Ντοματοκεφτέδες
Υλικά
5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες (ή ντοματάκια Σαντορίνης)
2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
2 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (ψιλοκομμένη)
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι (ψιλοκομμένο)
1 κ.σ μπούκοβο (σποράκια καυτερής πιπεριάς
1 αυγό χτυπημένο
1 φλ. κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο (ή σκληρή φέτα σε τρίμματα)
4-5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για σίγουρη επιτυχία
Για τους ντοματοκεφτέδες
Πλένουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Τις βάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, και τ’ ανακατεύουμε με κουτάλι για να μαραθούν απ’ την ντομάτα.
Ρίχνουμε τα μυρωδικά, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δυόσμο, και μετά το τυρί, το αυγό, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε.
Λίγο-λίγο ανακατεύοντας προσθέτουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και κουταλιά-κουταλιά τηγανίζουμε να ροδίσουν, περίπου 2-3΄ από κάθε πλευρά.
Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Μυστικό
Χρειαζόμαστε ντομάτες ώριμες, κόκκινες και σφικτές, τις οποίες ψιλοκόβουμε στο χέρι και ποτέ δεν τις βάζουμε στο μπλέντερ.
Πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέσα στις ψιλοκομμένες ντομάτες για να μαραθεί από τα οξέα της ντομάτας. Αλλιώς, δεν προλαβαίνει να τηγανιστεί μέσα στους ντοματοκεφτέδες.
Απαραίτητα στους ντοματοκεφτέδες πρέπει να βάλουμε μπόλικο φρέσκο δυόσμο.
Δεν ζυμώνουμε το μείγμα ποτέ, γιατί δεν είναι κιμάς. Παραδοσιακά οι ντοματοκεφτέδες δεν πλάθονται αλλά είναι ένας χυλός πηχτός, τον οποίο με κουτάλι ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά στο καυτό λάδι.
Επειδή τους κάνουνε με κουτάλι στα νησιά τους λέμε και κουταλίτες.
Δεν θέλουν πολύ τηγάνισμα, ίσα να ροδίσουν.
Μην τους γυρνάτε συνέχεια στο λάδι, γιατί αντί να ροδίσουν, ρουφούν πολύ λάδι.
Ρίχνουμε λίγους λίγους ντοματοκεφτέδες για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Το καυτό λάδι πρέπει να καλύπτει τελείως τους ντοματοκεφτέδες.
Στραγγίστε σε απορροφητικό χαρτί.
Αν λατρεύετε τη γεύση και το άρωμα της ντομάτας, δείτε επίσης την πανεύκολη ντοματόπιτα, αλλά και το μυρωδάτο ντοματόψωμο με βασιλικό.
Δείτε επίσης
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται έως αύριο
- Χριστούγεννα: Έθιμα από όλο τον κόσμο
- Φτώχεια: Ανοίγει η ψαλίδα των ανισοτήτων – Μεγάλο το χάσμα σε Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη
- Καιρός: Συνεχίζονται οι «γιορτινές» βροχές – Πού θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις
- ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
Σχετικά άρθρα
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων