Νικόλαος Τζαγκαράκης: Ιερέας και Ναυαγοσώστης του ΕΕΣ
Η αγάπη του για τη θάλασσα αλλά και ένα τυχαίο περιστατικό- ευτυχώς με αίσιο τέλος- που συνέβη σε παραλία της Μεσαράς όταν ο ίδιος ήταν σε πολύ μικρή ηλικία, τον ώθησαν να βάλει στόχο την απόκτηση ενός πτυχίου Ναυαγοσωστικής.
Συνέντευξη στη Σοφία Πλουτινάκη
Ενταγμένος εδώ και πολλά χρόνια στην οικογένεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μέλος του ΕΕΣ Μοιρών, ο πατήρ Νικόλαος Τζαγκαράκης «στοιχημάτισε» με τον εαυτό του πριν έξι χρόνια επιδιώκοντας την απόκτηση του πτυχίου Ναυαγοσωστικής του ΕΕΣ. Μέσα από δύσκολη εκπαίδευση αλλά και εξετάσεις κατάφερε να αποκτήσει αυτό το πτυχίο και σήμερα αποτελεί τον μοναδικό Ιερέα σε επίπεδο Κρήτης, Ελλάδας και ίσως και πέρα των συνόρων της χώρας, με πτυχίο Ναυαγοσωστικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Ο πατήρ Νικόλαος Τζαγκαράκης, Ιερέας της Ενορίας Χουστουλιανών με καταγωγή από το Ρουφά, μιλά για τους κινδύνους στο υδάτινο στοιχείο κυρίως όσον αφορά τα παιδιά και πώς μπορούμε με πρόληψη και έγνοια να αποφύγουμε τα απρόοπτα, δίνοντας μάλιστα και χρήσιμες συμβουλές!
«Ο καλός Ναυαγοσώστης είναι ο στεγνός, δηλαδή αυτός που αγρυπνεί, που συνεχώς έχει στην επίβλεψή του τον κόσμο και τα μάτια του στο νερό όταν βρίσκεται εν ώρα υπηρεσίας» λέει ο π. Νικόλαος προσθέτοντας ότι ένας Ναυαγοσώστης μπορεί επίσης να δώσει συμβουλές σε άτομα που θεωρεί ότι θα κινδυνέψουν μπαίνοντας στη θάλασσα ή στην πισίνα. Όπως εξηγεί «ο καλός Ναυαγοσώστης κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται ασφάλεια αφού ξέρει ότι αν συμβεί κάτι θα τρέξει και θα κάνει αυτό που πρέπει.». Επισημαίνοντας κάποια σημαντικά πράγματα ο ίδιος, τονίζει ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας στη θάλασσα, οπότε θα πρέπει και να έχουμε έγνοια αλλά και να προλαμβάνουμε. Να γνωρίζουμε ότι τα μικρά παιδιά, οι υπερήλικες, οι λουόμενοι που πίνουν ή τρώνε και στη συνέχεια βουτούν στο νερό, οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας, ανήκουν στις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από ένα ατυχές περιστατικό στο νερό.
Πρόληψη και έγνοια
Η πρόληψη και η έγνοια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει κανείς να έχει κατά νου ώστε να προλάβει ένα ατυχές συμβάν. Όπως λέει ο π. Νικόλαος, είναι απαράβατος νόμος να μην αφήνουμε το παιδί μας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε νερό. Αυτό που προσθέτει είναι ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε χρήση σωσίβιων, ή να βάζουμε στα παιδιά μπρατσάκια κτλ και να τα αφήνουμε μόνα στη θάλασσα ή την πισίνα.
Τονίζει ότι είναι υποχρεωτικό να μάθουν τα παιδιά μπάνιο από πολύ μικρή ηλικία και το κυριότερο να απευθυνθούμε σε κάποιους ειδικούς εκπαιδευτές ώστε αυτό να γίνει με τον πλέον σωστό τρόπο. Ακόμα όμως και όταν το παιδί γνωρίζει να κολυμπά πολύ καλά, ποτέ δεν το αφήνουμε μόνο του. «Διδάξτε το παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του, ότι θα πρέπει πάντα να προστατεύεται αλλά και αν κάτι συμβεί να μπορεί να ανταπεξέλθει» λέει ο ίδιος.
Κίνδυνοι στο σπίτι και στην πισίνα
Ποτέ δεν αφήνουμε το παιδί μας μόνο του στο σπίτι στη μπανιέρα. Ο π. Νικόλαος Τζαγκαράκης συμβουλεύει , να είμαστε συνεχώς μαζί με το παιδί όταν κάνει μπάνιο. Να αδειάζουμε την μπανιέρα όταν τελειώσει το μπάνιο και να μην αφήνουμε ποτέ το μεγαλύτερο παιδί να επιβλέπει το μικρότερο. Επίσης να κλειδώνουμε την πόρτα του μπάνιου ώστε το παιδί να μην μπορεί να μπει χωρίς να το αντιληφθούμε.
Όσον αφορά τις πισίνες ο Ιερέας και Ναυαγοσώστης επισημαίνει: «Αν έχετε πισίνα στο σπίτι σας φροντίστε να την περιφράξετε και να την ασφαλίσετε ώστε το παιδί να έχει πρόσβαση μόνο όταν εσείς είστε μαζί του.
Απομακρύνετε τα παιχνίδια από το χώρο της πισίνας, γιατί ένα παιδί που παίζει με τα παιχνίδια μπορεί να πέσει μέσα στο νερό, ενώ καλό θα είναι να έχετε ένα τηλέφωνο δίπλα στην πισίνα έτσι ώστε αν κάποιος σας καλέσει να μη χρειαστεί να απομακρυνθείτε από το χώρο για να μιλήσετε στο τηλέφωνο. Επίσης απαραίτητο είναι δίπλα στην πισίνα να υπάρχει εξοπλισμός διάσωσης».
Τι προσέχουμε στη θάλασσα
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όμως και στη θάλασσα μας λέει ο π. Νικόλαος. «Να μην πιέζουμε ποτέ ένα παιδί να μπει στη θάλασσα όταν δεν είναι έτοιμο και δεν το θέλει το ίδιο. Καλό είναι να παίζουμε μαζί του στα ρηχά μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό. Να μιλάμε συνεχώς στα παιδιά για τους πιθανούς κινδύνους και να προτιμούμε τα ολόσωμα σωστικά αν το παιδί δεν γνωρίζει καλό κολύμπι. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι κανένα σωστικό μέσο δεν υποκαθιστά τη συνεχή επίβλεψη από τους γονείς.
Στη βάρκα
Απαραίτητο για να μπει ένα παιδί στη βάρκα ή να κάνει κάποιο θαλάσσιο σπορ είναι το σωσίβιο που προαναφέρθηκε. Ο π. Νικόλαος συμβουλεύει «Στη βάρκα θα πρέπει να υπάρχουν τόσα σωσίβια όσα και οι επιβάτες καθώς επίσης τα απαιτούμενα σωστικά μέσα και πυροσβεστήρας. Ο οδηγός του σκάφους θα πρέπει να είναι νηφάλιος και να σέβεται τους κανόνες της θαλάσσιας κυκλοφορίας, τα όρια ταχύτητας και να διαθέτει τα κατάλληλα όργανα ναυσιπλοΐας. Σε περίπτωση ατυχήματος στη βάρκα μείνετε κρατημένοι πάνω της».
Συμβουλές προς τους κολυμβητές
Συμβουλές προς τους κολυμβητές δίνει ο π. Νικόλαος Τζαγκαράκης τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να κολυμπά κανείς ποτέ μόνος του. «Να κολυμπάτε πάντα με παρέα» λέει και τονίζει ότι είναι νόμος να περιμένουμε να περάσουν 4 ώρες από το φαγητό για να κολυμπήσουμε . «Τα οινοπνευματώδη ποτά και η κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός. Μην κολυμπάτε όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές (ειδικά όταν βρέχει) και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα. Μην κάνετε βουτιές σε άγνωστα ή θολά νερά ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες. Στις οργανωμένες παραλίες, μην περνάτε τις σημαδούρες που ορίζουν τη ζώνη κολύμβησης. Στις μη οργανωμένες παραλίες, μην κολυμπάτε στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα» τονίζει.
Αναφερόμενος στο υποβρύχιο ψάρεμα και τις καταδύσεις, συμβουλεύει ότι θα πρέπει να υπάρχει πάντα εξοπλισμός ασφαλείας (σημαδούρα με σημαιάκι), και βέβαια να είμαστε πάντα μαζί με έμπειρο ενήλικα. Όσον αφορά τα «παιχνίδια» στο νερό επισημαίνει ότι ποτέ δεν σπρώχνουμε ή βυθίζουμε τους άλλους στο νερό, ενώ αν νιώσουμε κάποια αδιαθεσία θα πρέπει να βγούμε αμέσως από το υδάτινο στοιχεία και να ζητήσουμε βοήθεια.
Σε περίπτωση που αντιληφθούμε πως κάποιος κινδυνεύει μπορούμε να το βοηθήσουμε και από την στεριά πετώντας κοντά του ένα αντικείμενο που επιπλέει ώστε να πιαστεί πάνω του και συγχρόνως καλούμε για βοήθεια. «Καλό θα είναι να έχουμε πάντα κατά νου τις παραπάνω απλές συμβουλές και να έχουμε πάντα μαζί μας στην παραλία στο αυτοκίνητο, στη βάρκα, το κουτί πρώτων βοηθειών.
Όσον αφορά τις πρώτες βοήθειες που μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα παιδί ο π. Νικόλαος Τζαγκαράκης επισημαίνει «βγάζουμε το παιδί από το νερό, αν το παιδί διατηρεί τις αισθήσεις του, το τυλίγουμε με μία πετσέτα και το πηγαίνουμε αμέσως στο γιατρό ή στο νοσοκομείο ακόμα και αν το παιδί απλώς βυθίστηκε μέσα στο νερό γιατί οι επιπτώσεις μπορεί να φανούν αργότερα.
«Καλό θα είναι όλοι να παρακολουθήσουμε μαθήματα πρώτων βοηθειών έτσι ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας είτε αυτός κινδυνεύει στην θάλασσα είτε στην στεριά» λέει ο π. Νικόλαος Τζαγκαράκης καταλήγοντας και υπενθυμίζοντας τα προγράμματα του ΕΕΣ Μοιρών μέσα από τα οποία εκπαιδεύονται οι πολίτες με μαθήματα Πρώτων Βοηθειών.
Πηγή: «Αντίλαλος της Μεσαράς»
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Δήμος Γόρτυνας: Ενημερωτική συνάντηση για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή
- Δήμος Φαιστού : «Δώσε Φωνή, Σπάσε τον Κύκλο της Βίας»
- Δήμος Φαιστού: Εντείνεται ο προβληματισμός για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων
- Μετανάστες: Στα σκαριά δημιουργία δομών προσωρινής φιλοξενειας στη Νότια Κρήτη