Νότια Κρήτη: 20 ονειρικές παραλίες στην “ατίθαση” πλευρά του νησιού

https://www.news247.gr/  05 July, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Νότια Κρήτη: 20 ονειρικές παραλίες στην “ατίθαση” πλευρά του νησιού

Εκεί στο Νότο"... της Κρήτης, όλα είναι αλλιώς. Ένα εξωτικό σύμπαν, γεμάτος ιδιαίτερες αντιθέσεις και αλλεπάλληλα μαγευτικά σκηνικά, απλώνεται μπροστά σου, με θέα το Λιβυκό Πέλαγος (ή το Νότιο Κρητικό Πέλαγος, αφού πλέον χρησιμοποιούνται και οι δύο ονομασίες). Η νότια πλευρά του νησιού διαφέρει κατά πολύ από τον βορρά και διαθέτει τη δική της, άγρια, ατίθαση ομορφιά, την οποία αξίζει να ανακαλύψει κανείς.

Οι τέσσερις νομοί του νησιού - Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι - περιλαμβάνουν τις δικές τους παραλίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ποικιλία, αφού συνδυάζουν αντιφατικά στοιχεία που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα των επισκεπτών. Αμμουδερές παραλίες με λευκή, ροζ ή γκρι άμμο, βότσαλα και κοχύλια, τιρκουάζ νερά, αμμόλοφοι, φοίνικες, φαράγγια, σπηλιές, απόκρημνα βράχια, συνθέτουν το μαγευτικό σκηνικό της Νότιας Κρήτης.

«Ένα παζλ παραδείσου στην απεραντοσύνη του Λιβυκού πελάγους. Αυτό είναι η Νότια Κρήτη. Κρυστάλλινες ακρογιαλιές, αμμόλοφοι και αμμουδιές. Καταγάλανα νερά σε απόκρημνα γκρεμνά. Άγρια φαράγγια, φοινικιές, πλατάνια, κέδροι κι όσα θες». Κάπως έτσι περιγράφει την "ατίθαση" ομορφιά της περιοχής η Σοφία, η οποία κατάγεται από την Κρήτη.

Η κάθε παραλία, αποτελεί ένα μικρό κομμάτι παραδείσου. Κοινό τους στοιχείο, η αίσθηση ελευθερίας που θα σε κατακλύσει και οι ονειρικές εικόνες που θα πάρεις μαζί σου φεύγοντας. Αν και οι επιλογές είναι ανεξάντλητες, ξεκινώντας από την Δύση προς την Ανατολή, παραθέτουμε 20 παραλίες της Νότιας Κρήτης (5 από κάθε νομό), που θα σε "σκλαβώσουν".

 

ΧΑΝΙΑ
Κεδρόδασος

Η παραλία αποτελεί ένα απομονωμένο κομμάτι ακτής με λευκή άμμο και πήρε το όνομά της από ένα κοντινό δάσος κέδρου. Είναι γεμάτη με θαλασσόκεδρους και αμμοθίνες, συνθέτοντας ένα τροπικό σκηνικό, ενώ τα νερά της είναι καταγάλανα.

Γλυκά Νερά

Η παραλία, που είναι κρυμμένη ανάμεσα στους ορεινούς όγκους των Σφακίων, πήρε το όνομά της σπό τις πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν δίπλα και μέσα στη θάλασσα. Είναι καλυμμένη με βότσαλο, ενώ τα νερά της είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα.

Ελαφονήσι

Μία από τις παραλίες που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς, καθώς αποτελεί μία από τις πιο πιο διάσημες στον κόσμο. Το τοπίο είναι μαγευτικό: ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά, λεπτή ροδοκόκκινη άμμος, θρυμματισμένα κοχύλια, πανέμορφοι κολπίσκοι και η λιμνοθάλασσα που θυμίζει εξωτικό παράδεισο.

Γαύδος

Η Γαύδος αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και ο μύθος λέει ότι εκεί ναυάγησε ο Οδυσσέας και τον υποδέχτηκε η Καλυψώ. Είναι ένα νησάκι μόλις 30 τεραγωνικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνει σμαραγδένιες παραλίες όπως οι: Καραβέ, Κόρφος, Λακκούδι, Τρυπητή, Νταϊάνα, Φετιφέ, Σαρακίνικο, Αγιάννης, Λαβρακάς, Πύργος και Ποταμός.

Φαλάσαρνα

Στο παρελθόν, έχει βραβευτεί σαν η πιο όμορφη παραλία της Κρήτης και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης. Έχει κρυστάλλινα νερά, λευκή - ροζ άμμο, και τεράστια έκταση, γι' αυτό και χωρίζεται σε μικρότερες παραλίες, με πιο γνωστή την Παχιά Άμμο.

ΡΕΘΥΜΝΟ
Πρέβελη

Η Πρέβελη είναι παραπάνω από εντυπωσιακή, αφού συνδυάζει φαράγγι, ποτάμι, λιμνοθάλασσα, αμμουδερή παραλία και φοινικόδασος. Όλα αυτά συνθέτουν το μαγευτικό σκηνικό και την φανταστική εμπειρία που θα απολαύσει ο επισκέπτης, ο οποίος χάνει την αίσθηση του χρόνου και του τόπου όταν φτάνει εκεί.

Αμμούδι

Το Αμμούδι είναι ένα σύμπλεγμα τριών κόλπων. Στο Μεγάλο Αμμούδι ή απλώς Αμμούδι θα βρείτε χοντρή λευκή άμμο και βραχώδη βυθό, στο Κλεισίδι η παραλία είναι μικροσκοπική με τυρκουάζ νερά, ενώ πιο πέρα στο Μικρό Αμμούδι ή Αμμουδάκι θα δείτε την μοναδική παραλία των γυμνιστών.

Λίγκρες

Οι Λίγκρες είναι μια μεγάλη παραλία με χοντρόκοκκη άμμο και φανταστικά βαθιά νερά, ενώ διαθέτει τον προσωπικό της καταρράκτη, που έχει νερό όλο τον χρόνο και σε καλεί για εξερεύνηση. Είναι αμμουδερή, με μικρά βότσαλα, ενώ προσφέρει αληθινή χαλάρωση και ηρεμία.

Άγιος Παύλος

Η παρθένα ομορφιά της παραλίας του Αγίου Παύλου, η οποία είναι προστατευμένη από τους ανέμους, θα σε "σκλαβώσει". Αμμόλοφοι, ζεστή άμμος και καταγάλανα νερά σε περιμένουν για την απόλυτη χαλάρωση, ενώ εάν είσαι φαν της βουτιάς, ο βυθός είναι βραχώδης βυθός της είναι ιδανικός για εξερεύνηση με μάσκα.

Τριόπετρα

Η Τριόπετρα αποτελείται από δύο αμμουδερές παραλίες, οι οποίες χωρίζονται μεταξύ τους από μια μικρή χερσόνησο, ενώ μέσα στη θάλασσα στέκονται επιβλητικοί τρεις μεγάλοι βράχοι, από τους οποίους πήρε το όνομά της. Τα μυστικά της είναι η σπηλιά που αξίζει να ανακαλύψεις για λίγη σκιά, αλλά και το φανταστικό ηλιοβασίλεμά της.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Κομμός

Πρόκειται για μια απέραντη ακρογιαλιά, στην άκρη του κόλπου της Μεσσαράς, η οποία έχει συνδυάσει το όνομά της με την ιστορία του Μινώταυρου. Στο βόρειο τμήμα μπορείτε να κάνετε γυμνισμό, ενώ στο νότιο να κάνετε το μπάνιο σας αντικρίζοντας αλμυρίκια, αμμοθίνες και λευκά κρίνα της άμμου, που ανθίζουν με το τέλος του καλοκαιριού.

Μάταλα

Τι να πει κανείς για τα Μάταλα; Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και σίγουρα η πιο διάσημη παραλία, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις λαξευμένες σπηλιές και τους χίπηδες της δεκαετίας του '60 και '70. Μεγάλη, πλατιά αμμουδιά, καταγάλανα νερά και μια μακρά ιστορία χρόνων.

Κόκκινη Άμμος

Περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά από τα κοσμοπολίτικα Μάταλα, βρίσκεται η "κρυμμένη" και εξίσου όμορφη παραλία Κόκκινη Άμμος, ιδανική για τους λάτρεις της φύσης και τους... γυμνιστές. Απομονωμένη, με αφράτη κεραμιδοκόκκινη άμμο από τα πετρώματα της περιοχής (έτσι δικαιολογείται το όνομά της) και σμαραγδένια νερά.

Ληστής

Συνδυάζει μικρά βότσαλα και άμμο, ενώ τα νερά της είναι πεντακάθαρα. Το εντυπωσιακό στοιχείο της είναι τα βράχια που υπάρχουν τόσο στην παραλία όσο και μέσα στη θάλασσα. Παρόλα αυτά, ο βυθός είναι αμμουδερός και ιδανικός για κολύμπι και βουτιές. Στα ανατολικά της παραλίας υπάρχει ένας πολύ μεγάλος βράχος που είναι ο "Βράχος του Ληστή".

Αγιοφάραγγο

Στη φανταστική αυτή παραλία θα φτάσεις περνώντας μέσα από το "Φαράγγι των Αγίων", μια διαδρομή 20-30 λεπτών, η οποία θα σε δικαιώσει. Πλαισιωμένη από μια απόκρημνη βραχώδη πλαγιά, διαθέτει ψιλό βοτσαλάκι, πεντακάθαρα νερά, χρυσή άμμο και ηρεμία.

ΛΑΣΙΘΙ
Ξερόκαμπος

Στον Ξερόκαμπο το τοπίο έχει μια άγρια και απόκοσμη ομορφιά, καθώς χαρακτηρίζεται από γυμνά βουνά και βραχότοπους με θάμνους και θυμάρια, που έρχονται σε αντίθεση με την ήρεμη θάλασσα και τα καταγάλανα νερά. Το μέρος είναι ιδανικό για όσους αναζητούν ειρήνη, γαλήνη και ανάπαυση.

Κουτσουνάρι

Πρόκειται για μια ήσυχη παραλία που έχει την χαρακτηριστική χοντρή, γκριζωπή άμμο της Νότιας Κρήτης, η οποία εναλλάσσεται μέσα στη θάλασσα με ψιλή άμμο. Σε πολλά σημεία υπάρχουν μεγάλα αλμυρίκια, ενώ το μεγάλο της μήκος την κάνει να φαίνεται άδεια.

Αγία Φωτιά

Πρόκειται για έναν κρυμμένο κολπίσκο ανάμεσα σε ψηλά βουνά και βράχους, κάνοντας, έτσι, το τοπίο ιδιαίτερα εντυπωσιακό, ενώ η παραλία συνδυάζει το μπλε της θάλασσας με το πράσινο των πεύκων. Έχει ψιλό γκριζωπό βοτσαλάκι, ήρεμα πεντακάθαρα νερά, πολλά αλμυρίκια και βράχια που έχουν σμιλευτεί από την αλμύρα.

Μαύρος Κόλυμπος

Η όμορφη παραλίας του Μαύρου Κόλυμπου διαθέτει ψιλό βοτσαλάκι, αρκετά αλμυρίκια που προσφέρουν σκιά, ενώ ο βυθός είναι γενικά βραχώδης, καθιστώντας τον ιδανικό για υποβρύχιες βουτιές, ψάρεμα και μάσκα. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη με μικρά και μεγάλα βότσαλα.

Μπελεγρίνα ή Χρυσή Ακτή

Το νησάκι Χρυσή, ή αλλιώς, Γαϊδουρονήσι, βρίσκεται σε απόσταση 8 ναυτικών μιλίων νότια της Ιεράπετρας, μέσα στο Λιβυκό Πέλαγος. Το νησί δεν κατοικείται και διαθέτει πανέμορφες παραλίες. Η δημοφιλέστερη είναι η Μπελεγρίνα ή Χρυσή Ακτή και η ιδιαιτερότητά της είναι η λαμπερή άμμος με τα χιλιάδες απολιθωμένα κοχύλια και κοράλλια.

 

https://www.news247.gr/  05 July, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα