Μουντιάλ: Αποκλεισμός-σοκ για τη Βραζιλία-Ραντεβού στους “4” για Κροατία και Αργεντινή
Η Κροατία έκανε ξανά το «θαύμα» της αποκλείοντας στα πέναλτι τη Βραζιλία με 4-2 (0-0 κ.α. και 1-1 στην παρ.) και προκρίθηκε για δεύτερη σερί φορά στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Δείχνοντας τεράστια ψυχικά αποθέματα, οι ποδοσφαιριστές της «Χρβάτσκα», κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 117’ με τον Πέτκοβιτς, το υπέροχο γκολ που σημείωσε στο 105’+1’ ο Νεϊμάρ Τζούνιορ και με «ήρωα» (ξανά) τον Λιβάκοβιτς στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, πήραν άλλη μία τεράστια πρόκριση, στέλνοντας τη «σελεσάο» για άλλη μία διοργάνωση στο... σπίτι της από πολύ νωρίς.
Στο «Education City Stadium» της πόλης Αλ-Ραγιάν οι Βραζιλιάνοι μπήκαν στο ματς με διάθεση να απειλήσουν από νωρίς και μόλις στο 5ο λεπτό ο Βινίσιους προσέγγισε την κροατική περιοχή και πλάσαρε με το δεξί, αλλά ο Λιβάκοβιτς μπλόκαρε σταθερά.
Στο 13’ από τη σέντρα του Πάσαλιτς από τα δεξιά, ο Γιουράνοβιτς δεν μπορεί να σουτάρει κι ο Πέρισιτς έπιασε σουτ με τη... γάμπα, αλλά η μπάλα έφυγε μακριά από την εστία. Στο 21’ πρώτα η Βινίσιους κι εν συνεχεία ο Νεϊμάρ δεν μπόρεσαν να νικήσουν την κροατική άμυνα και τον Λιβάκοβιτς.
Η Κροατία κρατούσε με ηρεμία την μπάλα «απορροφώντας» σταθερά την πίεση των παικτών του Τίτε, οι οποίοι κατέγραψαν την τελευταία καλή φάση τους στο 42’ με το φάουλ του Νεϊμάρ που κόντραρε πάνω στο τείχος, άλλαξε ελαφρώς πορεία, αλλά δεν αιφνιδίασε τον Λιβάκοβιτς.
Η Βραζιλία μπήκε στα... κόκκινα στο δεύτερο ημίχρονο και στο 47’ από χαμηλό γύρισμα του Μιλιτάο, ο Γκβάρντιολ στην προσπάθειά του να αποκρούσει λίγο έλειψε να τη στείλει στο βάθος της εστίας της Κροατίας, όμως ο Λιβάκοβιτς έκανε καταπληκτική επέμβαση με τα πόδια.
Αντίστοιχα εξαιρετικά αντανακλαστικά έδειξε ο γκολκίπερ της Κροατίας και της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και στο 54’ στο τετ-α-τετ με τον Νεϊμάρ, διώχνοντας ξανά με το δεξί πόδι. Ο Λιβάκοβιτς έμοιαζε ανίκητος λέγοντας «όχι» και στην προσπάθεια του Πακετά στο 66’, ενώ δέκα λεπτά αργότερα ο τερματοφύλακας της «Χρβάτσκα» έγραψε άλλη μία επέμβαση πάνω στον Νεϊμάρ.
Στην παράταση οι Κροάτες έχασαν την πρώτη σημαντική ευκαιρία στο 103’ όμως το πλασέ του Μπρόζοβιτς από καλή θέση έφυγε πολύ πάνω απ’ τα δοκάρια του Άλισον.
Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, οι Βραζιλιάνοι έφτασαν στο γκολ που κυνηγούσαν απεγνωσμένα απ’ το ξεκίνημα του ματς, με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Νεϊμάρ.
Ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν έκανε μία φανταστική ενέργεια, αλλάζοντας αστραπιαία την μπάλα πρώτα με τον Ροντρίγο και μετά τον Πακετά κι αφού πέρασε και τον Λιβάκοβιτς έκανε το 1-0 για τη «σελεσάο».
Η Βραζιλία επέλεξε να «καθίσει» πάνω στο γκολ του Νεϊμάρ, άρχισε να δίνει μέτρα στους Κροάτες και το «πλήρωσε» από δύο αλλαγές του Ζλάτκο Ντάλιτς. Στο 117’ ο Όρσιτς βρηκε χώρο και γύρισε την μπάλα προς το Πέτκοβιτς, ο οποίος πλάσαρε με τη μία και ισοφάρισε σε 1-1 (η προσπάθειά του κόντραρε πάνω στον Μαρκίνιος κι άλλαξε πορεία).
Στη διαδικασία των πέναλτι οι Κροάτες είχαν το... know how απ’ τις σερί προκρίσεις τους (τέσσερις συνολικά σε δύο διοργανώσεις) από την άσπρη βούλα. Ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε το πρώτο πέναλτι του Ροντρίγο, ο Μαρκίνιος σημάδεψε στο δοκάρι και οι Κροάτες που μέτρησαν «4 στα 4» στις δικές τους εκτελέσεις έγιναν η πρώτη ομάδα που έκλεισε θέση για τους ημιτελικούς, περιμένοντας να μάθει απόψε τον αντίπαλό της από το νικητή του ζευγαριού Ολλανδία-Αργεντινή.
Διαιτητής: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)
Κίτρινες: Μπρόζοβιτς, Πέτκοβιτς - Ντανίλο, Κασεμίρο, Μαρκίνιος
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα (110’ Μπούντιμιρ), Μόντριτς, Μπρόζοβιτς (114’ Όρσιτς), Κόβατσιτς (106’ Μάγιερ), Πάσαλιτς (72 Βλάσιτς), Κράμαριτς (72’ Πέτκοβιτς), Πέρισιτς.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Τίτε): Άλισον, Μιλιτάο (106’ Άλεξ Σάντρο), Μαρκίνιος, Σίλβα, Ντανίλο, Πακετά (106’ Φρεντ), Καζεμίρο, Ραφίνια (56’ Άντονι), Νεϊμάρ, Βινίσιους (64’ Ροντρίγο), Ριρσάρλισον (84’ Πέντρο).
Πήρε το "θρίλερ" η Αργεντινή με σούπερ Μέσι
Το απόλυτο θρίλερ του δεύτερου χρονικά προημιτελικού του Μουντιάλ 2022 ανέδειξε μεγάλη νικήτρια την Αργεντινή στη διαδικασία των πέναλτι με 4-3 επί της Ολλανδίας κι έστειλε την... παρέα του Λιονέλ Μέσι στους ημιτελικούς, όπου θ΄ αντιμετωπίσει την Κροατία στις 13/12.
Νωρίτερα οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες με σκορ 2-2 στην κανονική διάρκεια του ματς και στην παράταση, με τους «οράνιε» να «επιστρέφουν» από το εις βάρος τους 2-0 στο 83΄! Στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, όμως, ο Εμιλιάνο Μαρτίνες απόκρουσε τις δύο πρώτες εκτελέσεις των Φαν Ντάικ και Μπερχάους, επαναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό αυτό που είχε κάνει και στον ημιτελικό του Κόπα Αμέρικα με την Κολομβία, όταν είχε πει «όχι» τρεις φορές!
Η Αργεντινή, η οποία είχε αποκλειστεί σε τρεις από τις τέσσερις τελευταίες παρουσίες της στην φάση των «8» έκανε ένα ακόμη βήμα για να βρεθεί πιο κοντά στο όνειρο. Κι όταν περνά από τους προημιτελικούς φτάνει και στον τελικό, όπως έκανε το 1986, το 1990 και το 2104.
Το μαγικό αριστερό πόδι του Λιονέλ Μέσι συνέβαλλε τα μέγιστα στην αποψινή αναμέτρηση. Ο σταρ της Αργεντινής οδήγησε με μία ασίστ κι ένα γκολ (σκόραρε και στα πέναλτι) την ομάδα του στη μεγάλη νίκη, έστω και με τον τρόπο που ήρθε στο «Λουσαΐλ Αϊκόνικ Στέιντιουμ» μπροστά σε 89.000 θεατές.
Πλέον, ο σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν με το γκολ που πέτυχε στο 73ο λεπτό έφτασε τα 10 σε τελική φάση Μουντιάλ, ισοφαρίζοντας τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ενώ με την ασίστ που έδωσε στον Μολίνα στο πρώτο μέρος έγινε ο GOAT σε τελικές πάσεις (5) σε φάσεις νοκ άουτ Παγκοσμίων Κυπέλλων από το 1966 (το ρεκόρ κρατούσε μέχρι σήμερα ο Πελέ με τέσσερις).
Το πρώτο σουτ στο ματς έγινε από τον Λιονέλ Μέσι στο 22΄, αλλά ήταν άστοχο, παρότι ο Αργεντινός έφερε τη μπάλα στο... καλό του πόδι μετά από ατομική προσπάθεια. Η «απάντηση» της Ολλανδίας ήρθε στο 24΄ με τον Μπερχβάιν να βρίσκεται σε θέση βολής στο ύψος της περιοχής, αλλά ήταν απελπιστικά άστοχος αν και δεν πιεζόταν.
Ένα ακόμη σουτ, αυτή την φορά από τον Ντε Πολ, έξω από την περιοχή στο 33΄ έστειλε τη μπάλα στην αγκαλιά του Νόπερτ που δεν ανησύχησε καθόλου. Κι ενώ για 35 λεπτά δεν υπήρχε... υποψία ευκαιρίας από τις δύο ομάδες, η κλάση του Λιονέλ Μέσι και το «μαγικό» αριστερό του έφεραν το γκολ για την Αργεντινή.
Ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου έβγαλε απίστευτη ασίστ στον Μολίνα μέσα στην περιοχή, με τον δεξιό μπακ της Ατλέτικο Μαδρίτης να πλασάρει υποδειγματικά τον εξερχόμενο Νόπερτ και να «γράφει» το 1-0.
Σωστά οργανωμένη και στο δεύτερο μέρος η Αργεντινή δεν επέτρεψε στους «οράνιε» να την απειλήσουν και στο 63΄ θα μπορούσε να είχε «κλειδώσει» το ματς, αλλά το φοβερό φάουλ του Μέσι «έγλυψε» το οριζόντιο δοκάρι κι έφυγε άουτ.
Δέκα λεπτά μετά (73΄) ο Ακούνια κέρδισε πέναλτι όταν ανατράπηκε από τον Ντάμφρις και ο Μέσι με άψογο στιλ άφησε «άγαλμα» τον Νόπερτ (2-0). Δεν το έβαλε κάτω η ομάδα του Φαν Χάαλ και στο 83΄ έβαλε φωτιά στο ματς με την γυριστή κεφαλιά του Βέγκχορστ, ο οποίος είχε πάρει την θέση του Μπερχβάιν.
Η Ολλανδία πίεσε με όλες τις δυνάμεις της για την ισοφάριση, κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή και στο τελευταίο, στο 11ο λεπτό των καθυστερήσεων κατάφερε και πάλι με τον Βέγκχορστ να στείλει το ματς στην παράταση! Ο 30χρονος φορ της Μπεσίκτας, δέχτηκε την πάσα από τον Κοπμάινερς και με αριστερό σουτ νίκησε τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, δίνοντας τη δυνατότητα στους «οράνιε» να μείνουν «ζωντανοί» σε ένα ματς που φαινόταν χαμένο μέχρι το 83ο λεπτό.
Στην παράταση καμία από τις δύο ομάδες δεν ρίσκαρε. Μία καλή φάση σημειώθηκε στο πρώτο ημίχρονο του επιπλέον χρόνου, στο 104΄ για την Αργεντινή, μετά το φάουλ του Μέσι ο Οταμέντι δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή από πολύ κοντά.
Τεράστια ευκαιρία έχασε η ομάδα του Σκαλόνι στο 115΄, όταν το σουτ του Λαουτάρο Μαρτίνες βρήκε στο σώμα του Φαν Ντάικ κι έφυγε κόρνερ, ενώ ένα λεπτό μετά το βολέ του Πετσέλα έξω από την περιοχή έφυγε κόρνερ. Στο 119΄ ο Νόπερτ είπε «όχι» στο αριστερό σουτ του Λαουτάρο Μαρτίνες.
Η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία στο ματς ήρθε στο 120΄ για την Αργεντινή, όταν το σουτ του Έντσο Φερνάντες σταμάτησε στη ρίζα της κάθετης δοκού του Νόπερτ.
Διαιτητής: Μανουέλ Λαόθ (Ισπανία)
Κίτρινες: Τίμπερ, Βέγκχορστ (στον πάγκο), Ντεπάι, Μπερχάους, Φαν Ντάικ - Ακούνια (χάνει το επόμενο ματς), Ρομέρο, Παρέδες, Λ. Μαρτίνες, Μέσι, Οταμέντι, Μοντίλ, Πετσέλα
Οι συνθέσεις:
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Λουίς Φαν Χάαλ): Νόπερτ, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Ακε, Ντεπάι (78΄ Βέγκχορστ), Ντε Ρουν (46΄ Κοπμάϊνερς), Μπλιντ (64΄ Λουκ Ντε Γιονγκ), Ντε Γιονγκ, Ντάμφρις, Μπερχβάιν (46΄ Μπερχάους), Χάκπο (113΄ Λανγκ)
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λιονέλ Σκαλόνι): Εμιλιάνο Μαρτίνες, Ρομέρο (78΄ Πετσέλα), Οταμέντι, Λισάντρο Μαρτίνες (112΄ Ντι Μαρία), Ντε Πολ (66΄ Παρέδες), Ακούνια (78΄ Ταλιαφίκο), Μακ Άλιστερ, Φερνάντες, Μολίνα (106΄ Μοντίλ), Άλβαρες (82΄ Λαουτάρο Μαρτίνες), Μέσι
Μεγάλα ντέμρπι και σήμερα-Το πρόγραμμα
Μετά τους δύο καταπληκτικούς αγώνες της Παρασκευής (9/12) Κροατία-Βραζιλία και Ολλανδία-Αργεντινή, η σειρά των προημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου ολοκληρώνεται το Σάββατο (10/12) με άλλα δύο σπουδαία παιχνίδια: Η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει στις 17:00 την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, το σκληροτράχηλο Μαρόκο και λίγες ώρες αργότερα θα ακολουθήσει η μεγάλη «μάχη της Μάγχης» ανάμεσα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία και την Αγγλία.
Μαρόκο-Πορτογαλία (17:00)
Στο «Al Thumama Stadium» της Ντόχα, χωρητικότητας 44.400 θέσεων, το Μαρόκο θέλει να συνεχίσει τα... θαύματα απέναντι στους Πορτογάλους. Οι Μαροκινοί έγιναν το πρώτο αραβικό έθνος που έφτασαν σε προημιτελικά Μουντιάλ και η τέταρτη αφρικανική ομάδα που προχώρησε ως τους «8» μετά το Καμερούν (1990), τη Σενεγάλη (2002) και την Γκάνα (2010).
Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί άλλες δύο φορές σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 1986 το Μαρόκο νίκησε 3-1 στη φάση των ομίλων, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Ρωσίας, το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο χάρισε στους Πορτογάλους τη νίκη στον όμιλο με 1-0.
Οι Μαροκινοί έχουν ορισμένα θέματα μικροτραυματισμών με τους Αγκουέρντ (ενοχλήσεις στη γάμπα) και Χακίμι, όπως και οι δύο αναμένεται εντέλει να παίξουν από την αρχή. Από την άλλη πλευρά οι Πορτογάλοι δεν υπολογίζουν στους τραυματίες Μέντες και Ντανίλο Περέιρα και ψάχνουν την... ηρεμία τους μετά τα πολλά «μποφόρ» που δημιούργησε τις τελευταίες ημέρες ο εκνευρισμός του Κριστιάνο Ρονάλντο έπειτα απ’ τον παραγκωνισμό του απ’ τη βασική ενδεκάδα στο ματς με τους Ελβετούς.
Οι πιθανές ενδεκάδες:
ΜΑΡΟΚΟ: Μπόνο, Χακίμι, Σάις, Αγκουέρντ, Μαζραουί, Ουναχί, Άμραμπατ, Αμαλάχ, Ζιγιές, Εν-Νεσίρι, Μπουφάλ.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ντιόγο Κόστα, Νταλότ, Πέπε, Ντίας, Γκερέιρο, Μπερνάρντο Σίλβα, Καρβάλιο, Οτάβιο, Φερνάντες, Γκονσάλο Ράμος, Φέλιξ.
Αγγλία-Γαλλία (21:00)
Η απόλυτη «μάχη» κι ένα απ’ τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Ευρώπης και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Στο χωρητικότητας 68.895 θέσεων «Al Bayt Stadium» της πόλης Αλ Κορ, η σούπερ παραγωγική Αγγλία (12 γκολ στο τουρνουά) θέλει να προκριθεί στα ημιτελικά Μουντιάλ για δεύτερη σερί φορά. Σε 31 αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο παρελθόν, η Αγγλία έχει 17 νίκες, έναντι 9 της Γαλλίας, ενώ 5 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.
Οι Άγγλοι θα παραταχθούν πλήρεις (με εξαίρεση τον Μπεν Γουάιτ, που έχει επιστρέψει εδώ και δέκα μέρες στο «Νησί»), ενώ οι Γάλλοι έχουν μοναδικό απόντα τον Λούκας Ερναντές.
Οι πιθανές ενδεκάδες:
ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο, Μπέλιγχαμ, Ράις, Χέντερσον, Σακά, Κέιν, Φόντεν.
ΓΑΛΛΙΑ: Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπακεμανό, Τ. Ερναντές, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ, Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις