Μια γυναίκα οραματίστρια, στη Μεσαρά
Μία δραστήρια γυναίκα, η στάση της οποίας απέναντι στα πράγματα, αποτελεί παράδειγμα προς μίμιση, συνάντησε το viannitika.gr. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες, που το παράδειγμα σου μπορεί να εμπνεύσει μία ολοκληρη κοινωνία, να βαδίσει σε άλλη τροχιά, πιο φωτεινή, πιοτερο ανθρώπινη και ενεργή.
Η εκπαιδευτικός και αρθρογράφος, Εύα Καπελλάκη-Κοντού, μία εξαιρετικά δραστήρια γυναίκα, η οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Μεσαρά ως μέλος και υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων του Δ..Σ. του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς, μας "αποκαλύπτεται".
-Είστε μια δραστήρια γυναίκα, η οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Μεσαρά, με ορμητήριο το γραφικό χωριό του Σίβα. Πόσο εύκολο είναι αυτό για μια γυναίκα, εργαζόμενη και μητέρα ταυτόχρονα;
Αρχικά σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και τη θέληση να επικοινωνήσω την όλη προσπάθεια.Βέβαια είναι πολύ δύσκολο, γιατί ο τόπος τούτος περνάει δύσκολες ημέρες σε άνυδρους καιρούς κι εγώ δεν έχω το δικαίωμα να γυρίσω την πλάτη φοβούμενη τον αγώνα.
Όπως είπε και ο μεγάλος Κρητικός λογοτέχνης Ν. Καζαντζάκης: Να αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μοναχός μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω!
Όχι λοιπόν στην αδιαφορία, ναι στην εργασία για να βγούμε στο ξέφωτο. Ο κόπος δεν προσμετράτε, οι δυσκολίες ανείπωτες αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς. Ο 13χρονος γιος μου Κωνσταντίνος κατανοεί την όλη εργασία και μάλιστα σε παλαιότερες συνεργασίες – στην ενορία του Αγ. Τίτου στο Τυμπάκι με την αξιολογότατη κα Κατερίνα Κουρτάκη, συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις με μεγάλη χαρά.
-Η παρουσία σας στα Πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής είναι πολύ σημαντική και δεν περιορίζεται μόνο στη δράση μέσω του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου. Με τι καταπιάνεστε αυτό το διάστημα;
Είναι σημαντική όσο και τόσων άλλων αφανών στον αγώνα για τον πολιτισμό και ανάσα ψυχής. Όντως δεν περιορίζονται οι δράσεις και το έργο στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Θέμος Κορνάρος» του όμορφου χωριού μου Σίβα, όμως είναι το απάνεμο λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησα με την καταγραφή του έργου του αγίου Ιωάννη του Ξένου γεννημένος στον Σίβα το 970 μ.Χ. περίπου, μαζί με άλλους 14 συντοπίτες μου σ’ ένα όμορφο τόμο αφιερωμένο στον Άγιο.
Ως μέλος του Δ..Σ. του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς και υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων του Δικτύου εθελοντικά, προσπαθώ όσο γίνεται, να προωθήσω τα πολιτιστικά δρώμενα των συλλόγων παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ενίοτε παρουσιάζονται.
Προσφάτως, στη Φαιστό με πρωτοβουλία – ιδέα – του Προέδρου του Δικτύου κου Σπυριδάκη Μ. έγινε η 3η Στεφανιοδρομία και η έκθεση φωτογραφίας αναφορικά με τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης. Προσπάθησα μέσω της εισήγησής μου: Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης πώς επηρεάζει τη σύγχρονη σκέψη και τη λαογραφία», να γίνει κατανοητό ότι το νήμα του μύθου αλλάζει απλά εποχές και αιώνες χαράζοντας στην πλάτη των καιρών το ανεξίτηλο σημάδι της ράτσας μας.
Επίσης ως υπεύθυνη διαμεσολαβήτρια της αδελφοποίησης του Δήμου Φαιστού μ’ ένα δήμο της Ιταλίας [ Κατάνια] προσπαθώ να προωθήσω αυτή την ιδέα μου για να έχουμε τη δυνατότητα ανταλλαγής πολλών πολιτιστικών, οικονομικών, καλλιτεχνικών, παραδοσιακών αλλά και τουριστικών πραγμάτων με τη γειτονική χώρα και ο Δήμος Φαιστού να έχει ένα ανοιχτό παράθυρο στη Μεσόγειο!
-Η Μεσαρά και η ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου, έχει δυνατότητες για να αναπτυχθεί πολιτισμικά;
Βέβαια, έχει άπειρες δυνατότητες! Η Μεσαρά είναι η αρχέγονη κοιτίδα του πολιτισμού. Η ίδια η Ευρώπη – η πριγκίπισσα της Φοινίκης κατά πως λέει ο μύθος – ήρθε γοητευμένη στην πλάτη του ταυρόμορφου Δία με τα χρυσά κέρατα και κάτω από τον ιερό πλάτανο της Γόρτυνας έφερε στον κόσμο τους τρεις γιους της το Μίνωα – Ραδάμανθυ και Σαρπηδόνα. Το υφάδι του πολιτισμού – του σημαντικότερου της αρχαιότητας - εκείνου στον οποίον ανατρέχουμε για να αναγνωρίσουμε τις ρίζες μας, μόλις άρχιζε.
Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν και προσπαθούν νυχθημερόν απ’ όποιο μετερίζι κι αν είναι για να δουν τον τόπο τους να ευημερεί και του πολιτισμού το φως να λάμψει ξανά. Είναι προφανές πως για χρόνια ολόκληρα – δεκαετίες – άφησαν οι έχοντες τα ηνία να ρημάξει και να φαίνεται ερημικό τοπίο. Τώρα χρόνο με το χρόνο δημιουργούνται μικρές οάσεις ευελπιστώντας πως οι οάσεις αυτές θα μετατρέψουν το τοπίο της Μεσαράς, σε Παράδεισο αληθινό!
-Οι τοπικές κοινωνίες πόσο έτοιμες είναι να ακολουθήσουν το όραμα ανθρώπων όπως εσείς;
Ναι, σωστά έχετε δίκιο να έχετε αυτή την απορία αν οι τοπικές κοινωνίες είναι έτοιμες λόγω της παρατεταμένης αδράνειας προφανώς επήλθε η αγκύλωση αλλά αν υπάρχει κάποιος θεραπευτής πρωτίστως της ψυχής και συντρέξει ώστε αυτή η αγκύλωση που αδυναμία θυμίζει, να γίνει δύναμη κι ο καθείς απ’ το στασίδι του να δώσει της ψυχής του τα δώρα, τότε και οι πιο αγκυλωμένες κοινωνίες οι πιο αδρανείς ενεργοποιούνται και παίρνουν το πρώτο ρόλο στον αγώνα για εξέλιξη και φως! Τότε πιστεύουν σιγά – αργά αλλά σταθερά πως το θαμμένο τους όραμα ζωντανεύει για να βρει τη θέση του στο φως.
-Παράλληλα έχετε μια πολύ επιτυχημένη ραδιοφωνική εκπομπή. Πως είναι η εμπειρία αυτή και πως προέκυψε;
Σας ευχαριστώ θερμά που μου το λέτε, αυτό θα ήθελα κι εγώ να έχει επιτυχία η προσπάθεια αυτή, γιατί γίνεται με προσωπική θυσία δυο χρόνια τώρα. Συμπληρώνονται δυο χρόνια τις 31 Ιουλίου με μια έκπληξη! Γι’ αυτό όλοι συντονισμένοι στα fm 101,9 στις 4.30.
Έχουμε την τύχη να έχουμε στην Ι. Μητρόπολη Γορτύνης κι Αρκαδίας ένα φωτισμένο Ιεράρχη τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο ο οποίος δίχως να το πολυσκεφτεί με κάλεσε και μου είπε πως ήθελε να ηγηθώ του ραδιοφώνου και να οργανώσω εκπομπές ελεύθερα όπως εγώ σκεφτόμουν για τους Μεσαρίτες. Αυτό ήταν!
Θα έκανα έρευνα – καταγραφή των ανθρώπων της Μεσαράς μέσω μιας σειράς εκπομπών που ταξίδια τα ονόμασα, με τίτλο «Ταξιδεύοντας στη Μεσαρά».
Αυτά τα ταξίδια θα ήταν περίπου εκατό δηλαδή δέκα ενότητες από δέκα εκπομπές η καθεμία με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους της Μεσαράς. Έτσι κι έγινε. Δίχως χορηγίες αλλά με ψυχή και θέληση και φυσικά θα πρέπει να αναφέρω την αμέριστη συμπαράσταση του συζύγου μου Γιάννη Κοντού, ο οποίος πίστεψε από την αρχή σε τούτο το όραμα.
Πρώτη ενότητα με τίτλο: Ποιητές και Μαντιναδολόγοι της Μεσαράς! Έρευνα, συνέντευξη, επιλογή μουσικών διαλειμμάτων και φυσικά με την ευγενική χορηγία μουσικής τίτλων του επιστήθιου φίλου μου μουσικοσυνθέτη Σιμόνε – Πιέτρο Βαλτσανία, ορμώμενο από την πόλη των τεχνών, την Φλωρεντία.
31 Ιουλίου το απόγευμα στις 4.00μ.μ. στα fm 101,9 με την αρωγή του ακούραστου ηχολήπτη π. Εμμ. Καργάκη - εμψυχωτή σε τούτη την αποκοτιά - κι όλα έτοιμα. Καρδιοχτύπι, δάκρυα χαράς και συγκίνησης και το πρώτο ταξίδι έφτασε στον προορισμό του. Από εκείνο το πρώτο ακολούθησαν άλλα 72 στον αέρα. Με πολλές δυσκολίες, προσωπικά έξοδα και ατέλειωτες ώρες γραφής.
Θα ήθελα, δοθείσης της ευκαιρίας, να κάνω έκκληση στην περιφέρεια Κρήτης και στον κο Αρναουτάκη να επιμεληθεί της οργάνωσης αυτού του Σταθμού γιατί είναι τόσο σημαντικός, πιστεύω πως είναι ο μοναδικός που προωθεί τον πολιτισμό της Μεσαράς και τους ανθρώπους της, την παράδοση και κυρίως θέλει ν ‘ ακουστεί η φωνή του κάθε Μεσαρίτη είτε είναι ποιητής – μαντιναδολόγος -οργανοποιός – γεωπόνος, γεωργός ή κτηνοτρόφος, δάσκαλος ή ιερέας όλοι ενωμένοι έχουν θέση στο μικρόφωνο του «Εύδιου Λιμένα» του απάνεμου λιμανιού της ανθρώπινης ψυχής.
Πιστεύω ότι τα ταξίδια μας θα γίνουν πολλά από την μια άκρη της Μεσαράς ως την άλλη κι όλοι μαζί ενωμένοι θ’ αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση αδράνειας και ωχαδερφισμού δίνοντας τη σκυτάλη στον αγώνα για πιότερο φως. Έχοντας πάντα στο μυαλό πως: τα λόγια του μεγάλου παιδαγωγού της αγάπης. Ιωάννη Ερρίκου Πεσταλότσι: Μόνο με την καρδιά οδηγείται του ανθρώπου η καρδιά!