχετικά άρθρα
- ΣΥΡΙΖΑ : Αποχώρησαν 51 στελέχη από το Ηράκλειο
- ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη φορά χάνει η αξιωματική αντιπολίτευση τη θέση της λόγω διάσπασης
- Ποιοι βουλευτές εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Κασσελάκη -Τη Δευτέρα οι αποχωρήσεις
- ΣΥΡΙΖΑ: Οριστική διάσπαση, αποχωρεί ο Κασσελάκης
- ΣΥΡΙΖΑ: Στην πόρτα της...εξόδου η ομάδα Αχτσιόγλου