Νέα επιστημονικά δεδομένα για το ελαιόλαδο κατά του καρκίνου
Το 2022, μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Jaume I (UJI), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, απέδειξε ότι ένα εκχύλισμα ελιάς μπορούσε να αναστείλει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό του καρκίνου του παχέος εντέρου in vitro. Τώρα έχει διαπιστωθεί ότι το εκχύλισμα αυτό είναι επίσης ασφαλές για τα υγιή κύτταρα.
Η παρούσα μελέτη βασίστηκε στις ιδιότητες ενός εκχυλίσματος ελιάς που παράγεται στο Castellón, συγκεκριμένα στο La Foia de l’Alcalatén με την επωνυμία Sabor del Temps, από την οποία παράγεται το αντίστοιχο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO). Το εκχύλισμα αυτό από την ελιά όχι μόνο αναστέλλει το 30% της ανάπτυξης του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου HT-29 και του MCF -7 αδενοκαρκίνωμα μαστού σε δόση 30 ug/mL in vitro, αλλά είναι επίσης ακίνδυνο για τα υγιή κύτταρα.
Ο Pedro Miguel Carda και η Eva Falomir, καθηγητές στο UJI και μέλη της ερευνητικής ομάδας Joining Medicine And Chemistry, έδειξαν ότι αυτό που επιτεύχθηκε πριν από χρόνια με ένα εκχύλισμα από τις ελιές που έδιναν το αντίστοιχο EVOO, έχει πλέον επιβεβαιωθεί με το ίδιο το ελαιόλαδο.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις