Μια πρόταση για το « Βοήθεια στο Σπίτι»
Το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι το κατ’ εξοχήν πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας με παροχή οργανωμένης και συστηματικής κοινωνικής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, χρόνια πάσχοντες, ηλικιωμένους, συνταξιούχους, οικονομικά αδύναμους, πάσχοντες συνανθρώπους μας, κ.λπ.
Είναι βασικό πρόγραμμα στήριξης της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για την παραμονή στο φυσικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον για την αποφυγή της ιδρυματοποίησης αλλά και βασικός μοχλός για την αποϊδρυματοποίηση.
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος, διαδραμάτισαν οι περίπου 3.500 εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία, που σήμερα μετά τις συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις, είναι κάτω από 3.000.
Το ΠΑΣΟΚ, ως εμπνευστής και δημιουργός αυτού του εμβληματικού προγράμματος που θεσπίστηκε στο πλαίσιο Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και με δεδομένη την επιτυχή, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη λειτουργία του, περίπου 20 χρόνια τώρα, ανέλαβε πρωτοβουλία και κατέθεσε στη ΒΟΥΛΗ ως Δημοκρατική Συμπαράταξη και Κίνημα Αλλαγής, ολοκληρωμένη πρόταση με την Ερώτηση 1161/03-09-2018 για την αναβάθμιση και μόνιμη λειτουργία του, με την οργανική ένταξη στους Δήμους ή στα ΝΠΔΔ που σήμερα το υλοποιούν και την εξασφάλιση των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό, αποτρέπεται ο τραγέλαφος της προκήρυξης 3Κ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Την οργανική ένταξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή στις κοινωφελείς επιχειρήσεις τους (ΝΠΙΔ) ή στα (ΝΠΔΔ) που σήμερα το υλοποιούν, με ενιαίο συντονισμό ανά Δήμο.
Ένταξη όλων των εργαζομένων που υπηρετούν πάνω από πέντε (5) συνεχή χρόνια, με δύο (2) τουλάχιστον απ’αυτά μετά την 01/10/2013, οι οποίοι πλέον δεν υπάγονται στις απαγορεύσεις του σχετικού νόμου και του π.δ. 164/2004, σε προσωποπαγείς θέσεις στους δήμους ή τις κοινωφελείς επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) αυτών ή στα αντίστοιχα (ΝΠΔΔ).
Προκήρυξη για πρόσληψη του πρόσθετου ανθρώπινου δυναμικού με απαραίτητες ειδικότητες με διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ ώστε να λειτουργήσει πλήρως το «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και το θεσμοθετημένο με το νόμο 4199/2013 πρόγραμμα «κατ’ οίκον νοσηλεία».
Μόνιμη συνέχιση της χρηματοδότησης των δήμων ή των κοινωφελών επιχειρήσεων ή των ΝΠΔΔ από τους διασφαλισμένους πόρους προγράμματος, σύμφωνα με το άρθρο 64 του Ν.4277/14 και ειδικότερα την 2η παράγραφο.
Την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων
Την προμήθεια του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού για την πλήρη υποστήριξη των υπό φροντίδα συνανθρώπων μας
Την αναμόρφωση κριτηρίων για την ένταξη όλων των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη κοινωνική, νοσηλευτική, ιατρική φροντίδα και οικιακή βοήθεια σε άτομα που την έχουν ανάγκη είτε ζουν μόνα είτε συνοικούν με άλλους που δεν δύνανται να τους τις προσφέρουν.
Την σύσταση Διοικητικής μονάδας «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Υπουργείο Εργασίας με σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης για τη βελτίωση των υπηρεσιών του.
Την αξιοποίηση καταρτισμένων εθελοντών για την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών.
Την λειτουργική σύνδεση ανά δήμο ή κοινότητα του «Βοήθεια στο Σπίτι» με τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και τα ΚΑΠΗ.
Τέλος δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τις απαράδεκτες απαντήσεις των υπουργών στην ερώτηση μας και το γεγονός ότι τέσσερα (4) σχεδόν χρόνια τώρα εμπαίζουν τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και δεν εφαρμόζουν όσα υποσχέθηκαν πριν το 2015.
Σε κάθε περίπτωση, όπως εμείς είχαμε υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με τους εργαζομένους, τον τότε Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Δήμαρχο Νεαπόλεως-Συκεών κ. Δανιηλίδη και όπως είχαμε δεσμευτεί και νομοθετικά με τον 4199/2013 και κυρίως τον 4277/2014 ότι μετά την λήξη του 2ου μνημονίου και εντός του 2015 θα εξασφαλίζαμε την αναβάθμιση του προγράμματος και την μόνιμη σχέση εργασίας των εργαζομένων, καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, μετά την 21η Αυγούστου 2018 και την λήξη του 3ου ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, να αφήσει τις ψεύτικες δικαιολογίες και τα άλλοθι και να προχωρήσει σύμφωνα με την πρόταση μας και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.
Δείτε επίσης
- Tυμπάκι: Πρωτοβουλίες του Δήμου Φαιστού για την αποκατάσταση των πληγέντων
- Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας: Αναβαθμίζονται οι διάδρομοι και η προσβασιμότητα
- Tυμπάκι: Πρωτογνωρες εικόνες μετά το σαρωτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Δήμος Φαιστού-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία λόγω έντονων καιρικών φαινομένων