Monkey bread (κεικ τσουρεκι)
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη
100 γραμ. ζάχαρη
2 κ.γλ. ξερή μαγιά
200 γραμ. γάλα χλιαρό
100 γραμ. βούτυρο (λιωμένο)
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες ή 1 μπαστούνι βανίλιας
2 πρέζες αλάτι
περίπου 550 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. κανέλα
Για τη γέμιση
100 γραμ. αποξηραμένα κράνμπερις
100 γραμ. σταφίδα ξανθή
100 γραμ. κουβερτούρα
Για την καραμέλα
50 γραμ. βούτυρο
150 γραμ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.γλ. κανέλα
λιωμένη κουβερτούρα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη του Monkey Bread
Για το φανταστικό κεικ τσουρεκι με σοκολάτα και καραμέλα κανέλας, φτιάχνουμε πρώτα τη ζυμη για το monkey bread.
Για τη ζυμη
Βάζουμε στο μπολ του μιξερ με καδο το αλευρι, τη ζαχαρη και τη μαγια. Τα ανακατεύουμε.
Διαλύουμε το αλατι στο χλιαρό γαλα.
Σπάμε τα αυγα σε ένα μπολ με το σύρμα, (αν ξέχασες να βγάλεις τα αυγά από το ψυγείο δες εδώ πώς να τα φέρεις σε θερμοκρασία δωματίου), προσθέτουμε το γαλα, το λιωμένο βουτυρο, τη βανιλια και την κανελα και τα χτυπάμε να ενωθούν.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαστιχωτή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Χτυπάμε τα υλικά για 2′ στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ. Δυναμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα και χτυπάμε τη ζύμη για 6′.
Προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης, κράνμπερις, σταφιδα και σταγονες σοκολατας.
Μαζεύουμε τη ζύμη και με τις ενώσεις προς τα κάτω τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ.
Σκεπάζουμε καλά το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή για 1 ώρα κοντά σε ζεστό σημείο. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια τη ζύμη στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια.
Βάζουμε τα κομμάτια ζύμης σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βουτυρο.
Ανακατεύουμε απαλά να βουτυρωθούν όλα.
Για την καραμέλα κανέλας
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζαχαρη με την κανελα. Βουτάμε 1-1 μπαλάκι ζύμης να καλυφθεί καλά με την κανελοζάχαρη.
Η κανελοζάχαρη που λιώνει με το ψήσιμο ανάμεσα στη ζύμη, δημιουργεί μια καραμέλα κανέλας που ποτίζει το monkey bread μέχρι την καρδιά του.
Ψήσιμο
Τα βάζουμε σε μεγάλη βουτυρωμένη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
Τα τοποθετούμε απαλά το ένα πάνω στο άλλο, δεν τα πιέζουμε.
Αφήνουμε το κέικ τσουρέκι να φουσκώσει για περίπου 30΄.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 40′.
Αφού ψηθεί, αφήνουμε για 20′ στη φορμα κι έπειτα το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά. Προαιρετικά, περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.
Κόβουμε σε φέτες το κεικ τσουρεκι, όπως το κέικ.
*Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.