Νηστίσιμο παστίτσιο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Υλικά
Για τη νηστίσιμη - vegan μπεσαμέλ
100 γρ. φυτικό βούτυρο ή λάδι
100 γρ. αλεύρι
1 lt ζωμό λαχανικών
Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Αλάτι
Για τα ψητά λαχανικά
2 - 3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μελιτζάνα μεγάλη
2 κολοκύθια
2 πιπεριές
500 γρ. μανιτάρια
250 γρ. νηστίσιμο τυρί τριμμένο
2 φλ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας ή 1 γλ. σάλτσα κιμά σόγιας
12 φύλλα λαζάνια
Για τα λαχανικά
Κόβουμε πρώτα τα λαχανικά σε καρέ και τα βάζουμε σε λαμαρίνα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τα ψήνουμε στους 200°C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Για τη vegan μπεσαμέλ
Ετοιμάζουμε τη νηστίσιμη μπεσαμέλ χωρίς αυγά.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
Ψήνουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά.
Αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα.
Σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ζεστό ζωμό.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η κρέμα.
Αλατίζουμε.
Για το στήσιμο
Σε πυρίμαχο, βουτυρωμένο σκεύος βάζουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ.
Κάνουμε μια στρώση λαζάνια, περιχύνουμε με τον κιμά σόγιας, κάνουμε μια στρώση λαχανικά.
Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κιμά σόγιας με σάλτσα ντομάτας.
Πασπαλίζουμε με λίγο νηστίσιμο τυρί.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Σάλτσα, τυριά και λαχανικά.
Σκεπάζουμε με τα τελευταία λαζάνια.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη νηστίσιμη μπεσαμέλ.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180-200°C .
Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά επιπλέον, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Αφήνουμε να σταθεί σε σβηστό φούρνο για 10 λεπτά, να τραβήξει τα υγρά του.
Δείτε επίσης
- «Μαμαδίστικα» γιουβαρλάκια κοκκινιστά
- Εννέα απλοί τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό μέσα στο χειμώνα
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί
- Ανδρουλάκης: Άνοιγμα σε πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -Τι είπε για την Αθηνά Λινού
- Κίνημα Δημοκρατίας το νέο κόμμα του Στ. Κασσελάκη