Ο Μανώλης Ορφανουδάκης για την κατρακύλα των τιμών στα κηπευτικά
"Μαύρη" ημέρα για τα δημοπρατήρια οπωροκηπευτικών της Κρήτης η σημερινή, με τις τιμές να κατρακυλούν σε επίπεδα κάτω του κόστους παραγωγής και τους παραγωγούς να παρακολουθούν, χωρίς περιθώρια αντίδρασης, τον αγώνα τους να εξανεμίζεται μαζί με τις σοδειές τους.
Ενδεικτικές είναι οι τιμές στις δημοπρασίες της Ιεράπετρας σήμερα, με τη μέση τιμή της ντομάτας στα 30 με 40 λεπτά, η μελιτζάνα να διατίθενται στα 40 λεπτά, το αγγουράκι στα 20 λεπτά και οι πιπεριές διαφόρων τύπων κάτω του ενός ευρώ.
Ωστόσο, η κατακόρυφη πτώση των τιμών δεν είναι το κυρίως πλήγμα που δέχεται ο αγροτικός κόσμος. Η μεγαλύτερη καταστροφή σχετίζεται με την εικόνα από τα αδιάθετα προϊόντα που μένουν κυριολεκτικά στα χέρια των αγροτών. Εκπρόσωποι τους εκτιμούν ότι, αυτές τις ημέρες, το τριήμερο που ακολούθησε του Πάσχα, το 70 με 80% της παραγωγής σε αγγουράκια και μελιτζάνες δεν άλλαξε χέρια και δεν βρήκε τον δρόμο της σε αγορές, εγχώριες ή του εξωτερικού.
Για εκατοντάδες τόνους που μένουν αδιάθετοι, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης, σκιαγραφώντας στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ την πλήρη αποδιοργάνωση της παραγωγής. «Τη Μεγάλη Εβδομάδα είχαμε μια μικρή, σύντομη σε διάρκεια αντιστροφή του κλίματος, όμως, αυτές τις ημέρες, τα προϊόντα μας δεν πωλούνται και όσα διατίθενται έχουν τραγικά χαμηλές τιμές» σημειώνει.
"Εξευτελιστικές" χαρακτηρίζει τις τιμές και η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Κατερίνα Τσικαλουδάκη ενώ, και οι δυο τους, αναφέρονται στο «παράδοξο»- που έχει επαναληφθεί και σε άλλες συγκυρίες κατά το παρελθόν- οι τιμές των προϊόντων στο λιανικό εμπόριο – σουπερμαρκετς και αγορές τροφίμων δηλαδή- να απέχουν σκανδαλωδώς από τις τιμές παραγωγού.
Αυτά ακριβώς τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, την ένταξή των παραγωγών στους ΚΑΔ ως πληττόμενους από την κρίση του κορωνοϊού αλλά και τις εισαγωγές ποσοτήτων ντομάτας από την Τουρκία και την Αλβανία- τη στιγμή που η κρητική ντομάτα καταλήγει για ζωοτροφή και σε χωματερές- περιγράφουν σε πρόσφατη επιστολή τους προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγροτικοί φορείς του νησιού.
Όπως σχολίασε στο Ραδιοκρήτη ο κ Ορφανουδάκης, με την ιδιότητα και του προέδρου της Παγκρήτιας Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων, έχει ενημερωθεί η ηγεσία του υπουργείου και αναμένεται η απόκρισή της για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος μέσα σε αυτό το ταραγμένο περιβάλλον.
Η παραγωγή των οπωροκηπευτικών, που την περίοδο αυτή βρίσκει την κορύφωσή της, αποτελεί για την Κρήτη το δικό της «πετρέλαιο», τον δικό της χρυσό, που, όπως και αρκετά αγαθά διεθνώς, πέφτει θύμα τώρα της πανδημικής κρίσης, αλλά και των ευάλωτων δομών της οικονομίας.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις