Μύθοι και αλήθειες για την υγεία του εντέρου

  10 October, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Μύθοι και αλήθειες για την υγεία του εντέρου

Το να μιλάμε για την υγεία του εντέρου δεν είναι, ευτυχώς πλέον, ταμπού. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε το γιατί το έντερο χαρακτηρίζεται ως «δεύτερος εγκέφαλος» και το πόσο σημαντική είναι η συνολική υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Ωστόσο, συνήθως δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν το έντερό μας είναι υγιές.

Ως προς την υγεία του εντέρου μας, δεν υπάρχει κάποιο μαγικό φίλτρο ή μια γρήγορη λύση. Τα βακτήριά του είναι τόσο μοναδικά όσο εμείς… Επομένως, ό,τι μπορεί να λειτουργεί για ένα άτομο ίσως να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Ο γενικός εμπειρικός κανόνας είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, έναν ενεργό τρόπο ζωής, να κοιμόμαστε καλά και να παραμένουμε ενυδατωμένοι. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στη συνολική ευημερία μας.

Ας προχωρήσουμε σήμερα ένα βήμα παρακάτω στις γνώσεις μας, καταρρίπτοντας κάποιους κοινούς μύθους.

Μύθοι και αλήθειες για την υγεία του εντέρου
Η σεροτονίνη, η ορμόνη της «καλής διάθεσης», παράγεται μόνο στον εγκέφαλο;

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται φυσικά στο σώμα και λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής. Βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι το γεγονός ότι το 95% αυτής, παράγεται στην πραγματικότητα στο έντερο.

Υπάρχει λοιπόν μια αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, γνωστή ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Με άλλα λόγια, συνδέονται τόσο σωματικά μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου (ένα από τα μεγαλύτερα νεύρα που συνδέουν το έντερο με τον εγκέφαλό μας), όσο και χημικά μέσω νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη.

Όλα αυτά λοιπόν σημαίνουν ότι το έντερο παίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της διάθεσής μας.

Η άσκηση δεν έχει καμία επίδραση στην υγεία του εντέρου;

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση είναι ευεργετική για την ψυχική και σωματική μας ευεξία με μελέτες να αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι που είναι πιο δραστήριοι σωματικά τείνουν να έχουν πιο υγιή λειτουργία του εντέρου, γεγονός που βοηθά στην υποστήριξη της καλής υγείας του ανοσοποιητικού και της πέψης.

 

Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη ροή του αίματος στους μύες του πεπτικού συστήματος και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των «καλών» βακτηρίων του εντέρου.

Η γλουτένη είναι επιβλαβής για το έντερο;

Η γλουτένη είναι μια διατροφική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη και υπάρχει σε τρόφιμα όπως ζυμαρικά, βάσεις πίτσας, ψωμί, κέικ και ορισμένα δημητριακά πρωινού. Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις ή πεπτικές δυσκολίες λίγο μετά την κατανάλωση, όπως πόνο στο στομάχι, διάρροια, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Αυτά μπορεί να συνδέονται με καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη (μια αυτοάνοση κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται στο πεπτικό), μια τροφική αλλεργία στο σιτάρι και μια ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη.

Ως εκ τούτου, τα άτομα που δεν έχουν πεπτικές διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη μπορούν να την καταναλώνουν καθημερινά χωρίς να εμφανίσουν καμία αρνητική επίδραση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να την περιορίσετε από τη διατροφή σας χωρίς λόγο.

Η διάρροια προκαλείται μόνο από μόλυνση;

Πολλοί αποδίδουν τη διάρροια σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, τροφική δηλητηρίαση ή ιατρικές παρενέργειες. Στην πραγματικότητα, μπορεί να προκληθεί κι από άλλα πράγματα, όπως το στρες. Μπορεί επίσης να προκύψει κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Όσο περισσότερες φυτικές ίνες, τόσο το καλύτερο;

Οι διαιτητικές ίνες είναι καλές για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος, καθώς υποστηρίζουν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου, βοηθούν στην πέψη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας.

Η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών έχει συνδεθεί επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του εντέρου. Τις προσλαμβάνουμε στα πλαίσια μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής από τροφές όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι πατάτες με τη φλούδα, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Ωστόσο, αν αυξήσουμε την πρόσληψη, ειδικά απότομα, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας διαλυτών ινών μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και αέρια.

Εάν προσπαθείτε να αυξήσετε την πρόσληψη, προσπαθήστε να το κάνετε σταδιακά για να αποφύγετε αυτά τα συμπτώματα και να επιτρέψετε στο έντερό σας να προσαρμοστεί στην υψηλότερη πρόσληψη. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε επίσης άφθονο νερό.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  10 October, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα