Μπιφτέκια γεμιστά με κασέρι, πατάτες ψητές και σπιτική κέτσαπ

olivemagazine.gr  28 May, 2023 ΑΡΘΡΑ
Μπιφτέκια γεμιστά με κασέρι, πατάτες ψητές και σπιτική κέτσαπ

Αφράτα και πεντανόστιμα μπιφτέκια γεμιστά με κασέρι σερβιρισμένα με υπέροχες ψητές πατάτες και με σπιτική κέτσαπ για να απολαύσετε το απόλυτο γεύμα ή δείπνο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Αυτή η συνταγή για τα υπέροχα ζουμερά μπιφτέκια με τη τυρένια γέμιση που ψήνονται στο φούρνο άλλα και στη σχάρα και γίνονται η καλύτερη επιλογή για υπαίθρια ψησίματα και που επίσης συνοδεύονται ιδανικά από ψητές πατάτες και σπιτική κέτσαπ σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας. Απλά δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

Για τα μπιφτέκια
800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (από σπάλα)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
3-4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
Για τη γέμιση
4 κ.σ. τυρί κρέμα
100 γρ. κασέρι πικάντικο, τριμμένο 
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
Για τις πατάτες
1 κιλό πατάτες μεσαίου μεγέθους, κομμένες σε φέτες πάχους 1,5-2εκ.
½ φλιτζάνι κέτσαπ σπιτική
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σπιτική κέτσαπ
2 κιλά ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2/3 ποτηριού, μηλόξιδο
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
1 κ.γ. σκόνη κανέλας
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
¼ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση συνταγής

Για τα μπιφτέκια: Σε μεγάλο μπολ αναμιγνύετε το κιμά με όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα μπιφτέκια, τα ζυμώνετε δυνατά για αρκετή ώρα, για να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά, και μετά χωρίζετε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη. 
Για τη γέμιση: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το τυρί κρέμα, το κασέρι, το σκόρδο και, προαιρετικά, τη πιπερίτσα. Σε πάγκο εργασίας πλάθετε το κάθε μέρος του κιμά σε ένα πολύ πλατύ μπιφτέκι και τοποθετείτε στο κέντρο του ¼ από το μείγμα των τυριών. Συνεχίζετε το πλάσιμο και κλείνετε καλά το κάθε μπιφτέκι, εγκλωβίζοντας στο κέντρο του κιμά τη γέμιση.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και με τον υπόλοιπο κιμά. Ψήνετε τα μπιφτέκια σε ηλεκτρικό φούρνο, στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα για 10 λ από την κάθε πλευρά ή σε σχάρα μπάρμπεκιου , σε δυνατή φωτιά για 6-7 λ από κάθε πλευρά. 
Για τις πατάτες: Εν τω μεταξύ καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε φέτες 1,5-2 εκ. Τις μεταφέρετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό και τις βράζετε για 8-10 λ από την ώρα βρασμού. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να στεγνώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τη κέτσαπ, τη πάπρικα, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά με σύρμα, προσθέτετε τις πατάτες και ανακατεύετε απαλά για να καλυφθούν καλά με το μείγμα. Ψήνετε τις πατάτες στη σχάρα, σε μέτρια φωτιά για 6-7 λ από κάθε πλευρά. Τις σερβίρετε ζεστές μαζί με τα μπιφτέκια και συνοδεύετε με σπιτική κέτσαπ.
Για τη σπιτική κέτσαπ: Χαράζετε τις ντομάτες, τις βουτάτε για λίγο σε βραστό νερό και τις ξεφλουδίζετε με ευκολία. Στη συνέχεια τις κόβετε στη μέση και τις στύβετε να φύγουν τα σποράκια τους. Βάζετε όλα τα υλικά μαζί με φαρδιά κατσαρόλα, πάνω σε δυνατή φωτιά και αφήνετε να πάρουν μία βράση.
Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε με σκεπασμένη τη κατσαρόλα για 1 ώρα περίπου, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Δοκιμάζετε τη γεύση και αλατίζετε ή προσθέτετε επιπλέον ξίδι. Μεταφέρετε το μείγμα στο μπλέντερ και χτυπάτε να γίνει ένας πηχτός χυλός σαν πηχτή σάλτσα.
Αν χρειαστεί, την ξαναβράζετε ξεσκέπαστη, πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει περισσότερο. Μεταφέρετε τη κέτσαπ σε αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια ή βάζα. Τα γεμίζετε μέχρι να φτάνει 1,5 εκ. κάτω από το χείλος των μπουκαλιών. Τα σφραγίζετε με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσουν. Διατηρείτε την κέτσαπ στο ψυγείο μέχρι 6 μήνες.

 

olivemagazine.gr  28 May, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα