Μοσχάρι στη γάστρα
Υλικά
Για τη μαρινάδα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1.200 γρ. μοσχάρι χτένι σπάλας σπαλομίτα
2 δαφνόφυλλα
1/4 φλ. κρέμα βαλσαμικό
1/4 φλ. ξίδι
1-2 κλων. κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
Για το κρέας
1/4 φλ. ελαιόλαδο
6 μέτρια κρεμμύδια
2 σκελ. σκόρδο
2 καρότα κομμένα σε φέτες
3 κ.σ. αλεύρι
15 δαμάσκηνα
15 βερίκοκα
15 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
3 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό
Αλάτι
Πιπέρι
Ρύζι για το σερβίρισμα
Για σίγουρη επιτυχία
Για το μαρινάρισμα
Ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα την προετοιμασία για το μοσχάρι στη γάστρα, μαρινάροντας το κρέας.
Κόβουμε το μοσχάρι σε μικρές μερίδες με ένα μαχαίρι και το βάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε τα βότανα, το ξίδι, την κρέμα βαλσαμικό, το κρασί και σκεπάζουμε.
Αφήνουμε από 4 ώρες έως μια νύχτα στο ψυγείο.
Για το μοσχάρι στη γάστρα
Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το κρέας από την μαρινάδα.
Φυλάμε στην άκρη την μαρινάδα, θα μας χρειαστεί για το μοσχάρι στη γάστρα.
Ταμπονάρουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
Το αλευρώνουμε.
Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά.
Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4 και τα αφήνουμε στο ελαιόλαδο να μαραθούν και να μαλακώσουν για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τα καρότα.
Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια κρέατος, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Όσα κομμάτια κρέας είναι έτοιμα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού και τέλος περιχύνουμε με την μαρινάδα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση, σβήνουμε τη φωτιά.
Για το ψήσιμο
Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μία γάστρα ή άλλο πυράντοχο σκεύος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170°C για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Αφαιρούμε το σκέπασμα, προσθέτουμε τα κάστανα και τα αποξηραμένα φρούτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25-30 λεπτά.
Μπορούμε βέβαια εναλλακτικά να σιγοβράσουμε το κρέας στην κατσαρόλα αντί για ψήσιμο στον φούρνο.
Να ξέρετε όμως ότι ο φούρνος κάνει τέλεια δουλειά και μελώνει όλα τα φαγητά.
Το σερβίρουμε με ρύζι.
Μπορούμε βέβαια εναλλακτικά να σιγοβράσουμε το κρέας στην κατσαρόλα αντί για ψήσιμο στον φούρνο. Να ξέρετε όμως ότι ο φούρνος κάνει τέλεια δουλειά και μελώνει όλα τα φαγητά.
Δείτε επίσης
- Τι γλώσσα μιλούσαν στη Μικρά Ασία όταν γεννήθηκε ο Χριστός
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται έως αύριο
- Χριστούγεννα: Έθιμα από όλο τον κόσμο
- Φτώχεια: Ανοίγει η ψαλίδα των ανισοτήτων – Μεγάλο το χάσμα σε Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη
- Καιρός: Συνεχίζονται οι «γιορτινές» βροχές – Πού θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις
Σχετικά άρθρα
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων