Ντομάτα; Προβληματισμός απο τη μεγάλη πτώση της τιμής στη Μεσαρά

neakriti.gr  25 May, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ντομάτα; Προβληματισμός απο τη μεγάλη πτώση της τιμής στη Μεσαρά

Σε απόγνωση οδηγούνται οι ντοματοπαραγωγοί της Μεσαράς, αφού από τις αρχές Μαΐου η τιμή της ντομάτας μειώθηκε κατά 50%, χωρίς την ίδια ώρα να έχει επηρεαστεί προς τα κάτω ούτε το κόστος παραγωγής λόγω της μείωσης στις τιμές των καυσίμων, ούτε η τιμή στο ράφι του καταναλωτή, αφού παραμένει τουλάχιστον στο διπλάσιο ύψος της τιμής παραγωγού.

Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη χώρα μας και να έρχονται και στην Κρήτη μεγάλες ποσότητες αλβανικής και τουρκικής ντομάτας, που ήδη έχουν κατακλύσει τις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ικανοποίηση επικρατεί μόνο στο αγγουράκι και στο κολοκύθι, με τις τιμές παραγωγού να μένουν σε ικανοποιητικά, όπως τονίζουν οι αγρότες της Μεσαράς, επίπεδα, ενώ καλούν τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επιλέγουν κατά την πρώτη προτίμησή τους όχι απλά ντόπια προϊόντα, αλλά προϊόντα που παράγονται και διακινούνται από Ομάδες Παραγωγών και συνεταιρισμούς της Κρήτης!

«Είναι ελάχιστη η μείωση των τιμών στο πετρέλαιο κίνησης και στην αμόλυβδη βενζίνη και δεν έχουν πέσει τα κοστολόγιά μας», είπε στο neakriti.gr ο παραγωγός θερμοκηπιακών και υπαίθριων καλλιεργειών από το Τυμπάκι, πρόεδρος του ΤΟΕΒ στην περιοχή και πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.

«Εξάλλου, εμείς χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες στο πετρέλαιο κίνησης για να θερμάνουμε τα θερμοκήπιά μας στην περίοδο του χειμώνα. Και τότε, αν θυμάστε, οι τιμές ήταν πολύ υψηλές, υπερβαίνοντας τα 2,20 με 2,30 ευρώ το λίτρο! Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποιο όφελος για μας μόνο από τη βενζίνη, που χρησιμοποιούμε για να μεταφερόμαστε στα χωράφια και τα θερμοκήπιά μας και στις μεταφορές των προϊόντων μας. Πρόκειται όμως για όφελος που δεν είναι σημαντικό», σύμφωνα με τον Βαγγέλη Τσιπραγάκη, που ευελπιστεί στο σημείο αυτό ότι η αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα θα συνεχίσει να συμβαίνει και κατά την περίοδο του χειμώνα, οπότε και θα είναι η περίοδος της μεγάλης χρήσης του πετρελαίου κίνησης στα θερμοκήπια της Κρήτης.

Την ίδια ώρα, όπως τονίζει, έχουν αρχίσει να μπαίνουν μεγάλες ποσότητες ντομάτας από την Αλβανία και την Τουρκία, με τα Σκόπια να ακολουθούν πάρα πολύ σύντομα.

«Ζητάμε από τους καταναλωτές να προσέχουν τι αγοράζουν και από το κράτος να βγει στην αγορά και να κάνει αυστηρούς ελέγχους», επισημαίνει ο παραγωγός θερμοκηπιακών και υπαίθριων καλλιεργειών από το Τυμπάκι Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.

Μεγάλες οι απώλειες στην ντομάτα

Στο μεταξύ, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, όπως τονίζει ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, η τιμή παραγωγού της ντομάτας μειώθηκε στο μισό, ενώ στο ράφι των μανάβικων του Ηρακλείου διατηρεί το άνοιγμα της “ψαλίδας” από τον παραγωγό μέχρι το ράφι τουλάχιστον στο διπλάσιο...

Όπως λέει ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, στις αρχές του Μάη η τιμή της «βασίλισσας του πληθωρισμού» έφτανε στον παραγωγό στο 1,05 έως 1,10 ευρώ το κιλό. Και σήμερα δεν υπερβαίνει τα 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό... Ενώ στο ράφι φτάνει σε τιμές που δεν πέφτουν κάτω από τα επίπεδα του 1,10 έως 1,20 ευρώ το κιλό.

Στο αγγουράκι η “ευχάριστη έκπληξη”

Αντιθέτως, οι παραγωγοί της Μεσαράς, που τα τελευταία χρόνια δεν είχαν αγγουράκι την περίοδο του Μαΐου γιατί δεν υπήρχε και αξιόλογη τιμή, σήμερα έχουν περιορισμένες ποσότητες και η τιμή με την οποία τις διαθέτουν είναι γύρω στο 1 ευρώ το κιλό από 0,60 ευρώ το κιλό στις αρχές του μήνα.

«Είναι μια καλή τιμή για μας. Και οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης από τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό, που έχει ξεκινήσει να κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στην Κρήτη», μας είπε ο ίδιος.

«Άλλα χρόνια δεν πουλούσαμε καθόλου αγγουράκια τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου», ανέφερε συγκεκριμένα. Μάλιστα, στο αγγουράκι οι άλλες χώρες δεν εξάγουν προς τη χώρα μας αυτό το προϊόν και έτσι μέχρι στιγμής παραμένει εκτός ανταγωνισμού.

Στα άλλα προϊόντα

Στο κολοκυθάκι, λόγω ζήτησης, οι παραγωγοί πουλάνε στο 1 ευρώ το κιλό, ενώ αρχές Μαΐου πουλούσαν στο 1,30 ευρώ το κιλό. Στη μελιτζάνα, από 0,30 με 0,40 ευρώ το κιλό στις αρχές Μαΐου, τώρα πουλάνε σε τιμές 0,80 έως 0,90 ευρώ το κιλό. Και στις πιπεριές οι τιμές χαμήλωσαν επειδή σταμάτησαν οι εξαγωγές. Έτσι τώρα, από 2 ευρώ που είχε αρχές του μήνα, η κόκκινη πιπεριά πωλείται στο 1,20 ευρώ το κιλό. Και από 1,20 η κίτρινη πιπεριά και η φλάσκα, πωλείται τώρα στον παραγωγό κάτω από τα 0,50 ευρώ το κιλό.

Οι μέσες τιμές καυσίμων στην Ελλάδα

Αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών στα καύσιμα, η τελευταία ενημέρωση αφορά στις 23 Μαΐου, με βάση τις ανακοινώσεις του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης. Δείχνει στην αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων μέση τιμή ανά λίστρα στα 1,837 ευρώ (από 4.461 πρατήρια), στην αμόλυβδη βενζίνη 100 οκτανίων 2,032 ευρώ ανά λίτρο (από 2.699 πρατήρια), στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) 1,548 ευρώ ανά λίτρο (από 4.765 πρατήρια) και στο υγραέριο κίνησης (autogas) 0,837 ευρώ ανά λίτρο (από 1.147 πρατήρια). Σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, οι τιμές έχουν παρουσιάσει 19% μείωση για την αμόλυβδη 95 οκτανίων, 16% μείωση για την αμόλυβδη 100 οκτανίων, 17% μείωση για το diesel και 26% μείωση για το υγραέριο.

Οι τιμές παραγωγού από τις αρχές Μαΐου έως σήμερα

Προϊόν Τιμή αρχές Μαΐου (€/κιλό) Τιμή σήμερα

Ντομάτα 1,05-1,10 0,50-0,60
Αγγουράκι 0,60 1
Κολοκυθάκι 1,30 1
Μελιτζάνα 0,30-0,40 0,80-0,90
Πιπεριά κόκκινη 2 1,20
Πιπεριά κίτρινη & φλάσκα 1,20 0,50

 

neakriti.gr  25 May, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα