Να επιλέξω 2ο ή 4ο πεδίο; Απαντώντας στο μεγάλο δίλημμα για τους μαθητές του Λυκείου

ethnos.gr  23 February, 2025 ΑΡΘΡΑ
Να επιλέξω 2ο ή 4ο πεδίο; Απαντώντας στο μεγάλο δίλημμα για τους μαθητές του Λυκείου

Η επιλογή επιστημονικού πεδίου αποτελεί για ορισμένους μαθητές μια ξεκάθαρη και σχετικά εύκολη διαδικασία, ειδικά όταν υπάρχει εκ των προτέρων ένας σαφής στόχος, ο οποίος οδηγεί με «μαθηματική» ακρίβεια σε συγκεκριμένο εκπαιδευτικό μονοπάτι. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να σπουδάσει Ιατρική, το 3ο πεδίο είναι η μοναδική επιλογή ενώ αν θέλει να γίνει Φιλόλογος το 1ο πεδίο είναι μονόδρομος! Ωστόσο, για τους περισσότερους μαθητές, η απόφαση κάθε άλλο παρά «περίπατος» είναι.

Όπως χαρακτηριστικά λέει στο ethnos.gr η σύμβουλος σταδιοδρομίας, Βασιλική Κουτρούμπα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας: Μία σπαζοκεφαλιά που συχνά εμείς οι σύμβουλοι καλούμαστε να βοηθήσουμε τον υποψήφιο να λύσει, είναι η επιλογή ανάμεσα στο 2ο και το 4ο πεδίο. Αρχικά, όσον αφορά τις πανελλαδικές, τα συγκεκριμένα πεδία έχουν 2 κοινά εξεταζόμενα μαθήματα, τα Μαθηματικά και την Έκθεση.

Το 2ο πεδίο απαιτεί επιπλέον εξέταση στη Φυσική και τη Χημεία και το 4ο πεδίο στην πληροφορική και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Το 2ο πεδίο περιλαμβάνει μία σειρά από τμήματα που συνδέονται με τις θετικές επιστήμες και τη μηχανική: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Χημείας, Βιολογίας, Φυσικής, Μαθηματικών, πληροφορικής κ.ά..

Το 4ο πεδίο συνδέεται κατά κύριο λόγο με την επιχειρηματικότητα και την οικονομία και περιλαμβάνει τμήματα Πληροφορικής, Μηχανικών Πληροφορικής, Οικονομικών, Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ναυτιλιακών κ.ά.. Το σημείο που συχνά προκαλεί σύγχυση είναι οι σπουδές Πληροφορικής από το 2ο και το 4ο πεδίο.

Ενώ το 4ο πεδίο περιλαμβάνει τμήματα Πληροφορικής (software) και Μηχανικών Πληροφορικής (hardware), το 2ο πεδίο είναι αυτό που ουσιαστικά εμπεριέχει στο σύνολό τους τα τμήματα κάτω από την ομπρέλα της πληροφορικής. Ειδικότερα, το 2ο πεδίο περιλαμβάνει επιπλέον και τα πολυδιάστατα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ).

Στα τμήματα ΗΜΜΥ, οι σπουδαστές συνδυάζουν τις γνώσεις πληροφορικής (software και hardaware) με τις αρχές της μηχανικής, της ηλεκτρολογίας και της φυσικής. Απαιτείται, λοιπόν, κατανόηση των θετικών επιστημών και δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους να σταδιοδρομήσουν και σε άλλους τομείς όπως η τεχνολογία, το περιβάλλον και η ενέργεια, οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες κ.ά..

Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στα δυο πεδία

Αν, λοιπόν, ο υποψήφιος θέλει να αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο τότε μια σχολή ΗΜΜΥ είναι μία καλή αφετηρία. Αντίθετα, τα τμήματα Πληροφορικής στο 4ο πεδίο επικεντρώνονται κυρίως στη δημιουργία λογισμικού, την ανάπτυξη ιστοσελίδων, την ανάλυση δεδομένων και τη διαχείριση πληροφοριών (software) και στην ανάπτυξη υλικού και συστημάτων και στη βελτίωση της ικανότητας των έξυπνων συσκευών (hardware).

Συμπερασματικά, τα στοιχεία που θα κάνουν τη διαφορά στο δίλημμα 2ο ή 4ο πεδίο, είναι τόσο οι προσωπικές κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και οι στόχοι του κάθε υποψηφίου όσο και το κυρίαρχο προφίλ προσωπικότητας του (λ.χ. είναι περισσότερο Επιχειρηματικός, Ερευνητικός ή Πρακτικός;). Αν κάποιος έχει μια ισχυρή κλίση τόσο στις θετικές επιστήμες όσο και στη Μηχανική και θέλει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία σταδιοδρομία σε περισσότερους τομείς (π.χ. Ενέργεια, Βιομηχανία, Κατασκευές, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές κ.ά.), το 2ο πεδίο με τα Τμήματα Μηχανικών μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή.

Από την άλλη, για κάποιον που ενδιαφέρεται ξεκάθαρα για τον προγραμματισμό (π.χ. Software Development, Game Development, AI & Machine Learning, Cybersecurity, Internet of Things κ.ά.), τότε το 4ο πεδίο ίσως να είναι πιο ελκυστικό.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
ethnos.gr  23 February, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα