Νέα μέτρα: Πόσα κερδίζουν νοικοκυριά, νέοι, φορολογούμενοι με παιδιά και ιδιοκτήτες ακινήτων

  12 July, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Νέα μέτρα: Πόσα κερδίζουν νοικοκυριά, νέοι, φορολογούμενοι με παιδιά και ιδιοκτήτες ακινήτων

Στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου 2,8 εκατ. νοικοκυριά θα εισπράξουν τη πρώτη από τις τρεις νέες δόσεις του market pass των 22 – 100 ευρώ το μήνα. Το Σεπτέμβριο περίπου 200.000 νέοι ηλικίας 18 – 19 ευρώ θα λάβουν σε μια ψηφιακή κάρτα 150 ευρώ τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε ταξίδια, ξενοδοχεία, καταλύματα, θέατρα, μουσεία και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2024 περίπου 1,34 εκατ. φορολογούμενοι με παιδιά θα πάρουν φορολογική «ανάσα» με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ.

Στα τέλη Απριλίου όταν θα έρθει ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον 1 εκατ. ιδιοκτήτες που είχαν φροντίσει φέτος να ασφαλίσουν την κατοικία τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες και για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών θα δουν τον ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένος έως και 10% .

Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκλειδώνει ελαφρύνσεις για  νοικοκυριά, νέους, φορολογούμενους με παιδιά και ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα:

1. Market Pass: Για τους μήνες Αύγουστο 2023 έως και Οκτώβριο 2023, παρέχεται οικονομική ενίσχυση 22-100 ευρώ μήνα, σε νοικοκυριά με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως των ειδών διατροφής. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια. Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμα φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να σπεύσουν προκειμένου να λάβουν εγκαίρως την παροχή.

2. Youth Pass: Πρεμιέρα κάνει το Σεπτέμβριο το Youth Pass των 150 ευρώ που θα λαμβάνουν κάθε χρόνο οι νέοι οι οποίοι στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους θα έχουν συμπληρώσει το 18 ή 19 έτος της ηλικίας τους. Όπως ορίζεται στη διάταξη:

από το έτος 2023 και επόμενα, παρέχεται ενίσχυση 150 ευρώ, κατ’ έτος, σε νέους 18 και 19 ετών, με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.  Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) και δέκατο ένατο (19ο) έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους το εικοστό (20ο) έτος. Η ενίσχυση των 150 ευρώ  πιστώνεται  σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα.

3. Μείωση ΕΝΦΙΑ 10%: Για τα έτη 2024 και επόμενα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση για σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα και στοιχεία της φύσης, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο (100%) της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου, για τις ανάγκες εφαρμογής του πρώτου εδαφίου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός  έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Δηλαδή αν η κατοικία ασφαλίστηκε για έξι μήνες η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα περιορίζεται στο 5%.

4. Αύξηση αφορολογήτου: Εισοδηματικές «ανάσες» παίρνουν από τον πρώτο μήνα του 2024 οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ΄επάγγελμα αγρότες με την αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με την νέα διάταση του νομοσχεδίου ο φόρος μειώνεται:

777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
900 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο,
1.120 ευρώ για δύο  εξαρτώμενα τέκνα,
1.340 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα
1.580 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και
1.780 ευρώ για πέντε εξαρτώμενα τέκνα.

Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το πέμπτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.

Πηγή: OT

 

  12 July, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα