Ο Νίκος Τζανάκης εξηγεί τα συμπτώματα της θερμοπληξίας -Τι πρέπει να κάνουμε, πώς αντιμετωπίζεται
Ο καύσωνας «Κλέων» πλήττει τη χώρα μας από την Τετάρτη (13/7) και οι υψηλές θερμοκρασίες που φέρνει, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νίκος Τζανάκης.
Ειδικότερα, ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, εξήγησε στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Συνδέσεις», τι είναι η θερμοπληξία, πως προκαλείται και τι να κάνουμε εάν θέλουμε να βοηθήσουμε κάποιον που εμφανίσει τα σχετικά συμπτώματα.
Ο Νίκος Τζανάκης τόνισε αρχικά: «Υπάρχει παρεξήγηση ότι η θερμοπληξία παρατηρείται μόνο όταν καθίσουμε στον ήλιο αλλά αυτό είναι λάθος. Μπορεί να καθίσουμε σε πολύ καλή σκιά και αν μας βάλουν να καθίσουμε σε 40-45 βαθμούς θερμοκρασία, αργά η γρήγορα θα έχουμε διαταραχές και αν είμαστε ευάλωτοι μπορεί να πάθουμε θερμοπληξία και θερμικό κώμα, όπως λέγεται δηλαδή η θερμορύθμιση του σώματός μας δεν θα καταφέρει να κρατήσει τα επίπεδα θερμοκρασίας στα στενά όρια, τα οποία απαιτούνται ώστε να διατηρηθούν οι οργανικές λειτουργίες του σώματός μας σωστά».
Ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο από θερμοπληξία, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη
Όσο για τις ομάδες κινδύνου, που θα πρέπει να προσέξουν περισσότερο με τον καύσωνα, ο κ. Τζανάκης είπε: «Οι ομάδες κινδύνου δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι οι άνθρωποι με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πνευμονική ίνωση, βαρύ βρογχικό άσθμα, αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια δηλαδή και άνθρωποι που έχουν και την καρδιά τους, αλλά μπορεί να πάθει θερμοπληξία ένα μωρό, ένα βρέφος το οποίο έχει δεν έχει αναπτύξει τέλεια το θερμό ρυθμιστικό του μηχανισμό. Άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, άτομα καρδιολογικά ή που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης και βρίσκονται σε διουρητική αγωγή ή σε άλλη φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά, όπως κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα».
Ο πνευμονολόγος, τόνισε πως «όλοι οι άνθρωποι που έχουν το αναπνευστικό αλλά πρωτευόντως το καρδιαγγειακό να πάσχει ή παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν αυτά τα δύο συστήματα, είναι επικίνδυνο να κάνουν πολύ γρήγορα θερμοπληξία ή θερμική νόσο, νόσο δηλαδή από θερμότητα, η οποία εκδηλώνεται από την αρχή με μια ελαφρά ζάλη, με έναν πονοκέφαλο, με δίψα, με ναυτία και εμετούς και συνεχεία».
Ετσι πρέπει να δράσει όποιος αντιληφθεί άνθρωπο με θερμοπληξία
Τέλος, ο κ. Τζανάκης επισήμανε πως όποιος βρεθεί κοντά σε έναν άνθρωπο που έχει αυτά τα συμπτώματα και υποψιάζεται θερμοπληξία, θα πρέπει πολύ γρήγορα να τον μεταφέρει σε κλιματιζόμενο μέρος: «Εάν δεν υπάρχει, να του κάνει ένα χλιαρό, όχι παγωμένο ντουζ και επίσης να του δώσει να πιει χυμούς. Ένας καλός χυμός θα είναι νεράκι με λίγο αλάτι και ζάχαρη -εφόσον δεν είμαστε διαβητικοί- ή με λίγο αλάτι. Μια πρέζα αλάτι σε λίγο νερό έτσι ώστε να τον ενυδατώσει και να του προσφέρει τους χαμένους ηλεκτρολύτες και βεβαίως εάν είναι πιο σοβαρά να πάει στο εφημερεύον νοσοκομείο».
Πηγή: iefimerida.gr - Ο Νίκος Τζανάκης εξηγεί τα συμπτώματα της θερμοπληξίας -Τι πρέπει να κάνουμε, πώς αντιμετωπίζεται [βίντεο] - iefimerida.gr
Δείτε επίσης
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)
- 3ο Δ.Σ Τυμπακίου: Μια εκδήλωση γεμάτη χριστουγεννιάτικά χρώματα και δράσεις για μικρους και μεγάλους