Ο υδράργυρος σπάει τους 40 βαθμούς, μιλούν για καύσωνα δεκαετίας
Ο Ιούνιος μπήκε με ανάποδο καιρό και φεύγει με την πρώτη θερμή επέλαση του φετινού καλοκαιριού, ένα σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή μας που κάνει πλέον πολλούς, όπως ανέφερε και χθες η "Νέα Κρήτη", να κάνουν λόγο για... «επετειακό» καύσωνα, ανακαλώντας στη μνήμη τα ρεκόρ του 2007. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τού διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνη Λάλου, ότι «τον Ιούνιο είναι σχετικά σπάνιος τέτοιος καύσωνας, καθώς γίνεται κάθε δεκαετία. Όπως καταγράφηκε το 2007».
Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι το γνωστό Accuweather μάς είχε προϊδεάζει για μια σεζόν που θα πλησιάσει - αν όχι σπάσει - τα ρεκόρ θερμοκρασίας, όπως συμβαίνει κατά κανόνα τα τελευταία χρόνια συνεπεία των κλιματικών αλλαγών, όπως επίσης είχε παρουσιάσει η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" σε πρόσφατο ρεπορτάζ της. Σύμφωνα με την περιγραφή που είχε χρησιμοποιήσει το γνωστό αμερικανικό Accuweather, τα «επικίνδυνα κύματα καύσωνα» θα έχουν το χαρακτήρα ενός «μεγάλου καυτού καλοκαιριού με παρατεταμένες περιόδους, όπου οι θερμοκρασίες θα είναι πάνω από το φυσιολογικό, φτάνοντας μέχρι ακραίους καύσωνες», προσδιορίζοντας ιδιαίτερα τις γεωγραφικές περιοχές της Βαλκανικής και της Ιταλικής Χερσονήσου και βεβαίως την Ελλάδα και την Κρήτη.
Ζέστη μέχρι και την Κυριακή στην Κρήτη λέει ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας με τον υδράργυρο να πέφτει έως τους 32 βαθμούς κελσίου από τη Δευτέρα.Αιτία η θερμή εισβολή από τα ΝΔ και την Αφρική που θα μας επηρεάσει από την Πέμπτη.Μιλά για τα υψηλά ποσοστά ακτινοβολίας και εφιστά την προσοχή όλων.
Εως 42 βαθμούς Κελσίου
Ο καύσωνας ως γνωστόν αναμένεται να ξεκινήσει την επέλασή του στη χώρα μας από την Παρασκευή, οπότε ο υδράργυρος θα εκτιναχθεί πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου με το μέγιστο το σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το Σάββατο 1 Ιουλίου η θερμοκρασία θα κινηθεί μεταξύ 42 και 43 βαθμών Κελσίου, ενώ την Κυριακή 2 Ιουλίου στα ηπειρωτικά θα αγγίξει τους 40-42 βαθμούς Κελσίου. Ζεστές θα είναι όμως και η σημερινή, αλλά και η αυριανή ημέρα, με τον υδράργυρο να "φλερτάρει" με σαραντάρια. Να υπενθυμίζουμε ότι, όπως είχε αναφέρει χθες στη "Νέα Κρήτη" ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Δρετάκης, για τα νησιά, όπως η Κρήτη, «ως καύσωνας ορίζεται η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τους 36,6 βαθμούς Κελσίου και ως ακραίος όταν ο υδράργυρος σπάει το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου». Αυτό που μένει να μας αποδείξει ο καιρός με τις προθέσεις του είναι αν θα πιάσει ή ακόμα και σπάσει τα ρεκόρ του 2007, οπότε είχαν καταγραφεί ιστορικές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές του νησιού μας.
Εντυπωσιακό είναι ένα ακόμα γεγονός, όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ότι δηλαδή με το κλείσιμο του κύκλου του πρώτου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού ο καιρός θα έχει ένα ενδιαφέρον "γύρισμα", καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση και θα κυμανθεί από 33 έως 36 βαθμούς. Ζητούμενο είναι πλέον πώς θα συμπεριφερθεί ο Ιούλιος, ένας μήνας παραδοσιακά θερμός, με τους ισχυρότερους και διαρκέστερους καύσωνες, και πότε θα κάνουν την εμφάνισή τους τα μελτέμια, που αποτελούν το... κλιματιστικό της φύσης. Άλλωστε η θαλάσσια αύρα αποτελεί ένα βασικό στοιχείο στην εξίσωση, καθώς όσο πιο κοντά στις ακτές τόσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία, ενώ όσο πιο μακριά από τη θάλασσα τόσο αυτή ανεβαίνει.
Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης -Αγγέλα Δουλγεράκη
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Καιρός: Καταρρέει το ρεύμα του Ατλαντικού - Δραματική προειδοποίηση των ειδικών
- «Διάδρομοι ψυχρού αέρα» ως λύση στους καύσωνες;
- Ο περσινός Ιούλιος θα αποδειχθεί θερμότερος του φετινού -Πότε υποχωρεί το τωρινό κύμα καύσωνα
- Καύσωνας: Η νότια Ευρώπη «βράζει»
- Meteo: Στα ύψη η θερμική επιβάρυνση λόγω της ζέστης