Μιλιέτ: Αν η Ελλάδα περάσει τα 6 μίλια στην Κρήτη θα ξεσπάσει πόλεμος με ευθύνη των ΗΠΑ
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται ν’ ανακοινώσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, που ισχύουν μόνο δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η ιδέα είναι ν’ ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», γράφει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ, στο χθεσινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ.
«Αμφισβητούμενα νερά»
Χαρακτηρίζοντας «αμφισβητούμενα νερά» την περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι ελληνικές έρευνες, ο δημοσιογράφος «κηρύσσει» ο ίδιος από τώρα πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει επέκταση χωρικών υδάτων ή το Sanco Swift (φωτογραφία, επάνω, με ελληνικά δημοσιεύματα, από άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της Μιλιέτ) προχωρήσει πέραν των 6 μιλίων της Κρήτης, η Τουρκία θ’ ανοίξει πυρ.
"Η Ελλάδα έχει επεκτείνει τον εναέριο χώρο της κατά 10 μίλια και τα χωρικά της ύδατα κατά 6 μίλια εκατέρωθεν της Κρήτης."
Σ’ αυτό το σημείο εμφανίστηκαν ξανά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Sanco Swift της ExxonMobil θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες σε αμφισβητούμενα ύδατα. Μένει να δούμε αν θα κινηθεί προς τα επίμαχα νερά», υποστηρίζει, αποδίδοντας την ανακοίνωση των ερευνών στην Κρήτη στην ανάγκη αλλαγής ατζέντας του Μητσοτάκη λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένουμε κανένα ορθολογικό βήμα από τον έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή. Με το σκάνδαλο των υποκλοπών που διογκώνεται, ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και η μόνη διέξοδος που μπορεί να βρει είναι ν’ αυξήσει την ένταση με την Τουρκία και να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες»
»Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και έδωσε 40λεπτη αναφορά. Ο ελληνικός λαός είναι έντιμος λαός. Δεν βλάπτει την εθνική του υπερηφάνεια, όμως, όταν ο πρωθυπουργός του αναφέρεται στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και όχι στον ομόλογό του;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος της Μιλιέτ.
«Εφόσον ο έλληνας πρωθυπουργός υπακούει πλήρως στην Ουάσιγκτον, θα χτυπήσει την πόρτα της Ουάσιγκτον για την απόφαση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε δύο περιοχές της Κρήτης. Εάν ο Λευκός Οίκος πει ‘ναι’ σ’ αυτή την απόφαση και εγκρίνει το πλοίο της ExxonMobil να φτάσει στα αμφισβητούμενα ύδατα, η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να πυροβολήσει οποιοδήποτε πλοίο θα εισέλθει στα συν 6 μίλια.
»Μ’ άλλα λόγια, από εδώ και πέρα οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες για οποιαδήποτε σύγκρουση ή πόλεμο μπορεί να ξεσπάσει», προσθέτει ο τούρκος αρθρογράφος.
Και συνεχίζει: «Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ να περιοριστεί μόνο στο 7% του Αιγαίου και να μείνει έξω από το μοίρασμα των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν θα επέμβουν αν ξεσπάσει πόλεμος»
»Ή το Αιγαίο θα γίνει πέλαγος τουρκο-ελληνικής φιλίας ή δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να πάμε ξανά στον πόλεμο. Επιπλέον, ακόμα κι αν πολεμήσουμε άλλη μια φορά, θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία στο τραπέζι.
»Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος να πολεμάμε, ούτε να επιδιώκουμε στόχους που δεν θα επιτευχθούν ποτέ. Ο ελληνικής καταγωγής πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα μόλις είπε ότι δεν θα επέμβουν αν ξεσπάσει πόλεμος.
»Δεν βλέπει ο έλληνας υπουργός Αμυνας (σ.σ.: κάνει λάθος τα υπουργεία) Δένδιας πού θα οδηγήσουν οι εχθροπραξίες που υποκινεί για να γίνει ηγέτης της χώρας;».
Δείτε επίσης
- Διακίνηση εμβρύων: Θα γεννηθούν παιδιά, που είναι αδέλφια, χωρίς να το γνωρίζουν!
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Μαρτίου σε τουρισμό και εστίαση - Αναλυτικός οδηγός
- Τραμπ: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο
- Kαιρός: Βροχερό το σκηνικό σήμερα
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον
Σχετικά άρθρα
- Οι προκλήσεις στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας – Πόσο θα διαρκέσει το καλό κλίμα;
- Όσα έγιναν στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: Πώς αποτιμά η Αθήνα τα νέα δεδομένα
- Συμφωνίες, Μνημόνια και Κοινές Δηλώσεις - Διακηρύξεις που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
- «Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία»
- Μητσοτάκης: Οι άξονες για συνεργασία με την Τουρκία - Δεν λύνονται τα προβλήματα ως δια μαγείας