Νέο πακέτο μέτρων στήριξης θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

  08 February, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Νέο πακέτο μέτρων στήριξης θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στις 9 το πρωί ένα ακόμη πακέτο μέτρων στήριξης

Με τον κοροναϊό να εξακολουθεί να «δείχνει τα δόντια» του και τα περιοριστικά μέτρα να παρατείνονται, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στις 9 το πρωί και να εξειδικεύσει ένα ακόμη πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Το πακέτο των μέτρων στήριξης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων από άμεσες επιδοτήσεις και δάνεια για τις εταιρείες έως τις παρεμβάσεις για τη στήριξη της απασχόλησης και των ανέργων.

Ειδικότερα:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εντός του Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί ο 6ος κύκλος με τις πληρωμές να γίνονται στους δικαιούχους στις αρχές Μαρτίου.

ΦΠΑ: Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 και επεκτείνεται στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο.

Ενοίκια: Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή. Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με καταβολή του 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος (60% για νομικά πρόσωπα).

Επιταγές: Ενεργοποιείται η διευκόλυνση για την πληρωμή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή για επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 40%.

Χρέη: Προς το παρόν διατηρείται μέχρι τις 30 Απριλίου η αναστολή στην πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο. Πιθανή νέα παράταση του χρόνου αναστολής, ίσως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου προκειμένου να επανασχεδιαστεί η ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών.

Γέφυρα 2: Προχωρά η επιδότηση των τόκων των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2021, αλλά και ο σχεδιασμός του προγράμματος Γέφυρα 2 για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Δόσεις δανείων: Διατηρείται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τους πληττόμενους
Αποζημίωση ειδικού σκοπού. Παρατείνεται χρονικά ενώ υπάρχουν σκέψεις επέκτασης και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους που δεν καλύπτονται μέχρι σήμερα και πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας παράλληλα με την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Επίδομα ελεύθερων επαγγελματιών: Τρέχει η διαδικασία για τη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Ανεργία: Παρατείνονται χρονικά τα επιδόματα ανεργίας και προωθούνται 3 νέα προγράμματα επιδοτούµενης απασχόλησης και επιχειρηµατικότητας για συνολικά 15.000 ανέργους από τον ΟΑΕΔ.

 

  08 February, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ