Μόνωση-Στεγανοποίηση ταράτσας: Πώς να προστατεύσετε και να  αναβαθμίσετε ενεργειακά την κατοικία σας

  12 December, 2023 ΑΡΘΡΑ
Μόνωση-Στεγανοποίηση ταράτσας: Πώς να προστατεύσετε και να  αναβαθμίσετε ενεργειακά την κατοικία σας

Η μόνωση και η στεγανοποίηση ταρατσών είναι δύο βασικές εργασίες που πρέπει να γίνουν  κατά την κατασκευή κτιρίων καθώς προσφέρουν πληθώρα πλεονεκτημάτων για τους ιδιοκτήτες σπιτιού. Όχι μόνο διασφαλίζουν τη μακροζωία του ακινήτου σας αλλά συμβάλλουν επίσης στην  ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας για ένα πιο αποδοτικό και άνετο περιβάλλον διαβίωσης. Για να κατανοήσουμε τη σημασία αυτών των διαδικασιών, θα εμβαθύνουμε παρακάτω εξετάζοντας τα επιμέρους οφέλη.

Μόνωση ταρατσών

Οι μονώσεις ταρατσών περιλαμβάνουν την προσθήκη υλικών κάτω ή πάνω στη δομή της στέγης. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού και μειώνουμε την απώλεια θερμότητας ή ψύξης. Ο βασικός στόχος είναι η διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες.

Πλεονεκτήματα της μόνωσης ταρατσών

Η μόνωση λειτουργεί σαν φράγμα, εμποδίζοντας τη διαφυγή της θερμότητας από το εσωτερικό του σπιτιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την απώλεια της ψύξης κατά τους θερινούς μήνες. Αυτό σημαίνει λιγότερη εξάρτηση από τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, το οποίο  μεταφράζεται σε μειωμένους λογαριασμούς λόγω της χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος. Ένα καλά μονωμένο σπίτι εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία σε όλους τους χώρους, εξαλείφοντας τα κρύα ρεύματα και την υπερβολική ζέστη.

Σε ψυχρότερα κλίματα, η μόνωση μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό πάγου. Ο πάγος δημιουργείται όταν η ζέστη από το εσωτερικό του σπιτιού λιώνει το χιόνι στην οροφή. Όταν το νερό παγώσει ξανά, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην οροφή. Η σωστή μόνωση διατηρεί την επιφάνεια της οροφής κρύα, αποτρέποντας την δημιουργία αυτού του φαινομένου.

Στεγανοποίηση ταρατσών

Η στεγανοποίηση ταράτσας αποτελείται από διάφορες διαδικασίες και υλικά ανάλογα με τον τύπο της σκεπής και της ταράτσας. Υπάρχουν άπειροι μονωτές που ξέρουν ανά περίπτωση ποια μέθοδο στεγανοποίησης πρέπει να ακολουθήσουν για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα στην αποφυγή της διείσδυσης του νερού στην κατοικία. Οι στέγες εκτίθενται σε διάφορες μορφές υγρασίας, όπως βροχή, χιόνι ή πάγο. Η στεγανοποίηση ταράτσας διασφαλίζει ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα με την δομική ακεραιότητα του σπιτιού λόγω της διαρροής νερού στα εσωτερικά τοιχώματα της κατοικίας.

Πλεονεκτήματα από την στεγανοποίηση ταρατσών

Η συνεχής έκθεση στην υγρασία μπορεί να αποδυναμώσει τα υλικά στέγης, οδηγώντας σε διαρροές και ζημιές στην δομή της πλάκας ή της σκεπής. Η αδιαβροχοποίηση λειτουργεί ως ασπίδα, αποτρέποντας τέτοια περιστατικά.

Η διείσδυση υγρασίας είναι μια κύρια αιτία ανάπτυξης μούχλας. Εξασφαλίζοντας ότι η στέγη σας είναι στεγανή, περιορίζετε την πιθανότητα ανάπτυξης μούχλας, προστατεύοντας έτσι πρωτίστως την δική σας υγεία.

Μια καλή στεγανοποίηση ταράτσας αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του σπιτιού, γιατί προστατεύει τα δομικά υλικά όπως το τσιμέντο και την πρόσοψη, προστατεύοντας έτσι συνολικά την περιουσία των ιδιοκτητών. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται συνεχείς επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών, εξασφαλίζοντας μακροχρόνια αρκετά χρήματα.

Ενώ η μόνωση και η στεγανοποίηση ταράτσας εξυπηρετούν δύο διαφορετικούς σκοπούς, ωστόσο είναι δύο αλληλένδετες εργασίες που πρέπει να γίνονται σωστά για να διασφαλιστεί η συνολική υγεία μιας στέγης. Μια επαρκώς μονωμένη ταράτσα μπορεί να αποτρέψει την απώλεια θερμοκρασίας και να μειώσει τα επίπεδα υγρασίας στο κτίριο, η οποία εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να βλάψει όλη την κτιριακή δομή. Από την άλλη πλευρά, η στεγανοποίηση μπορεί να προστατεύσει τον σκελετό του κτιρίου από ζημιές που μπορεί να προκληθούν από το νερό, διασφαλίζοντας την σωστή συντήρηση των υλικών και ότι η οικία θα παραμείνει σε μια πολύ καλή κατάσταση.

 

  12 December, 2023 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα