Ο μύθος της Ευρώπης ταξίδεψε στην Αρχαία Ολυμπία
Στο πλαίσια του 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία και στη Ζαχάρω Ηλείας από 28 με 31 Ιουλίου 2017, το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς ,ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης οι φίλοι του Μύθου και η Κρητική Ορχήστρα του Νίκου Ηλιάκη ταξίδευσαν το Μύθο της Αρπαγής της Ευρώπης, από την Μεσσαρά της Κρήτης στην αρχαία Ολυμπία ακολουθώντας το ταξίδι του Ν. Καζαντζάκη στον ιερό αυτό τόπο.
Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Η Φιλοσοφία και οι Τέχνες». εστιάζοντας ολιστικά, στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 χρόνων από το θάνατό του, στη συνεισφορά του Ν. Καζαντζάκη και του J.P. Anton στη Φιλοσοφία και στις Τέχνες καθώς και στις απόψεις του Ξενοφώντος για τη Φιλοσοφία, τις Τέχνες και την Ολιστική θεωρία. Αναπτύχθηκαν εισηγήσεις από διαπρεπείς Έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούςς καθηγητές ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Διοργανωτές του Συνεδρίου ήταν το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η Ιερά Μητρόπολής Ηλείας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ο Δήμος Ζαχάρως, η Διεθνής Επιστημονική Εταιρία Φίλων Ν. Καζαντζάκη, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ένωση Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας και Σύλλογοι κ.ά.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι πολιτιστικές δράσεις:
•Θεατρικό δρώμενο στον εμπορικό δρόμο, από την Καλλιτεχνική Ομάδα «ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ», με θέμα «Ενθύμισις-Το Ολύμπειο Φως»
•Μουσικοθεατρική παράσταση από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς «Λύραυλος», στον προαύλειο χώρο του παλιού Δημαρχείου, με θέμα «3 Χιλιετίες Ελληνικής Μουσική»
•ΚΡΗΤΟΛΥΜΠΙΟ ΠΝΕΥΜΑ με κρητικούς χορούς και τραγούδια από την Κρητική Ορχήστρα του Νίκου Ηλιάκη
•Επίσκεψη στο Σπήλαιο Βαρκού στην Καλίδονα Ζαχάρως,και ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Καλιδόνας
•Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης με φαγητό, χορούς και τραγούδια Πελοποννήσου στην Καλιόνα από τον εξαίρετο και αξιέπαινο Σύλλογο «Σάρενα».. Επίσης ο Οργανισμός Νηρωή, το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, διοργάνωσαν έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος». Η έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους σε διάφορα μέρη που έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης στην Ελλάδα και το εξωτερικό .
Η επίσκεψη των μελών της παρέας στην αρχαία Ολυμπία, έχει επιπλέον ένα ακόμα συμβολικό χαρακτήρα: Η καταγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων χάνεται μέσα στα βάθη των αιώνων. Οι μύθοι που πλάστηκαν για την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πολλοί. Ένας μύθος που σχετίζεται με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Μύθο της Κρήτης, είναι του Ιδαίου Ηρακλή και των Ιδαίων Δακτύλων. Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι που λέγονταν και Κουρήτες, γεννήθηκαν στο ιερό βουνό της Κρήτης την Ίδη, τον σημερινό Ψηλορείτη. Όταν γεννήθηκε ο Δίας, η Ρέα ανέθεσε τη φύλαξη του παιδιού στους Δακτύλους της Ίδης, οι οποίοι λεγόταν και Κουρήτες και είχαν έρθει από την Ίδη της Κρήτης στη περιοχή της Ολυμπίας.. Ο Ηρακλής που ήταν ο μεγαλύτερος έβαλε τους αδελφούς του να τρέξουν σε αγώνα και στεφάνωσε το νικητή με κλαδί αγριελιάς. Άλλος μύθος αναφέρει ως ιδρυτή των αγώνων όχι τον Ιδαίο Ηρακλή, αλλά τον ήρωα Ηρακλή με τους δώδεκα άθλους. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και ιδιαιτέρως το Τμήμα Προϊστορικών Αρχαιοτήτων για τα βιβλία και το υλικό που προσφέρθηκαν στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, στο Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας, στον Πρόεδρο του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας, στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπία, στο Δήμο Ζαχάρως, στο Σύλλογο «Σάρενα».Δόθηκαν επίσης αντίγραφα αγγείων του Μινωικού Πολιτισμού όπως το Ρυτό των Αθλημάτων της Αγία Τριάδας, το Αγγείο των Θεριστών, ο Δίσκος της Φαιστού, το κείμενο με τους συμβολισμούς του μυθικού στεφανιού, διαμέτρου 9 μ.,που σχετίζεται με την αναβίωση του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης,( Το Στεφάνι και στο κέντρο του ο Δίας με την πριγκίπισσα Ευρώπη,, η Αρπαγή της Ευρώπης, είναι και το σύμβολο της Στεαφανιοδρομίας και του Μαραθωνίου Ευρώπης στη Μεσσαρά) καθώς και φωτογραφίες από την ζωή του Καζαντζάκη από τον πρόεδρο του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς κ.Σπυριδάκη Μιχάλη.
Ευχαριστούμε τέλος τον Παναγιώτη Αθανασόπουλο, και όλους τους οργανωτές του Συνεδρίου για την τιμή που μας έκαναν να συμμετέχει η Κρήτη στο Διεθνές αυτό Συνέδριο.
Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατον, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού,
κατέβα, φανερώσου κι άστραψ’ εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.
Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,
στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή,
και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.
Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός,
και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου,
Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, κάθε λαός.
Κ. Παλαμάς, Άπαντα, τόμ. 3, Μπίρης
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)