Ο.Λ.Η: Μετά το Πάσχα η διαδικασία κατάθεσης προσφορών

neakriti.gr  22 March, 2023 ΑΡΘΡΑ
Ο.Λ.Η: Μετά το Πάσχα η διαδικασία κατάθεσης προσφορών

Με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να περνά και με τη “βούλα” των υπογραφών στα χέρια της κοινοπραξίας Γκριμάλντι- "Μινωικών Γραμμών”, το ενδιαφέρον στο μέτωπο της αποκρατικοποίησης των περιφερειακών λιμανιών της χώρας στρέφεται τώρα στον διαγωνισμό παραχώρησης του λιμανιού του Ηρακλείου.

Οι 8 υποψήφιοι “μνηστήρες” παίρνουν πλέον θέσεις μάχης για να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς αν και το επίσημο χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί από το ΤΑΙΠΕΔ είναι η 31η Μαρτίου, οι πληροφορίες θέλουν να έχει δοθεί, έστω και σιωπηρά, μια μικρή παράταση 15-20 ημερών.

Στην 8άδα των διεκδικητών για το 67% του λιμανιού του Ηρακλείου συγκαταλέγεται και το επενδυτικό σχήμα Grimaldi Euromed S.p.Α. - “Μινωικές Γραμμές Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία”, που πήρε το 67% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας έναντι 84,17 εκατομμυρίων ευρώ, με το ποσό της προσφοράς βεβαίως που θα απαιτηθεί για να πλειοδοτήσει κάποιος στον διαγωνισμό του λιμένα Ηρακλείου να αναμένεται - με βάση τουλάχιστον την κοινή λογική - πολύ υψηλότερο, μιας και μιλάμε για άλλου μεγέθους, εμβέλειας και αξίας λιμάνι σε σύγκριση με αυτό της Ηγουμενίτσας.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε επισήμως χθες το ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώθηκε και τυπικώς η παραχώρηση του λιμένα Ηγουμενίτσας, καθώς “έπεσαν” οι υπογραφές ανάμεσα στο Ταμείο και το σχήμα Grimaldi Euromed S.p.A.- “Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ” και “Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική Α.Ε.”.

Το παραπάνω σχήμα επικράτησε του ανταγωνισμού, δίνοντας συνολικό τίμημα 84,17 εκατ. ευρώ, ενώ ο διαγωνισμός αφορούσε στην απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.).

Ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ξεκίνησε το 2022 και στις 5 Αυγούστου 2022 δόθηκαν τρεις δεσμευτικές προσφορές από τα εξής σχήματα:

Attica A.Ε. Συμμετοχών και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε.
Κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p.A. - “Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ” και “Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική Α.Ε.”.
ΟΛΘ Α.Ε.

Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει από το 2012 μετοχές που αντιστοιχούν στο 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας “Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.”. Ο “Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.” (ΟΛΗΓ Α.Ε.) έχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων τεσσάρων λιμένων, και συγκεκριμένα του λιμένα Ηγουμενίτσας, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων.

Οι 8 μνηστήρες - Μετά το Πάσχα οι προσφορές

Με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να έχει περάσει και επισήμως πλέον στα χέρια επενδυτή, το ΤΑΙΠΕΔ ρίχνει τώρα το βάρος του στους δύο υπό εξέλιξη διαγωνισμούς παραχώρησης για το δικό μας λιμάνι εδώ στο Ηράκλειο και για το λιμάνι του Βόλου.

Για το λιμάνι του Ηρακλείου στη β' φάση προκρίθηκαν και συνεχίζουν, έχοντας τη δυνατότητα υποβολής προσφορών, 8 επενδυτικά σχήματα:

1) Olete Limited.

2) Κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p.A. - “Μινωικές Γραμμές Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία”.

3) Κοινοπραξία Portek International Private Limited - GPH Cruise Port Finance LTD.

4) Κοινοπραξία “ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε.” - Attica Group.

5) Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - “Aviareps Ελλάς Α.Ε.”.

6) Κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ Α.Ε. - Goldenstep Shipping Limited.

7) Κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ Α.Ε.-JCC S. A. L.

8) ΟΛΘ Α.Ε.

Ως αρχική ημερομηνία-ορόσημο για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών είχε οριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ η 31η Μαρτίου 2023, ωστόσο φαίνεται ότι οι προσφορές θα πάνε λίγο πιο πίσω. 

Οι πληροφορίες θέλουν, κατόπιν μιας σιωπηρής παράτασης, την υποβολή προσφορών να μεταφέρεται λίγο πιο πίσω, συγκεκριμένα μετά το Πάσχα, με τους ενδιαφερόμενους “μνηστήρες” να προετοιμάζονται πυρετωδώς πάντως για τους φακέλους, έχοντας μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, πραγματοποιήσει και επισκέψεις-αυτοψίες στο λιμάνι του Ηρακλείου το προηγούμενο διάστημα.

Στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου. Η εταιρεία με την επωνυμία “Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.” (ΟΛΗ Α.Ε.) έχει σήμερα το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου μέχρι τον Ιανουάριο του 2063.

Έχει, επίσης, διαχειριστικές αρμοδιότητες α) του παλαιού ενετικού λιμένα, β) του λιμένα Ληνοπεραμάτων και γ) των τριών αλιευτικών καταφυγίων σε Λούτρα, Κερατόκαμπο και Άρβη. Προβλέπεται ο παλαιός ενετικός λιμένας να εξαιρεθεί από την αναθεωρημένη ζώνη ευθύνης του Οργανισμού. Οι κύριες δραστηριότητες της ΟΛΗ Α.Ε. περιλαμβάνουν υπηρεσίες ελλιμενισμού πλοίων, φορτοεκφόρτωσης ξηρού χύδην φορτίου και γενικών συμβατικών φορτίων, δραστηριότητες κρουαζιέρας, καθώς και παράκτιες μεταφορές επιβατών.

 

neakriti.gr  22 March, 2023 ΑΡΘΡΑ