Νηστίσιμος πλαστός
Υλικά
Για το νηστίσιμο πλαστό
5 1/2 φλ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
4 φλ. νερό
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
Για το ταψί
1/4 φλ. ελαιόλαδο
50 γρ. φυτικό βούρο
Για τη γέμιση
600 γρ. σπανάκι ή ανάμεικτο με λάπαθα σέσκουλα
1 πράσο
1 κρεμμύδι ξερό
4 τρυφερά μικρά φρέσκα κρεμμύδια
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. άνηθο
2 κ.σ. μαϊντανό
2 κ.σ. δυόσμο
Διαδικασία
Για τη γέμιση
Πλένουμε και στραγγίζουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα χλωρά κρεμμύδια, το πράσο και τα βότανα.
Κόβουμε το σπανάκι σε χοντρά κομμάτια.
Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι ανακατεύουμε τα υλικά κι αφήνουμε για 5-10’ να ιδρώσουν.
Τρίβουμε με τα χέρια όλα τα υλικά της γέμισης και τα στύβουμε λίγα λίγα σε ένα καθαρό μπολ.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε.
Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι κι αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο επιπλέον.
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψί 34 χ24 εκατ. ή ρηχό στρογγυλό ταψί 36 εκατ.
Για το νηστίσιμο πλαστό
Φτιάχνουμε τον χυλό για την σπανακόπιτα πλαστό, χωρίς φύλλο.
Βάζουμε το νερό σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και τον άνηθο.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, μέχρι να σχηματιστεί παχύς χυλός.
Για να βγει τραγανό το φύλλο, ο πλαστός πρέπει να έχει πάχος το πολύ 2-3 εκατοστά ύψος στο ταψί.
Νηστίσιμος πλαστός στο ταψί
Ρίχνουμε τα 3/4 του χυλού στο ταψί κι απλώνουμε με ένα κουτάλι να γίνει λεπτή στρώση και να πάει παντού, να γίνει ισόπαχος.
Πεταχτά βάζουμε τα χόρτα πάνω να καλύψουν τον χυλό.
Πιέζουμε ελαφρά τα χόρτα να μπουν στο χυλό.
Αραιώνουμε ελαφρά με μισό φλυτζάνι νερό τον υπόλοιπο χυλό. Περιχύνουμε τον νηστίσιμο πλαστό με τον αραιό χυλό.
Ραντίζουμε με λίγο λάδι ή καλύτερα βάζουμε κομματάκια βουτύρου στην επιφάνεια
Χτυπάμε το ταψί στον πάγκο πριν βάλουμε την νηστίσιμη πίτα στο φούρνο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα στους 180ºC για περίπου 1 ώρα να ροδίσει ολόγυρα.
Ο νηστίσιμος πλαστός είναι έτοιμος όταν ροδίσει η επιφάνεια του και ξεκολλήσει ολόγυρα από το ταψί η πίτα.
Τρίβουμε τα χόρτα και τα λαχανικά με το αλάτι για να «ψηθούν». Αμέσως θα πέσει ο όγκος των λαχανικών μετά την τριβή με τα χέρια και θα μοιάζει η γέμιση σαν σοταρισμένη.Διαφήμιση
Μυστικό για νηστίσιμο πλαστό
Λίγο σπασμένο πλιγούρι μέσα στα χόρτα θα μαζέψει όλα τα υγρά.
Ο πλαστός είναι μια παραδοσιακή πίτα, που από άκρη σε άκρη ανά την Ελλάδα έχει 50 ονόματα!
Δείτε επίσης
- Η επιστήμη πίσω από τον τέλειο γεμιστό κόκορα με τραχανά
- Μήνας πληρωμών ο Ιανουάριος 2025: Όλες οι ημερομηνίες για τις νέες καταβολές
- Kρήτη: Αθωώθηκε η 56χρονη που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία - Πότε επιστρέφει
- Στο 98% η απορρόφηση πόρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
- Κακοκαιρία: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Πού απαιτείται προσοχή
Σχετικά άρθρα
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων