Μοσχάρι μαγειρευτό με μανιτάρια και πατάτες μπλουμ
30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4
1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση ελιά, σε κύβους περίπου 3 εκ.
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
300 γρ. λευκά μανιτάρια, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, κομμένα στη μέση (τα μικρά τα αφήνουμε ολόκληρα)
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
180 ml λευκό, ξηρό κρασί
2 φύλλα δάφνης
1/2 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο
τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μοσχάρι μαγειρευτό με μανιτάρια και πατάτες μπλουμ, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε το μοσχάρι για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύπτει το μοσχάρι και, μόλις αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το μοσχάρι.
Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε πολύ δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε τα μανιτάρια για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μοσχάρι τα σοταρισμένα μανιτάρια με το λάδι τους, τις πατάτες, το δεντρολίβανο, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο (προσέχουμε γιατί είχαμε αλατοπιπερώσει και το μοσχάρι).
Ελέγχουμε το νερό, που πρέπει να καλύπτει κατά τα 3/4 τα στερεά υλικά, και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και το μοσχάρι και οι πατάτες.
Ρίχνουμε στο μούλτι 1/2 κουτάλα της σούπας από το ζουμί του φαγητού μαζί με 3 - 4 μανιτάρια, τη μουστάρδα και το ξίδι και τα χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε το μείγμα στο φαγητό, σείουμε την κατσα ρόλα ώστε να ενωθεί με τα υπόλοιπα υγρά και αποσύρουμε.
Αφαιρούμε τις δάφνες και σερβίρουμε το μοσχάρι με μανιτάρια και πατάτες μπλουμ.
Μυστικά
Μπορούμε να μαγειρέψουμε και τα μανιτάρια και τις πατάτες μέσα στο ζουμί του κρέατος, μπορούμε και να βάλουμε μόνο μανιτάρια, μειώνοντας τα υγρά, για να μη γίνει νερουλό το φαγητό, και κάνουμε τηγανητές πατάτες ως συνοδευτικό.
Δείτε επίσης
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εφορία: Τα SOS για να γλιτώστε έξτρα φόρους πληρώνοντας ηλεκτρονικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε
- ΣΕΤΕ: Τι αποκαλύπτει έρευνα για τον ελληνικό τουρισμό – Τι δηλώνουν οι πολίτες
- Τα Χριστούγεννα μας κάνουν καλό: 10 λόγοι για τους οποίους αξίζει να το… γιορτάσουμε
- Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων
Σχετικά άρθρα
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων