Ο καιρός τρελάθηκε και πλήττει τους... αγρότες

  01 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ο καιρός τρελάθηκε και πλήττει τους... αγρότες

Μετά και τα νέα αλλοπρόσαλλα καιρικά φαινόμενα οι αγρότες είναι αποδεδιεγμένα αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα.  Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα οι αγρότες του Νομού Ηρακλείου βλέπουν τις καλλιέργειες τους να πλήττονται.

Πραγματικά δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι ο καιρός τρελάθηκε για τα καλά, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στους αγρότες. Ελιές, αμπέλια και άλλες καλλιέργειες έχουν πληγεί, με το μέγεθος της ζημιας να φαίνεται τις επόμενες μέρες.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιο θα είναι το μέγεθος της ζημιάς. Τις επόμενες μέρες που θα περάσει η κακοκαιρία θα γίνει και η καταγραφή των ζημιών, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές.

Παράλληλα οι αγρότες καλούν τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε αυτοψία στις καλλιέργειες, τονίζοντας ότι τόσο ο καύσωνας, όσο και η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας που συνοδεύτηκε με βροχή και χαλάζι, εχουν επιφέρει οδυνηρές συνέπειες…

Περιοχές όπως το Σκαλάνι, οι Γκαγκάλες,ο Προφήτης Ηλίας, το Χουδέτσι, το Τεφέλι, και οι Αρχάνες, είναι από αυτές στις οποίες έχουν καταγραφεί ζημιές, τόσο στα λιόφυτα, όσο και στα αμπέλια.

«Αγκάθι» για τα αμπέλια και τις κατεστραμμένες – γενικά – καλλιέργειες (ανάλογα και την ποικιλία τους), είναι το θέμα της αποζημίωσης τους από τον ΕΛΓΑ. Και αν η καταστροφή στα αμπέλια υπολογίζεται ως αρκετα σημαντική, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους ελαιώνες, μιας και οι ελιές βρίσκονται στην περίοδο της ανθοφορίας τους.

 

newshub.gr

 

  01 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑ