Μία μοναδική έκθεση....
Γιατί στην αρχαία Ιεράπυτνα χρησιμοποιείτο ως νόμισμα το αργυρό δίδραχμο και ποιος ο ρόλος της Ελεύθερνας στα πολιτιστικά και οικονομικά δρώμενα της Κρήτης κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο;
Ποιο ρόλο διαδραμάτισαν οι πόλεις-κράτη της Μεγαλονήσου κατά την διάρκεια του Πρώτου Κρητικού Πολέμου και ποιες συμμάχησαν με τον βασιλιά της Μακεδονίας, Φίλιππο, εναντίον της Κνωσού (Κνωσού); Γιατί από τις ανασκαφές ανακαλύφθηκαν αρχαία νομίσματα από την Αίγινα και ποια η σχέση του νησιού αυτού με την Κρήτη;
Αυτές τις άγνωστες και συνάμα συναρπαστικές πτυχές στην μακρά ιστορία της Κρήτης έρχεται να φωτίσει η περιοδική έκθεση «ΚΡΗΤΩΝ ΠΟΛΕΙΣ. Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ», που φιλοξενείται στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας και εγκαινιάστηκε στις 29 Ιουνίου. Την Έκθεση συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.
Με συνολικά 124 αρχαία νομίσματα της Κρήτης, τα οποία προέρχονται από τις τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων του νησιού και από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, η Έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορική, πολιτισμική και πολιτιστική παράδοση της αρχαίας Κρήτης μέσα από τα νομισματικά εκθέματα.
Η Έκθεση θα υποδέχεται τους επισκέπτες μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2019, μεταφέροντάς τους μέσα από την παρουσίαση της νομισματοκοπίας σε μία περίοδο που είναι λιγότερο μελετημένη, αυτή των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων. Τα… μικρά το δέμας νομίσματα, αλλά εξαιρετικά σημαντικά, αντικατοπτρίζουν την οικονομική, εμπορική και θρησκευτική ανάπτυξη των πόλεων, παραμένοντας την ίδια στιγμή κομψοτεχνήματα της εποχής τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την περίοδο εκείνη εκτιμάται ότι στο νησί λειτουργούσαν σαράντα νομισματοκοπεία. «Αφηγούνται» την ιστορία των πόλεων-κρατών όπως η Κυδωνία, η Γόρτυνα, η Ελεύθερνα και η Ιεράπυτνα, οι οποίες είχαν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι αυτάρκεις και αυτόχθονες και είχαν ιδιαίτερες εμπορικές σχέσεις με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο, ακόμη και πέρα από τη Μεσόγειο.
Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη παρουσιάζει τα αρχαία νομίσματα των πόλεων, οι οποίες ακολουθούν τον σημερινό διαχωρισμό της Κρήτης σε τέσσερις νομούς (από τα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο και τέλος στο νομό Λασιθίου). Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει ενδεικτικά τη νομισματική κυκλοφορία στην Κρήτη, καθώς ξένα νομίσματα έφθαναν κυρίως μέσω της μισθοφορικής δραστηριότητας των Κρητών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλων δυνάμεων της ελληνιστικής περιόδου και μέσω της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο νησί. Οι ξένες εκδόσεις αποθησαυρίζονταν και αρκετές από αυτές επικόπτονταν, δηλαδή χρησιμοποιούνταν ως πέταλο για την έκδοση των τοπικών νομισμάτων.
Την Έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Οι επισκέπτες θα έχουν στη διάθεσή τους την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να απολαύσουν την Έκθεση, μέσα από το «Coin o-rama», μια πολυμεσική εφαρμογή που υλοποίησε το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, η οποία προσφέρει μεγεθυμένες εικόνες και περισσότερες πληροφορίες για τα νομίσματα που εκτίθενται. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να «φτιάξουν το δικό τους νόμισμα». Ακόμη, προβάλλεται ψηφιακά η νομισματική κυκλοφορία στο νησί.
Δείτε επίσης
- Προφυλακίστηκε ο Γιάννης Ξυδάκης για το αιματηρό επεισόδιο - “Είχε αποκλεισμό σκέψης”
- Mεσαρά: Νέα φουρνιά μεταναστών στο Λέντα
- Παρασύρης: Ερώτηση στη Βουλή για το παραλιακό μέτωπο Τυμπακίου
- Αντίστροφή μέτρηση για το Καρναβάλι Τυμπακίου
- Ηράκλειο: Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προς σφαγή - Σε ισχύ αυστηρά μέτρα
Σχετικά άρθρα
- Η Κρήτη έγινε πατρίδα, χαρά της ζωής, της Παλόμα και του Κλοντ Πικάσο
- Ο Αρναουτάκης στην Αγροτική έκθεση Μεσαράς για τα κρητικά προϊόντα
- Άνοιξε τις πύλες της η Γεωργική έκθεση Μεσαράς
- Όλα έτοιμα για την 17η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς
- Έκθεση «Utopian Luster»: Η Μαρία Καρκανάκη φωτογραφίζει ένα μέλλον δυσοίωνο…(φωτο)