«Να συνεχιστούν τα σχολικά γεύματα ζητούν οι γονείς του δήμου Φαιστού»

  20 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
«Να συνεχιστούν τα σχολικά γεύματα ζητούν οι γονείς του δήμου Φαιστού»

«Να εξασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος για  τα σχολικά γεύματα, με απόφαση της Κυβέρνησης» ζητά η Ένωση Γονέων Μαθητών του δήμου Φαιστού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Να εξασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος για  τα σχολικά γεύματα, με απόφαση της Κυβέρνησης .

Το γονικό κίνημα από την αρχή που εφαρμόστηκε το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών, ως αναγκαίο μέτρο για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, τονίσαμε ότι θα πρέπει να συνοδευτεί και από  άλλα  μέτρα, από ουσιαστικά μέτρα στήριξης των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλιώς θα καταστεί αναποτελεσματικό και θα οδηγήσει σε αδιέξοδα χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων γονέων.

Ήδη έχουμε τοποθετηθεί για την άδεια ειδικού σκοπού λόγω πανδημίας, για να προβλεφθεί ειδικό επίδομα για γονείς που είναι αυτοαπασχολούμενοι και γενικότερα όσοι αναγκάζονται να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Επίσης, για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για άμεση και ισότιμη προετοιμασία των μαθητών της Γ Λυκείου μπροστά στις Πανελλαδικές εξετάσεις, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί – ενιαία σε όλους τους μαθητές και για όσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία – η συνέχεια της μορφωτικής διαδικασίας.

Ακόμη, για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πλήρη αποζημίωση όλων των γονιών που έχουν καταβάλει προκαταβολή ή ολόκληρο το ποσό της σχολικής εκδρομής που ακυρώθηκε.

Τονίσαμε πως όταν ανοίξουν τα σχολεία θα πρέπει με ευθύνη της Κυβέρνησης: να έχουν γίνει απολυμάνσεις σε όλα τα σχολικά κτίρια, να έχουν εξοπλιστεί όλα τα σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής και πρόληψης, να έχουν καλυφθεί όλα τα σχολεία με επαρκές και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, να υπάρξει κάλυψη όλων των σχολείων με το αναγκαίο ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό (νοσηλευτές, σχολικός νοσοκόμος).

Ειδικά για το θέμα των σχολικών γευμάτων, ως γονικό κίνημα, από την αρχή της οικονομικής κρίσης, αναδείξαμε το θέμα του υποσιτισμού των μαθητών,  ειδικά σε σχολεία όπου φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών και οικονομικών μεταναστών. Διατυπώσαμε συγκεκριμένα  αιτήματα για τη σίτιση και την κοινωνική στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου που, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής  από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, παίρνει  δραματικές  διαστάσεις.

Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα,  και λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού, οι δυσκολίες αυτές μεγαλώνουν όλο και περισσότερο.  Όσο περνάνε οι μέρες και τα μέτρα ακουμπούν όλο και περισσότερους κλάδους εργαζόμενων, μικρών αυτοαπασχολούμενων που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, τόσο μεγαλύτερη είναι ανάγκη διανομής των γευμάτων.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ως  Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού θεωρούμε  ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στη θεσμική συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και να φροντίσει να εξασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος για  τα σχολικά γεύματα και με άλλους τρόπους.

Άλλωστε, τα κονδύλια για τα σχολικά γεύματα είναι εξασφαλισμένα για όλο το 2020, άρα είναι δυνατό, με απόφαση της Κυβέρνηση να γίνει προσαρμογή του προγράμματος και συνέχισή του με άλλους τρόπους.

Ζητάμε από τον Δήμο Φαιστού και το Σωματείο Α/θμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας να πιέσουν και αυτοί από την πλευρά τους την κυβέρνηση να προχωρήσει σε λήψη μέτρων, ώστε  οι μαθητές    που έπαιρναν  από το σχολείο φαγητό, να συνεχίσουν να παίρνουν αυτά τα γεύματα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κοινωνικές δομές του δήμου Φαιστού.  Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε, οι οικογένειες που έχουν άμεσα ανάγκη, να προμηθεύονται το καθημερινό τους γεύμα, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και για τους εργαζόμενους των υπηρεσιών και των δομών του δήμου, αλλά για τους γονείς.

Αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη κατάσταση με  συλλογικότητα,  διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και την αναγκαία αλληλεγγύη.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

  20 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα