Ο Σιβιανός  Πολιτιστικός Αύγουστος

mesaralive.gr  23 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Ο Σιβιανός  Πολιτιστικός Αύγουστος

Το Σάββατο στις 25 Αυγούστου ανοίγει τις πύλες του ο Σιβιανός Πολιτιστικός Αύγουστος με την όμορφη βραδιά της βεγγέρας.

Οι θύμησες όμορφα περιδιαβαίνουν τα γραφικά σοκάκια του παραδοσιακού χωριού. Με την συνδρομή όλων των χωριανών σε φαγητό, ψωμί, γλυκό θα αναβιώσουμε και φέτος την βεγγέρα. Ο Σύλλογος θα κεράσει το κρασί και ο ταλαντούχος λυράρης  Γιάννης Αλεξάκης θα μας διασκεδάσει με τους σκοπούς της λύρας και με το αστείρευτο κέφι του.
Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια έξω στο κατώφλι του πατρικού μου τις γειτόνισσες να λένε τα νέα της ημέρας προσφέροντας γλυκό κουταλιού, σύκα, και καρπούζι. Τόσο όμορφα η καθεμιά τους προσπαθούσε με το δικό της τρόπο να γίνει το επίκεντρο της προσοχής λέγοντας την είδηση της ημέρας… « Ξέρεις του αμπελικού το πρόβατο έλυσε και το ‘χασε ο κακομοίρης και δα δε γατέχει ίντα να πει στη κερά  (ν) του!». Η άλλη συμπλήρωνε… « Εμά μωρέ και δα ίντα θα γενεί κοντό και Θε μου; Όφου – όφου! Εγώ θα σας επώ εδά μια ιστορία που μού ‘πενε ο δάσκαλος…». Κι άρχιζε σαν γάργαρο νερό η αφήγηση, μετά το παραμύθι από τον γεροντή κο Μανώλη και τέλος το επεισόδιο από τη ραδιοφωνική σειρά «Το σπίτι των Ανέμων».
Η βεγγέρα ήταν κάτι σαν μικρή βουλή. Τότε δεν υπήρχε βλέπεις η τηλεόραση, το ραδιόφωνο  μονάχα– εκείνο το γαλάζιο θυμάστε; - « εδώ ραδιοφωνικός σταθμός Ηρακλείου.. σας μιλάει η θεία Λένα».
Στον Σίβα οι νοικοκυρές ήταν και είναι χρυσοχέρες, με πολλή σπουδή και περισσό μεράκι ζυμώνουν το ψωμί και το ψήνουν στον ξυλόφουρνο αλλά και τα παραδοσιακά φαγητά. Χαρακτηριστικό είναι «το γυριστό σφουγγάτο» με πολλά αυγά από τις κότες της αυλής και φυσικά τις πατάτες τηγανισμένες στο μεγάλο τηγάνι πάνω στην παρασιά και μετά το γύρισμα. Είναι κάτι σαν το άγγιγμα του σέφ. Γεύσεις, αρώματα χαρά των αισθήσεων. Συμπλήρωμα αυτής της πανδαισίας γεύσεων και συναισθημάτων είναι το εκλεκτό κρασί για να συντροφεύσει τη μουσική και το χορό.
Όλα αυτά θα τα απολαύσετε στον Σίβα στις 25 του μήνα στις 9:00 το βράδυ.
Σας περιμένουμε.

Εύα Καπελλάκη Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Clasiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”]

 

mesaralive.gr  23 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ