Περισσότερο από 1 εκατομμύριο τόνοι μικρότερη από το αναμενόμενο η παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε.
Μόνο κατά... ένα εκατομμύριο τόνους έπεσαν έξω από τις αρχικές τους εκτιμήσεις για τη συνολική παραγωγή ελαιολάδου στο διάστημα του πρώτου τριμήνου της συγκομιδής οι εκπρόσωποι των κυριότερων ελαιοπαραγωγικών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τους τρεις πρώτους μήνες της συγκομιδής στις κυριότερες ελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου έχουν παραχθεί συνολικά μόνο 1,1 εκατομμύρια τόνοι και επομένως η αρχική ποσότητα των 2,1 εκατομμυρίων τόνων που είχε αρχικά εκτιμηθεί δε φαίνεται καθόλου πιθανό να πραγματοποιηθεί.
Όπως αναδημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, στην Ιταλία μέχρι τέλη Δεκεμβρίου είχαν παραχθεί μόνο 166.000 τόνοι, στην Ελλάδα 105.000, στην Πορτογαλία 84.000 και στην Ισπανία 720.000 τόνοι.
Και κατά την περίοδο αυτή η συγκομιδή σε Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία, όπου είχε αρχίσει αρκετά νωρίς, είχε ολοκληρωθεί κατά 70-90% και μόνο στην Ισπανία, όπου είχε κατά ένα μηνά σχεδόν καθυστερήσει λόγω των συνεχών βροχών, είχε πραγματοποιηθεί περίπου κατά το 50-60%.
Στην Ισπανία, όμως, η καθυστέρηση της συγκομιδής λόγω των καταρρακτωδών βροχών, εκτός από τις συνέπειες στην ποιότητα, είχε επιπτώσεις και στην απόδοση του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) της χώρας, μέχρι τον Δεκέμβριο είχε πέσει στο 17,5%. Έτσι, σύμφωνα με την AICA, τα δεδομένα δείχνουν ότι η παραγωγή των 1,55 εκατ. τόνων είναι δύσκολο να επιτευχθεί, όπως υποστηρίζει ο Νίκος Μιχελάκης.
Στασιμότητα των τιμών
Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού στο έξτρα ελαιόλαδο συνεχίζουν να κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, παρά το ότι η πορεία της συγκομιδής, όπως προκύπτει από επίσημες πηγές, διαφοροποιείται σημαντικά και ως προς τον βαθμό ολοκλήρωσής της, αλλά και ως προς το τελικό ύψος της σοδειάς.
Έτσι, ενώ στην Ισπανία η συγκομιδή βρίσκεται ακόμα στο 70%, στην Ιταλία και την Ελλάδα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με τις αναμενόμενες ποσότητες να βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα και στις τρεις χώρες απ’ ότι αρχικά εκτιμήθηκαν, σύμφωνα πάντα με τις δημοσιεύσεις του ΣΕΔΗΚ.
Από την άλλη πλευρά - σύμφωνα με την ίδια πηγή - για λόγους ανεξήγητους, διάφοροι παράγοντες του αγροτικού χώρου αναφέρονται με δηλώσεις σε ΜΜΕ σε τεράστια παραγωγή της Ισπανίας (1.700 χ.τ.), προκαλώντας ψυχολογικό κλίμα για βεβιασμένη προσφορά και πτώση των τιμών!
Ο ΣΕΔΗΚ εκτιμά ότι η τεράστια διαφορά τιμών Ελλάδας, Ισπανίας και ιδίως Ιταλίας δεν είναι απλά παράδοξο, αλλά τελείως αντίθετο με τους νόμους της αγοράς. Γι' αυτό έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά και τους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και κυρίως τους πολιτικούς!
Χύμα ελαιόλαδο
Όπως όλα δείχνουν, βασική αιτία φαίνεται να είναι η δομή της προσφοράς του χύμα, η οποία στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένη και γίνεται από πολυάριθμους μεσίτες και μεσάζοντες, οι όποιοι φαίνεται ότι ενδιαφέρονται πρωτίστως για την πραγματοποίηση της αγοραπωλησίας και την είσπραξη της δικής τους προμήθειας.
«Τα περισσότερα ελαιοτριβεία της χώρας (περίπου 2.300) και όλα σχεδόν της Κρήτης (περίπου 550) πουλούν χύμα ελαιόλαδο είτε κατευθείαν, είτε μέσω κεντρικών μεσιτών, στις τιμές που προσφέρουν κατά καιρούς οι λίγοι μεγάλοι αγοραστές.
Ο ΣΕΔΗΚ συνιστά τη διάθεση του ελαιολάδου με δημοπρασίες ή πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και προσφέρει δωρεάν δημοσίευσή τους στην ιστοσελίδα του. Και η μέθοδος αυτή έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, αφού οι τιμές που επιτυγχάνονται με διαγωνισμούς που κάνουν Συνεταιρισμοί όπως π.χ. οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κριτσάς, Ζάκρου, Εμπάρου, Θραψανού, Αγγελιανών, Σελίνου κ.ά. είναι υψηλότερες κατά 0,30-0,50 €/κ.».
Πάντως, τις τελευταίες μέρες, από τον χώρο των εμπόρων εκφράζεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία για άνοδο των τιμών παραγωγού.
Ο αντίλογος προς τον ΣΕΔΗΚ ως προς τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των τιμών στη χώρα μας και την Ιταλία είναι ότι η ιταλική κυβέρνηση στηρίζει το δικό της ελαιόλαδο, το διαφημίζει, χρηματοδοτεί την τυποποίηση και γενικά έχει συμβάλλει στο γεγονός παντού στον κόσμο το ιταλικό ελαιόλαδο να είναι περισσότερο γνωστό στους καταναλωτές σε σχέση με το ελαιόλαδο που παράγει η Ελλάδα.
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας
Σχετικά άρθρα
- Έρχεται ο 11ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Ελαιόλαδου - Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
- Μεγάλο deal για τον κλάδο του ελαιολάδου σε Κρήτη και Πελοπόννησο
- Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νοθευμένο λάδι
- Δήμος Φαιστού: Και η “Φαμέλια Αστερουσίων” στην εκδήλωση για το ελαιόλαδο
- Δήμος Φαιστού: Ενημερωτική εσπερίδα για το ελαιόλαδο