Νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό – Επάγγελμα ξεναγού και χρονομεριστικές μισθώσεις -Τι αναφέρει

  14 June, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό – Επάγγελμα ξεναγού και χρονομεριστικές μισθώσεις -Τι αναφέρει

Μέχρι την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 στις 9 π.μ τίθεται σε δημόσια  διαβούλευση στην ιστοσελίδα  http://www.opengov.gr/ το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό – Επάγγελμα ξεναγού και χρονομεριστικές μισθώσεις.

Πρόκειται για  το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΟΝΟΜΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» στου οποίου τη διαβούλευση μπορεί να συμμετάσχει κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος και να καταθέσει τις προτάσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του  όπως αναφέρει η αρμόδια υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Όπως αναφέρει και η Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης:

Με το Μέρος Β’: Επιχειρείται η διευθέτηση πολεοδομικών και αδειοδοτικών ζητημάτων που αφορούν τα τουριστικά καταλύματα και τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελούς διαβίωσης (glamorous camping/glamping). Επιπλέον, εμπεριέχονται ρυθμίσεις για τους τουριστικούς λιμένες, καθώς και για τα ορειβατικά καταφύγια.

Με το Μέρος Γ’: Προωθούνται ειδικότερες μορφές τουρισμού. Ειδικότερα:

α) αναδιαμορφώνεται ο έλεγχος επί της πιστοποίησης των παρόχων ιατρικού τουρισμού και συνακόλουθα της διαδικασίας αναγνώρισης των ιαματικών φυσικών πόρων,

 

β) τροποποιείται ο ν. 4442/2016 (Α’ 230) για την απλούστευση της άσκησης της παροχής υπηρεσιών κέντρων αναζωογόνησης («spa»), ενώ ενισχύονται οι δυνατότητες πρόσβασης σε οινοτουριστικές εγκαταστάσεις και σε υδατοκαλλιέργειες.

Με το Μέρος Δ’: Ρυθμίζονται ζητήματα για τη στήριξη τόσο των σπουδαστών των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, όσο και του προσωπικού τους.

Με το Μέρος Ε’: Αναδιαμορφώνεται το πλαίσιο για την άσκηση του επαγγέλματος των ξεναγών.

Με το Μέρος ΣΤ’: Επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τη χρονομεριστική μίσθωση του ν. 1652/1986 (Α’ 167), ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα οικονομικά δεδομένα και την οικονομία που διαμορφώνεται γύρω από τον συγκεκριμένο χώρο.

Με το Μέρος Ζ’: Ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, καθώς και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και με το Μέρος Η’: Εισάγονται επιμέρους διατάξεις για την εύρυθμη και βιώσιμη ανάπτυξη  του τουρισμού.

 

  14 June, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ