Κύμα αφρικανικής σκόνης από σήμερα στην Κρήτη-η Περιφέρεια προειδοποιεί

Κύμα… αφρικανικής σκόνης έρχεται στην Ελλάδα, επηρεάζοντας και την Κρήτη από το βράδυ της Πέμπτης με κορύφωση την προσεχή Παρασκευή.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έντονες μεταβολές της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από τη Μεσόγειο, αναμένεται να προκαλέσουν πρόσκαιρο, αλλά σημαντικό, επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 15/05.
Αιτία αυτών των μεταβολών της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα είναι η κίνηση βαρομετρικού χαμηλού από τον κόλπο της Σύρτης προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, οι άνεμοι νότιων έως νοτιοανατολικών διευθύνσεων που θα προηγηθούν του βαρομετρικού χαμηλού, καθώς αυτό θα προσεγγίσει τη χώρα μας, θα μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες Αφρικανικής σκόνης, με κορύφωση την Παρασκευή 16/05. Αντίθετα, οι άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που θα ακολουθήσουν του βαρομετρικού χαμηλού, καθώς αυτό θα απομακρύνεται από τη χώρα μας, θα εκτοπίσουν την Αφρικανική σκόνη προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν από το σύστημα DUST/METEO παρουσιάζονται:


Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, σε συντονισμό με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, γνωστοποιεί ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μοντέλων του δικτύου «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, για την Παρασκευή, αναμένεται αισθητή υπέρβαση του επιτρεπόμενου μέσου όρου (ΜΟ) όσον αφορά τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, οι οποίες προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 100 μg/m³. Το φαινόμενο αποδίδεται σε εισβολή αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα, που κατευθύνεται προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα υπάρξει επικαιροποιημένη ενημέρωση.
Ποιος μπορεί να κινδυνεύσει – Τα μέτρα προστασίας
Οι προειδοποιήσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τις ευάλωτες ομάδες αλλά και τα μέτρα προστασίας κατά της αφρικανικής σκόνης:
Ποιος ενδέχεται να κινδυνεύει από την αφρικανική σκόνη;
Η αφρικανική σκόνη δύναται να επηρεάσει οποιονδήποτε αλλά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως:
Παιδιά και μωρά
Άτομα >65 ετών
Άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, κυρίως βρογχικό άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Άτομα με χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις
Πιθανά συμπτώματα από έκθεση στην αφρικανική σκόνη:
Ερεθισμό των ματιών (φαγούρα, υγρά μάτια, δακρύρροια)
Ερεθισμό του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως της μύτης και της στοματικής κοιλότητας (ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος, βραχνάδα)
Ερεθισμό του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια, επίμονος βήχας με ή χωρίς απόχρεμψη, θωρακικό άλγος)
Επιδείνωση αλλεργικών αντιδράσεων (ερυθρότητα δέρματος, φαγούρα)
Επίσης, η αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με αυξημένες επισκέψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων για:
Παρόξυνση Βρογχικού Άσθματος
Παρόξυνση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)
Οξέα Καρδιαγγειακά νοσήματα
Οδηγίες για το κοινό
Εάν πάσχετε από βρογχικό άσθμα, η αφρικανική σκόνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσετε τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων τις ημέρες κατά τις οποίες η συγκέντρωση της σκόνης είναι υψηλή. Ακολουθήστε προσεκτικά το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας σας για το άσθμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή για αναπνευστικό νόσημα, η οποία συμπεριλαμβάνει αναπνευστική συσκευή, φροντίστε να την έχετε μαζί σας συνέχεια. Χρησιμοποιείστε τη σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.
Για ήπιας βαρύτητας κλινικά συμπτώματα, που οφείλονται κυρίως σε αλλεργική ρινίτιδα, κοινά σκευάσματα για την ανακούφιση των αλλεργικών αντιδράσεων, όπως αντισταμινικά και στεροειδή ρινικά σπρέι, μπορούν να ελαφρύνουν τα συμπτώματά σας. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Εάν πάσχετε από καρδιαγγειακές παθήσεις, η εισπνοή αφρικανικής σκόνης μπορεί να προκαλέσει:
Πόνο ή σφίξιμο στο στήθος
Γρήγορο ή άρρυθμο καρδιακό παλμό
Αίσθημα δύσπνοιας, ασφυξίας ή πνιγμονής
Περισσότερη κούραση/καταβολή από το συνηθισμένο
Εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας ώστε να λάβετε την απαραίτητη φροντίδα και συμβουλή. Φροντίστε να ενημερώσετε τον ιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή διαρκέσουν περισσότερο από το συνηθισμένο.
Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας
Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.
Περιορίστε τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους
Περιορίστε στο ελάχιστο δυνατό τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ή τις άσκοπες μετακινήσεις.
Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, όπως το σπίτι ή το γραφείο. Εάν κρίνεται απαραίτητο να βγείτε έξω, ελαχιστοποιήστε το χρόνο για μετακινήσεις και την παραμονή σε υπαίθριο χώρο.
Προτιμήστε το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας. Συστήνεται να διατηρείτε τα παράθυρα κλειστά και να έχετε ενεργοποιημένο το σύστημα εξαερισμού σε λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης.
Αποφύγετε την έντονη σωματική εργασία ή αθλητική δραστηριότητα, όπως ποδηλασία, τρέξιμο ή περπάτημα σε υπαίθριους χώρους, αθλητικές προπονήσεις ή και αγώνες σε ανοικτούς χώρους (κολυμβητήρια, γήπεδα, στάδια). Μεταφέρετε τέτοιες δραστηριότητες σε κατάλληλες κλειστές αθλητικές αίθουσες ή αναβάλετέ τις για άλλες ημέρες, εφόσον είναι εφικτό.
Χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης, συστήνεται να φοράτε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/ KN95/N95) για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων.
Πάρετε μέτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους
Διατηρήστε σε καλό επίπεδο την ποιότητα αέρα στο σπίτι, στο γραφείο, κ.α.
Ελαχιστοποιήστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα, διατηρώντας κλειστά – όσο γίνεται – τα παράθυρα και τις πόρτες.
Βελτιώστε τη μόνωση των εσωτερικών χώρων (χαραμάδες θυρών και παραθύρων) για να εμποδίσετε την είσοδο της σκόνης στον εσωτερικό χώρο.
Ενεργοποιήστε έγκαιρα τη συσκευή καθαρισμού αέρα– εφόσον υπάρχει – και βεβαιωθείτε ότι έχει τα κατάλληλα φίλτρα και λειτουργεί κανονικά.
Καθαρίστε με υγρό πανί επιφάνειες επαφής, όπως τραπέζια και πάγκους, και σφουγγαρίστε το δάπεδο.
Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι, άναμμα κεριών και τζακιών.
Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη - νέο κύμα από βδομάδα
- Οδηγίες από την Περιφέρεια Κρήτης με αφορμή τη συγκέντρωση σκόνης
- Άστατος σήμερα ο καιρός στην Κρήτη με βροχές και καταιγίδες
- Καιρός: Ποτε υποχωρεί η σκόνη
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί