Μουντιάλ: Νοκ αουτ και η Πορτογαλία-Απτόητη προς το repeat η Γαλλία
Ολοταχώς για το back to back στο Παγκόσμιο Κύπελλο οδεύει η Γαλλία. Οι πρωταθλητές κόσμου νίκησαν με 2-1 την Αγγλία, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αντουάν Γκριεζμάν, στον τελευταίο χρονικά προημιτελικό του Μουντιάλ του Κατάρ και προκρίθηκαν στους ημιτελικούς του τουρνουά, όπου την προσεχή Τετάρτη (14/12) θ΄ αντιμετωπίσουν το Μαρόκο, που νωρίτερα έκανε την μεγάλη έκπληξη κι απέκλεισε την Πορτογαλία.
«Μοιραίος» παίκτης της Αγγλίας ο αρχηγός της, Χάρι Κέιν, ο οποίος την βραδιά που «έπιασε» στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ της Εθνικής τον Γουέιν Ρούνεϊ, με το πέναλτι που εκτέλεσε στο 54΄, στο 84΄ αστόχησε απελπιστικά από την «ασβεστένια βούλα», στερώντας από τα «Τρία Λιοντάρια» την ευκαιρία να ισοφαρίσουν και να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση.
Η Γαλλία στην τρίτη συνάντηση των δύο ομάδων σε Μουντιάλ πέτυχε την πρώτη της νίκη απέναντι στους Αγγλους, μετά τις ήττες που είχε γνωρίσει, το 1966 με 2-0 και το 1982 με 3-1, αμφότερες σε αγώνες της φάσης των ομίλων.
Μεγάλη βραδιά και για τον γκολκίπερ των «τρικολόρ», Ουγκό Λιορίς, ο οποίος με τη σημερινή του εμφάνιση έφτασε τις 143 ματς με τη φανέλα της Εθνικής, όντας, πλέον, ο ρέκορντνμαν συμμετοχών, αφήνοντας στην 2η θέση τον Λιλιάν Τουράμ.
Από τα πρώτα λεπτά ο ρυθμός του αγώνα ήταν πολύ γρήγορος, με τις δύο ομάδες να μπαίνουν αρκετά ορεξάτες στον αγωνιστικό χώρο του «Αλ Μπαΐτ». Η Γαλλία είχε την πρώτη τελική στο 11ο λεπτό, με την κεφαλιά του Ζιρού να καταλήγει στην αγκαλιά του Πίκφορντ, ενώ στο 17΄ αξιοποίησε την ελαφρά υπεροχή της και προηγήθηκε.
Χωρίς να το περιμένει κανείς, ο Ορελιέν Τσουαμενί εξαπέλυσε το δυνατό σουτ έξω από την περιοχή από ασίστ του Γκριεζμάν (έφτασε τις 27 με την φανέλα της Εθνικής, τις περισσότερες από κάθε άλλο παίκτη των «τρικολόρ» τα τελευταία 50 χρόνια, ξεπερνώντας τους Τιερί Ανρί και Ζινεντίν Ζιντάν που είχαν από 26), η μπάλα πέρασε κάτω από τα πόδια του Μπέλιγχαμ και κατέληξε στη δεξιά γωνία του Πίκφορντ (1-0), που έπεσε αλλά δεν κατέστη δυνατό να διώξει.
Η Αγγλία προσπάθησε ν΄ αντιδράσει άμεσα και στο 21΄ το απευθείας φάουλ του Σο βρήκε σ΄ ετοιμότητα τον Λιορίς. Ο αρχηγός των «τρικολόρ» ήταν ξανά στη σωστή θέση στο επόμενο λεπτό, όταν σταμάτησε με τα πόδια το συμπαίκτη του στην Τότεναμ, Χάρι Κέιν.
Στο 27΄ οι Άγγλοι ζήτησαν πέναλτι σε μαρκάρισμα του Κέιν από τον Ουπαμεκανό, αλλά παρότι όντως υπήρξε παράβαση αυτή έγινε εκτός περιοχής και με τη σύμφωνη γνώμη του VAR από τη στιγμή που ο διαιτητής Σαμπάιο δεν υπέδειξε αρχικά το φάουλ, το ματς συνεχίστηκε κανονικά.
Δύο λεπτά μετά και πάλι ο Λιορίς βγήκε νικητής στη μονομαχία με τον Κέιν, διώχνοντας σε κόρνερ το δυνατό σουτ του «κάπτεν» των «Τριών Λιονταριών». Το εξαιρετικό πρώτο μέρος τελείωσε με τους Γάλλους να μπαίνουν με προβάδισμα στ΄ αποδυτήρια.
Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου κι αφού πρώτα απείλησε με το σουτ του Μπέλιγχαμ στο 47΄ (απόκρουσε ο Λιορίς), η Αγγλία έφτασε στην ισοφάριση. Ο Σάκα ανατράπηκε στην περιοχή από τον Τσουαμενί στο 52΄ κι αυτή την φορά ο Σαμπάιο έδωσε χωρ΄'ις διασταγμό το πέναλτι.
Ο Χάρι Κέιν εκτέλεσε άψογα και στο 54΄ το ματς ήρθε στα ίσια. Με το γκολ αυτό ο αρχηγός της Αγγλίας «έγραψε ιστορία», καθώς στην 80ή του συμμετοχή με το εθνόσημο έφτασε τα 53 γκολ, «πιάνοντας» στην κορυφή τον Γουέιν Ρούνεϊ (σε 120 συμμετοχές).
Στο 64΄ ο Πίκφορντ έκανε σωτήρια επέμβαση στο σουτ του Ραμπιό, ενώ στο 70΄ η κεφαλιά του Μαγκουάιρ «έγλυψε» το δεξί δοκάρι του Λιορίς, ο οποίος έπεσε στην πορεία της μπάλας.
Το ματς παιζόταν πάνω κάτω και στο 77΄ η Γαλλία έχασε τρομερή ευκαιρία με τον Ζιρού, ο οποίος από πολύ κοντά δεν κατάφερε να νικήσει τον Πίκφορντ, ο οποίος έκανε σωτήρια επέμβαση.
Στο αμέσως επόμενο λεπτό (78΄), όμως, ο στράικερ της Μίλαν και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής, «πήρε το αίμα του πίσω» μετά από την «φαρμακερή» σέντρα του Γκριεζμάν (28 ασίστ). Με κεφαλιά ο Ζιρού πέτυχε το 53ο του γκολ με την φανέλα της Γαλλίας, βάζοντας ξανά μπροστά στο σκορ την ομάδα του (2-1).
Το «θρίλερ» συνεχίστηκε, καθώς η Αγγλία κέρδισε και δεύτερο πέναλτι στο 81ο λεπτό, από την ανόητη ενέργεια του Τεό Ερναντέζ πάνω στον Μέισον Μάουντ. Ο Χάρι Κέιν έστησε τη μπάλα στην «ασβεστένια βούλα», αλλά αυτή την φορά το σουτ που επιχείρησε ήταν απελπιστικά άστοχο!
Διαιτητής: Σαμπάιο (Βραζιλία)
Κίτρινες: Μαγκουάιρ - Γκριεζμάν, Ντεμπελέ, Τεό Ερναντέζ
Οι συνθέσεις:
ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς (90΄+8 Γκρίλις), Μαγκουάιρ, Σο, Χέντερσον (79΄ Μάουντ, Ράις, Μπέλιγχαμ, Σάκα (79΄ Στέρλινγκ), Κέιν, Φόντεν (85΄ Ράσφορντ)
ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Λιορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντέζ, Γκριεζμάν, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ (79΄ Κομάν), Ζιρού, Μπαπέ
Σόκαρε και την Πορτογαλία το Μαρόκο
Ενα ακόμη ποδοσφαιρικό θαύμα έκανε το εκπληκτικό Μαρόκο, στο ματς που διεξήχθη στο «Al Thumama Stadium» στη Ντόχα, παρουσία 45.000 θεατών, και συνεχίζει την πορεία του προς... τον ουρανό.
Σήμερα νίκησε με 1-0 την Πορτογαλία και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Μουντιάλ του Κατάρ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, όπου θα περιμένει το νικητή της αναμέτρησης Αγγλία-Γαλλία για μια θέση στο μεγάλο τελικό της διοργάνωσης!
Η απίθανη ομάδα του Βαλίντ Ρεγκραγκί, μετά την Ισπανία, την οποία απέκλεισε από τα προημιτελικά, νίκησε σήμερα και την Πορτογαλία, η οποία ξεκίνησε τον αγώνα ξανά χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο.
Οι Μαροκινοί έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα με το απίθανο γκολ του Εν Νεσίρι στο 42ο λεπτό και κατάφεραν να κρατήσουν τη μεγάλη νίκη και την ιστορική πρόκριση, μολονότι αγωνίστηκαν χωρίς τους βασικούς στην άμυνα τους και στα τελευταία λεπτά της παράτασης με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Σεντίρα.
Οι Μαροκινοί, που αγωνίστηκαν χωρίς δύο βασικούς παίκτες στην άμυνα, τους Αγκέρντ, Μαζραουί και έχασαν και τον Σαϊς με τραυματισμό, ήταν ήδη πριν το ματς το πρώτο αραβικό έθνος που έφτασε σε προημιτελικά Μουντιάλ και η τέταρτη αφρικανική ομάδα που προχώρησε ως τους «8» μετά το Καμερούν (1990), τη Σενεγάλη (2002) και την Γκάνα (2010).
Στο πρώτο 20λεπτο η ομάδα του Φερνάντο Σάντος είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο 5ο λεπτό είχε την πρώτη καλή ευκαιρία, όταν καρφωτή κεφαλιά του Φέλιξ μέσα από την περιοχή, ο Μπόνο έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ.
Αμέσως μετά ο ο Εν Νεσίρι κέρδισε την πρώτη κεφαλιά στην αντίπαλη περιοχή, με την μπάλα να περνάει ξυστά πάνω από την εστία του Ντιόγκο Κόστα. Ηταν η πρώτη προειδοποίηση του για την πορτογαλική άμυνα.
Στο 26' νέα ευκαιρία για το Μαρόκο με τη δεύτερη κεφαλιά του Εν Νεσίρι, μετά από φάουλ, με την μπάλα να περνάει ξυστά από την εστία. Η δεύτερη προειδοποίηση του διεθνή επιθετικού της Σεβίλης σε Πέπε και Ρούμπεν Ντίας.
Στο 31' πολύ ωραίο σουτ του Φέλιξ, η μπάλα κόντραρε στον Ελ Γιαμίκ και βγήκε σε κόρνερ. Κάπου εκεί σταμάτησε το Μαροκό να περιμένει πίσω από τη σέντρα και άρχισε να κερδίζει μέτρα προς την αντίπαλη περιοχή.
Μάλιστα στο 35' είχε μεγάλη ευκαιρία, όταν μετά από ωραίο γύρισμα από τον Ατιά-Αλά, ο Άμαλαχ έκανε κάκιστο σουτ στην κίνηση μέσα από την περιοχή.
Στο 42ο λεπτό το γήπεδο πήρε φωτιά με την τρίτη και «φαρμακερή» κεφαλιά του Εν Νεσίρι, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την κακή έξοδο του Ντιόγκο Κόστα, νίκησε τον Ντίας στον αέρα με απίστευτο άλμα, και με απίθανη καρφωτή κεφαλιά έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. Στο 45' σέντρα σουτ ο Μπρούνο Φερνάντες, η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Μπόνο.
Με την αρχή της επανάληψης το Μαρόκο έφθασε κοντά στο γκολ, όταν εκτέλεσε φάουλ ο Ζιγιέχ, κανείς από τους συμπαίκτες του δεν πρόλαβε να βρει την μπάλα και απέκρουσε ο Ντιόγκο Κόστα.
Από εκεί και πέρα η Πορτογαλία ανέλαβε τον απόλυτο έλεγχο του ματς και πολιόρκησε την αντίπαλη άμυνα. Στο 64' δυνατό σουτ του Μπρούνο Φερνάντες στα όρια της περιοχής, η μπάλα ξυστά από την εστία.
Οι Πορτογάλοι συνέχισαν να πιέζουν ασφυκτικά την αντίπαλη άμυνα, η οποία εκτός του Αγκέρ έμεινε και χωρίς τον αρχηγό της, τον Ρομέν Σαϊς, ο οποίος αποχώρησε τραυματίας.
Παρά τις απώλειες αυτές η άμυνα του Μαρόκου κατάφερε ν' αντέξει την πίεση των Πορτογάλων. Εκτός από τις ηρωϊκές προσπάθειες των αμυντικών και ο Μπόνο έδειξε την αξία του, όταν στο 83' απέκρουσε εκπληκτικά διαγώνιο σουτ του Φέλιξ.
Να σημειωθεί πως οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί άλλες δύο φορές σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 1986 το Μαρόκο νίκησε 3-1 στη φάση των ομίλων, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Ρωσίας, το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο χάρισε στους Πορτογάλους τη νίκη στον όμιλο με 1-0.
Ο διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Φακούντο Τέγιο από την Αργεντινή, ο οποίος έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Ντάρι - Βιτίνια.
Οι συνθέσεις:
ΜΑΡΟΚΟ (Ρεγκραγκί): Μπόνο, Χακίμι, Σάις (58' Ντάρι), Ελ Γιαμίκ, Ατιά-Αλά, Ουναχί, Άμραμπατ, Αμαλάχ, Ζιγιέχ (81' Ζαμπράνε) Εν Νεσίρι, Μπουφάλ (81' Αμπουκλάλ).
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Σάντος): Ντιόγο Κόστα, Νταλότ, Πέπε, Ντίας, Γκερέιρο (51' Κανσέλο), Μπερνάρντο Σίλβα, Νέβες (51' Ρονάλντο), Οτάβιο (69' Βιτίνια), Φερνάντες, Γκονσάλο Ράμος (69' Λεάο), Φέλιξ.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις