Ο πόλεμος για το νερό θα ξεκινήσει από τη… Μεσαρά
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εκσκαφές για να αποκαλυφθεί η πορεία των αγωγών του φράγματος της Φανερωμένης που θα οδηγήσει σε επίσημες απαντήσεις που όλοι αναμένουν σε σχέση με το πώς «έκαναν φτερά» 3 εκατ. κυβικά νερό από το φράγμα.
Στο μεταξύ, η κατάσταση στη Μεσαρά με το νερό είναι εφιαλτική, καθώς η μία μετά την άλλη γεώτρηση ύδρευσης χτυπάει «κόκκινο». Ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι η Μεσσαρά έχει περιέλθει σε μια τραγική κατάσταση και θα γίνει κυριολεκτικά «πόλεμος για το νερό».
Παράλληλα, τονίζει ότι θα ζητήσει από τον περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη να συγκαλέσει ειδική σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης για το επίμαχο θέμα, με σκοπό να συζητηθεί ειδικό έκτακτο κονδύλι χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η περιοχή, η οποία ζει εφιαλτικά την έλλειψη του νερού και δυστυχώς τα χειρότερα έπονται.
«Δεν μπορεί η πολιτεία να κάνει ότι δε βλέπει», τονίζει ο κ. Νικολιδάκης ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα σχέδιο και να βρεθούν λύσεις.
Πώς χάθηκαν 3 εκατομμύρια κυβικά νερού από το φράγμα Φανερωμένης;
Επίσημες απαντήσεις για το πώς έκαναν φτερά 3 εκ. κυβικά νερού από το φράγμα της Φανερωμένης, αναμένεται να προκύψουν από τις εκσκαφές που σχεδιάζεται να ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί πού οδηγήθηκε το νερό που έκανε φτερά και ασφαλώς ποιος είναι ο ένοχος.
Η όλη διαδικασία εξελίσσεται με ευθύνη της Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, με σκοπό να αποκαλυφθεί σε πρώτο επίπεδο που οδηγήθηκε το νερό που χάθηκε και σε δεύτερο επίπεδο να αποδοθούν ευθύνες.
Η ανεπίσημη εκτίμηση που γίνεται είναι ότι ενδεχομένως υπάρχει μια παράνομη σύνδεση με τα δίκτυα του φράγματος και μέσα από αυτή οδηγήθηκε σε συγκεκριμένη περιοχή το νερό που χάθηκε από το φράγμα.
Όπως είναι γνωστό, ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα φρόντισε να ενημερώσει με επιστολές του όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα το αρμόδιο Υπουργείο, την Περιφέρεια Κρήτης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι λόγω της δραματικής αυτής απώλειας αυτή τη στιγμή στερούνται νερό άρδευσης οι ξηρικοί αναδασμοί και όπως είναι φυσικό έχει προκληθεί μεγάλη κοινωνική αναστάτωση.
Μάλιστα, ο δήμαρχος υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι καθόλου απλό, διότι οι σκέψεις όλων εστιάζουν όχι μόνο στο πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής σήμερα, αλλά και στο τι θα συμβεί εάν την επόμενη χρονιά θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με ένα νέο ξηρό υδρολογικά έτος και τι σηματοδοτεί μια τέτοια εξέλιξη συνολικότερα στην τοπική οικονομία εάν η λεκάνη της Μεσσαράς δεν ανατροφοδοτηθεί με νέες ποσότητες νερού.
Βαρύ πρόβλημα στην ύδρευση- απαιτείται σχέδιο δράσης
Ο δήμαρχος Φαιστού εξηγεί ότι το πρόβλημα πλέον στη Μεσαρά δεν εστιάζεται μόνο στην άρδευση, καθώς υπάρχουν σοβαρά ζητήματα και με την ύδρευση, αφού οι πηγές νερού στερεύουν και οι γεωτρήσεις χτυπάνε «κόκκινο».
Όπως τονίζει, αυτό είναι ένα εκρηκτικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, διότι είναι αδιανόητο η περιοχή να αφεθεί στην τύχη της.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολιδάκη, θα πρέπει να γίνει μια σύσκεψη στην Περιφέρεια και να αναδειχτεί προς το Υπουργείο το αίτημα της έκτακτης χρηματοδότησης της περιοχής της Μεσσαράς, η οποία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της ανομβρίας. Θυμίζουμε ότι με βάση τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που παρουσίασε η «Π», η πτώση της στάθμης του νερού στη Μεσσαρά έχει φτάσει στα 10 μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια και δυστυχώς έπεται συνέχεια.
Δείτε επίσης
- Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
- Στη Μεσαρά σήμερα ο Κώστας Τσιάρας-Εμμένουν στη στάση τους οι παραγωγοί
- Παρασύρης για τις καταστροφές στo Tυμπάκι: «Απαιτείται η έκτακτη ενίσχυση του Δήμου Φαιστού»
- Γ’ Εθνική: Δεν τα κατάφερε αυτή τη φορά ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Mεσαρά: Έφυγε από τη ζωή ο νομικός Αντώνης Γρηγοράκης.