«Ο αθλητισμός δεν παράγει βία, θα μπει τάξη στη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων»
Την ανάγκη συνεργασίας με την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, αλλά και τους φορείς του ποδοσφαίρου, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βίας, με αποκορύφωμα τον θάνατο Βούλγαρου οπαδού στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του "ΣΚΑΙ", ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι από πλευράς Υπουργείου Αθλητισμού εκσυγχρονίστηκε και αυστηροποιήθηκε το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών και πλέον απομένει η εφαρμογή των νόμων από τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Ο υφυπουργός Αθλητισμού στάθηκε επίσης στην ανάγκη λειτουργίας νόμιμων λεσχών φιλάθλων και ζήτησε τη συνεργασία των ΠΑΕ, ιδιαίτερα των μεγάλων ομάδων, πάνω στο ζήτημα αυτό, ενώ αναφέρθηκε και στο VAR, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα στη λειτουργία του οφείλονται στη βιασύνη με την οποία εγκαταστάθηκε το σύστημα, με ευθύνη όπως είπε της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, αλλά και της ΕΠΟ και της ΚΕΔ.
«Ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Τη βία την προκαλούν συμμορίες με παραβατικές δράσεις, στο όνομα εμβλημάτων και χρωμάτων», τόνισε αρχικά ο Λευτέρης Αυγενάκης και συνέχισε: «Η στάση των διωκτικών αρχών απέναντί τους είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Ελληνική Αστυνομία έκανε τη δουλειά της σωστά και άμεσα. Εμείς παρακολουθούμε και συνεργαζόμαστε, γιατί το θέμα αυτό είναι σε μεγάλο ποσοστό αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Θα φέρουμε σύντομα ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων. Επιπλέον, ψηφίστηκαν προσφάτως στη Βουλή νόμοι, με τους οποίους γίνονται πιο αυστηροί και πιο σύγχρονοι οι τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Το Υπουργείο Αθλητισμού έχει ένα μέρος της ευθύνης, τα υπόλοιπα ανήκουν στα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι ήδη έχει δημιουργηθεί ένα ασφαλέστερο περιβάλλον στα γήπεδα, όπως φαίνεται από τη σημαντική αύξηση του αριθμού εισιτηρίων στο φετινό πρωτάθλημα. Στάθηκε ιδιαίτερα στην εισαγωγή της κινητής κάμερας, «... την οποία έχει την ευθύνη να ενεργοποιεί διαπιστευμένο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., και η οποία καταγράφει στιγμές έντασης που εξελίσσονται εντός ή εκτός γηπέδου, ώστε αυτό το υλικό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις ανακριτικές αρχές. Μέχρι την περασμένη περίοδο, ακόμη κι αν έφτανε τέτοιο υλικό στα χέρια των ανακριτών, δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τεκμηρίωση μίας κατηγορίας».
Σε ό,τι αφορά τις λέσχες φιλάθλων, ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του Υπουργείου ότι «... αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ποδοσφαιρικής κοινότητας και πρέπει να υπάρχουν, αλλά νόμιμες. Σήμερα έχουμε μόλις 11 νόμιμες λέσχες. Οι υπόλοιπες για εμάς αποτελούν "μαγαζιά" όπου συναθροίζονται διάφοροι κάτω από μία ταμπέλα και -όπως φαίνεται- με την ανοχή των διοικήσεων των ομάδων. Έχω απευθυνθεί γραπτώς εδώ και δύο μήνες στον κ. Χρυσοχοϊδη και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας κάνουν ελέγχους, συστηματικά και πολύ αποτελεσματικά. Συνάμα, συνεργαστήκαμε με τη Super League και τους εκπροσώπους όλων των ομάδων και τους ζητήσαμε να συμμετάσχουν στην επικαιροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, ώστε να είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι γι΄αυτό που θα φέρουμε, θα ψηφίσουμε και θα εφαρμόσουμε την επόμενη μέρα. Μέχρι σήμερα περιμένουμε τη δική τους πρόταση, σύγχρονη και ειλικρινή».
Σε ερώτηση για το VAR, ο Λευτέρης Αυγενάκης το χαρακτήρισε «χρήσιμο εργαλείο», πρόσθεσε όμως ότι «λείπουν ζωτικά κομμάτια και αυτό είναι ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και εν μέρει της ΕΠΟ και της ΚΕΔ. Δεν μπορεί ένα σύστημα, που ήρθε για να βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, να το εγκαθιστούμε... τσάτρα-πάτρα, απλά και μόνο για να πούμε ότι κάτι κάναμε. Έπρεπε να λειτουργήσει σωστά από την πρώτη στιγμή, και με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν δημιουργηθεί παρατράγουδα, σχόλια και μία αμφισβήτηση που δεν βοηθάει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων, κάναμε απανωτές συναντήσεις, είδαμε τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς, η σωστή λειτουργία του είναι ευθύνη της ΕΠΟ και της ΚΕΔ. Ειδικά την προηγούμενη περίοδο, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το Υπουργείο Αθλητισμού λειτουργούσε ως Υπουργείο ποδοσφαίρου και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Υπάρχουν ευθύνες στους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος των παραγόντων των ΜΜΕ, οι οποίοι με "τηλε-δικαστήρια" σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ισοπεδώνουν και προχωρούν σε καταδίκες. Εμείς δουλεύουμε με απόλυτη νηφαλιότητα και ηρεμία, ώστε να επανέλθουν οι οικογένειες στις κερκίδες και να έχουμε μία ποιοτικότερη εικόνα στο ελληνικό ποδόσφαιρο», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού.
Τέλος, αναφερόμενος στην Ολυμπιακή χρονιά που ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε: «Σε 198 ημέρες ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ακολουθούν οι Παραολυμπιακοί, εκεί όπου Έλληνες αθλητές θα δώσουν και την ψυχή τους για να πετύχουν τους στόχους τους και να ανεβάσουν ξανά ψηλά την Ελλάδα. Θέλω να τους ευχηθώ να είναι δυνατοί και καλότυχοι, να μην έχουμε τραυματισμούς και να πετύχουν το καλύτερο για τη χώρα μας. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε δίπλα τους, με μία σειρά πρωτοβουλιών που έχουμε ήδη πάρει και προτιθέμεθα άμεσα να υλοποιήσουμε».
Δείτε επίσης
- Euroleague: “Απόδραση”...πρωτιάς απο τη Βιτόρια (HL)
- Super League: Μοιρασιά στο Γεντί Κουλέ-Χτίζει σερί ο Αστέρας (hl)
- Super League: Έχασαν έδαφος ΠΑΟ και ΠΑΟΚ-Στη δεύτερη θέση η ΑΕΚ (HL)
- Γ’ Εθνική: Δεν τα κατάφερε αυτή τη φορά ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Super League: Παρέμεινε στην κορυφή με λυτρώτή Κωστούλα ο Ολυμπιακός (hl)