Μισθοί: Σε ποιος κλάδους αυξήθηκαν το 2021

  25 March, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Μισθοί: Σε ποιος κλάδους αυξήθηκαν το 2021

Η ανοδική πορεία των μισθών θα συνεχιστεί και το 2022, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς

Θετικό οιωνό για το ρευστό οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί αποτελεί η αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα εντός του 2021 και ιδίως από το φθινόπωρο και μετά, ως απάντηση των επιχειρήσεων στην ανοδική πορεία του πληθωρισμού.

Αυξήσεις έως 3%

Οι 200 επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφηκαν εντός του προηγούμενου έτους προέβλεπαν αυξήσεις από 1,5% έως 3%, ενώ στο επίπεδο του 1,5% κινήθηκαν και οι αυξήσεις μισθών των περίπου 10  κλαδικών συμβάσεων που έχουν απομείνει σε ισχύ.

Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν σε δυναμικούς κλάδους, όπως οι εταιρίες τεχνολογίας και πετρελαιοειδών, η βιομηχανία, η ενέργεια, οι πλωτές μεταφορές και ο τουρισμός. Μάλιστα η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού κατά την περσινή τουριστική σεζόν οδήγησε σε υψηλότερες αμοιβές ως κίνητρο για να καλυφθούν οι κενές θέσεις, ενώ με υψηλούς μισθούς επιβράβευσαν τους εργαζόμενους με εμπειρία και δεξιότητες οι εταιρίες υπηρεσιών και τεχνολογίας.

Ανοδική πορεία και το 2022

Η ανοδική πορεία των μισθών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα συνεχιστεί και το 2022. Μεγάλες εταιρείες ήδη έδωσαν επιπλέον μπόνους έως και μισό μισθό στους εργαζόμενους για την κάλυψη των ανατιμήσεων σε ρεύμα και βενζίνη, ενώ πολλές μεσαίες και μεγάλες εταιρείες δίνουν έμφαση στην πολιτική των κουπονιών τα οποία είναι αφορολόγητα σε σχέση με τον μισθό.

►Διαβάστε και: Κατώτατος μισθός: Αύξηση 4% από 1η Μαΐου προτείνουν οι εργοδότες - Ολες οι προτάσεις

Δηλαδή αντί αυξήσεων δίνουν στους εργαζόμενους κουπόνια για αγορές σε σούπερ μάρκετ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να διατεθούν σε υπαλλήλους και κουπόνια για βενζίνη, πέραν της κρατικής ενίσχυσης για τα καύσιμα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

Η αυξητική τάση των αμοιβών, που οφείλεται σε έναν βαθμό στην έξοδο από τα lockdown και στη μικρή υποχώρηση της ανεργίας, αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ για την απασχόληση που χαρακτηρίζονται τα πλέον αξιόπιστα καθώς βασίζονται στις μηνιαίες ΑΠΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που αφορούν τον Ιανουάριο 2021, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης από 1.202,09 ευρώ τον Ιανουάριο του 2020 αυξήθηκε σε 1.243,53 τον Ιανουάριο του 2021. Αντίστοιχα ο μέσος μισθός της μερικής απασχόλησης αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο από 418,77 σε 475,93 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος των αμοιβών από 977,30 ανήλθε σε 987,30 ευρώ.

Ασφαλώς ο μέσος όρος ανεβαίνει λόγω των γενναιόδωρων αυξήσεων σε λίγους κλάδους της οικονομίας καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν και κλάδοι εργαζομένων (καθαριότητα, υπηρεσίες φύλαξης) με αμοιβές χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό.

 

  25 March, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα