Ο λαγοκέφαλος και τα άλλα ξενικά είδη που έχουν εισβάλλει
Το βίντεο που έκανε το γύρο των ΜΜΕ, στο οποίο διακρίνονται λαγοκέφαλοι να κολυμπούν στα ρηχά, να μη φοβούνται τους λουόμενους και μάλιστα να δαγκώνουν έναν από αυτούς, προκαλεί εκ νέου προβληματισμό.
Για το λαγοκέφαλο έχουν χυθεί «πολλά κιλά μελάνι» και έχουν γραφτεί πολλές χιλιάδες λέξεις. Πολλά ρεπορτάζ μέσα από τα οποία αυτό που αναδεικνύεται είναι το πρόβλημα και οι συνέπειες που προκαλεί ο συγκεκριμένος ξενιστής στο θαλάσσιο περιβάλλον, όχι μόνο της Κρήτης, αλλά όλης της λεκάνης της Μεσογείου.
Αυτό που τονίζουν οι επιστήμονες είναι πως μέχρι το 2050 η κατάσταση θα είναι δραματική.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας λοιπόν, μέχρι το 2050 η περιοχή της Κρήτης θα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε λαγοκέφαλους. Το γεγονός αυτό όπως επισημαίνεται, θα έχει επιπτώσεις στους πληθυσμούς αλιευμάτων, όχι μόνο του Κρητικού πελάγους, αλλά ολόκληρης της Μεσογείου. Μ
Αυτό που τονίζουν οι επιστήμονες είναι ότι οι λαγοκέφαλοι χρειάζονται μεγάλη προσοχή, καθώς εμπεριέχουν την τετροδοτοξίνη που προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει το θάνατο.
Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό του. Σύμφωνα με τις εικόνες (Impact per GSA – Geographic Sub Areas) που δημοσιοποιήθηκαν η Κρήτη και η ευρύτερη περιοχή θα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση ως το 2050.
Το πλέον οδυνηρό της υπόθεσης είναι πως ο λαγοκέφαλος δεν είναι ο μοναδικός ξενιστής! Τα τελευταία χρόνια εχουν κάνει την εμφάνιση τους και άλλα είδη με πρώτο απ' όλα το λεοντόψαρο. Πέρα από αυτά υπαρχουν και άλλα ψάρια τα οποία πιάνουν οι ψαράδες στα δίχτυα τους, όπως είναι για παράδειγμα οι «τρομπέτες», αλλά και το μπαρμπούνι με τη ρίγα, το οποίο έχει περάσει από τον Ινδικό Ωκεανό!
Συνολικά, σύμφωνα με έρευνες που γίνονται, μέσα από την… κερκόπορτα της Ανατολικής Μεσογείου, τη Διώρυγα Σουέζ, έχουν περάσει πάνω από 900 είδη, είτε αυτά είναι ψάρια, είτε είναι άλλοι οργανισμοί, όπως είναι φύκια και μαλάκια!
Τα πιο χαρακτηριστικά είδη:
Η τροµπέτα (Fistularia commersonii) είναι ένα από τα ψάρια που πρωτοστατεί στον σαµατά. Τυγχάνει να είναι το µεγαλύτερο σε µήκος απ’ τους ξενικούς εισβολείς, φθάνει έως και 1,5 µέτρο και είναι ιχθυοφάγο.
Τρέφεται µε τους γόνους άλλων ψαριών που έχουν µεγάλη εµπορική αξία και προκαλεί ζηµιά στην παράκτια αλιεία
Ο γνωστός λαγοκέφαλος, που απαγορεύεται να καταναλωθεί επειδή έχει µια τοξίνη στ’ αναπαραγωγικά όργανα και το έντερο ικανή να προκαλέσει µυϊκή παράλυση σε όποιον τον φάει, καταβροχθίζει µεγάλες ποσότητες από σουπιές και χταπόδια.
Ο «γερμανός», άσπρος και µαύρος. Είναι από τα ψάρια που τρώγεται ευρέως στα Δωδεκάνησα. Είναι το πρώτο είδος, που πέρασε τη δεκαετία του 40.
Δύο είδη µπαρµπουνιών, τον «λοχία» που έχει µια κίτρινη ρίγα και τον «καρβουνιάρη» που είναι γκριζωπός. Ανταγωνίζονται µε το δικό µας το µπαρµπούνι και την κουτσοµούρα
Το νέο μπαρμπούνι κολυμπά και στις Κρητικές θάλασσες. Το ψάρι ήρθε από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και δεν είναι τοξικό. Εξωτερικά το ψάρι μοιάζει πολύ με μπαρμπούνι, ωστόσο γευστικά διαφέρει.
Ζητούμενο όπως αναφέρουν οι επιστήμονες είναι η ισορροπία στο θαλάσσιο οικοσύστημα, χωρίς φυσικά να μπορεί κανείς όμως να παραβλέψει το γεγονός πως οι αλλαγές που συντελούνται ήδη σε αυτό, θα είναι ακόμη εντονότερες στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει οδηγήσει στην εισβολή των παραπάνω ξενικών ειδών μέσα από τη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία ευνοεί τη μετακίνηση των πληθυσμών και λόγω του μεγάλου μεγέθους της.
Δείτε επίσης
- Παρασύρης: Ερώτηση στη Βουλή για το παραλιακό μέτωπο Τυμπακίου
- Αντίστροφή μέτρηση για το Καρναβάλι Τυμπακίου
- Ηράκλειο: Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προς σφαγή - Σε ισχύ αυστηρά μέτρα
- Απίστευτες αποκαλύψεις από την δράση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών: 2 οι νέοι συλληφθέντες
- Ευλογιά προβάτων: Το ύποπτο κρούσμα στο Ηράκλειο, τα μέτρα και οι φόβοι