Νέος γύρος ερευνών για ορυκτό πλούτο νότια της Κρήτης!
Έρχεται διαγωνισμός για νέες θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης
Μπορεί για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που τελούν προς παραχώρηση - μετά από διεθνή διαγωνισμό - προς την κοινοπραξία Exxonmobil-Total-ΕΛ.ΠΕ. να καταγράφεται μια σχετική καθυστέρηση στα διαδικαστικά, όμως την ίδια ώρα έχουμε γοργούς ρυθμούς και γρήγορα αντανακλαστικά για το επόμενο βήμα έρευνας-αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Κρήτης, στις θαλάσσιες περιοχές νότια του νησιού.
Στην περίπτωση των νέων θαλάσσιων περιοχών της Κρήτης, για τις οποίες οι αρμόδιες Αρχές και δη η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ευελπιστούν να προσελκύσουν επενδυτές, ισχύει το περίφημο “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”.
Η ΕΔΕΥ τρέχει έγκαιρα και με ταχύτητα την προετοιμασία και τις προεργασίες. Στην κατεύθυνση αυτή, έκανε ήδη ένα πρώτο σημαντικό βήμα, προκηρύσσοντας διαγωνισμό για την ανάθεση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα έρευνας-αξιοποίησης υδρογονανθράκων στις νέες θαλάσσιες περιοχές που έρχονται τώρα στο προσκήνιο.
Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι η προθεσμία υποβολής προσφορών στον διαγωνισμό για την ανάθεση της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης εκπνέει στις 19 Φεβρουαρίου!
Όπως είναι φανερό από τις κινήσεις και τις προθεσμίες, στην περίπτωση του 2ου μετώπου έρευνας-αξιοποίησης υδρογονανθράκων, νοτίως αυτή τη φορά της Κρήτης, η ΕΔΕΥ θέλει να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με το 1ο μέτωπο ερευνών, στα δυτικά-νοτιοδυτικά του νησιού μας.
Άλλωστε, στην περίπτωση των νέων θαλάσσιων οικοπέδων έχει ληφθεί μια πολιτική στρατηγική απόφαση, να μην πάει η χώρα μας στη γνωστή διαδικασία διαγωνισμού προς αναζήτηση επενδυτών, αλλά να αναζητήσει απευθείας ενδιαφερόμενους επενδυτές...
Μια σημαντική ειδοποιός διαφορά, όπως την έχει παραθέσει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς, είναι ότι αυτή τη φορά θα ακολουθηθεί μια άλλη διαδικασία που να μη χωριστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος σε «θαλάσσια οικόπεδα».
Η κλασική “συνταγή” των θαλάσσιων οικοπέδων θεωρείται ότι δεν είναι ευέλικτη, υπό την έννοια ότι κάποιος ενδιαφερόμενος “μνηστήρας” μπορεί να μην επιθυμεί να αναλάβει ένα τέτοιο τεράστιο “οικόπεδο” ολόκληρο, π.χ. στα νότια της Κρήτης, και τότε θα αναγκαστεί να αποσύρει το ενδιαφέρον του. Αντίθετα, με τη νέα διαδικασία, που είναι πιο ευέλικτη, θα μπορεί στο μέλλον κάποιος επενδυτής να επιλέξει ο ίδιος τις περιοχές που του φαίνονται ενδιαφέρουσες. Θα έχει πλέον τη δυνατότητα να εκφράσει αυτό το ενδιαφέρον προς την ΕΔΕΥ, που μπορεί να προχωρήσει άμεσα σε διαγωνισμό με προθεσμία 90 ημερών, για να εκφραστεί ενδιαφέρον από άλλους τυχόν ενδιαφερόμενους.
ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ
Μελέτη για περιβαλλοντικούς κινδύνους
Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ετοιμάζεται να βάλει το νερό στο αυλάκι και για νέες θαλάσσιες περιοχές, σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Ιόνιο.
Για το νησί μας, όπως χαρακτηριστικά γράφει το energypress.gr, η ΕΔΕΥ προχωράει με γοργούς ρυθμούς τις προεργασίες για να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ευελπιστώντας ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορέσει να έχει αποτελέσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε τη διαδικασία για την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη συγκεκριμένη περιοχή, δημοσιεύοντας τη σχετική πρόσκληση υποβολής προσφορών. Όπως αναφέρει το energypress, η ΣΜΠΕ αφορά το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τη συγκεκριμένη περιοχή και η ΕΔΕΥ θα επιλέξει τον ανάδοχο για την εκπόνηση με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.
Σύμφωνα με το κείμενο της πρόσκλησης, η μελέτη, η οποία υπόκειται σε όλες τις σχετικές απαιτήσεις του ενωσιακού και εθνικού δικαίου, θα ενσωματώνει την περιβαλλοντική διάσταση, την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων και την υιοθέτηση μέτρων αντιμετώπισης και παρακολούθησης όλων των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους.
Η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών λήγει στις 19 Φεβρουαρίου 2019. Η ΕΔΕΥ έχει αποφασίσει να μην προκηρύξει την παραχώρηση της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης, αλλά να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να κινηθεί με πιο ευέλικτο τρόπο, αποτεινόμενη η ίδια σε δυνητικούς ενδιαφερομένους.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, από την πλευρά της ΕΔΕΥ εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, όμως από το σημείο αυτό μέχρι την εκδήλωση συγκεκριμένου ενδιαφέροντος υπάρχει σημαντική απόσταση. Σε κάθε περίπτωση, η εκπόνηση της ΣΜΠΕ είναι ένα πρώτο βήμα για τη διερεύνηση της προοπτικής ευόδωσης αυτών των εκτιμήσεων.
Δείτε επίσης
- Από τον Φουρφουρά μέχρι το Χάρβαρντ, η Κρήτη δείχνει τον δρόμο
- Υδρογονάνθρακες: Ποιοι θα αποφασίσουν αν γίνουν ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κρήτη
- Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας
- Ο Ολυμπιακός υποψήφιος για το βραβείο της καλύτερης ομάδας στα Globe Soccer Awards!
- 15 τρόποι να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα
Σχετικά άρθρα
- Κόστος πάνω από 1,5 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης – Τι ισχύει με το επίδομα
- Ψάχνει τους «νταήδες» που επιτέθηκαν σε γερμανούς τουρίστες η ΕΛ.ΑΣ
- Ελλάδα: Ξετυλίγεται το κουβάρι γύρω από το θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα
- Ρέθυμνο: Θρίλερ με σκελετό που βρέθηκε σε βαρέλι
- Ελλάδα: Αντίστροφη μέτρηση για την εξιχνίαση του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά