Μητσοτάκης: «Οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείται με αυστηρό τρόπο»

amna.gr  01 June, 2022 ΑΡΘΡΑ
Μητσοτάκης: «Οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείται με αυστηρό τρόπο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής δήλωσε πως ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας όπως εκδηλώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. «Είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορεί να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ. Ζήτησα το ζήτημα αυτό -εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική- να συζητηθεί στο συμβούλιο του Ιουνίου και να υπάρξει σαφής αναφορά στα συμπεράσματα με ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε περιττή και αχρείαστη την τουρκική επιθετικότητα, υπογραμμίζοντας πως το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας είναι μία ακόμα εστία έντασης. «Η χώρα μας απαντά πάντα στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου», προσέθεσε.

Ειδικά για τη συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς δήλωσε πως ξεκαθάρισε στον Γερμανό καγκελάριο ότι δεν νοείται πολιτική ίσως αποστάσεων όταν η μία χώρα είναι μέλος της ΕΕ και η άλλη σε καθεστώς υπό ένταξη χώρας. «Ο καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος. Ο χάρτης της "γαλάζιας πατρίδας" είναι το επίσημο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής τής Τουρκίας. Παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι η καλύτερη απόδειξη απέναντι και στους πιο δύσπιστους ότι η Τουρκία μας απειλεί», προσέθεσε. Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, σεβόμενη τις αρχές, τις αξίες και το διεθνές δίκαιο. Είπε επίσης ότι με την επιστολή μας στον ΟΗΕ αποδομούμε τα "επιχειρήματα" της Τουρκίας και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε. «Δεν πρόκειται να είμαστε εμείς αυτοί που θα καταφύγουμε στην όξυνση, σε προσβολές, προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δεν ταιριάζει σε εμένα, στη χώρα, στο υπουργείο Εξωτερικών. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ισχυρούς συμμάχους. Έχουμε αυτοπεποίθηση που απορρέει και από την ολοένα ενισχυμένη αποτρεπτική αμυντική μας δυνατότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν θα εμπλακώ σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν θα τον ακολουθήσω», σημείωσε. Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ψυχανάλυση των πιθανών αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία.

«Δεν θα μπούμε λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία», συνέχισε, σημειώνοντας πως «είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι η Τουρκία χάνει την ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα», και συμπλήρωσε: «Αν η Τουρκία ενοχλήθηκε από την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και την ομιλία μου στο Κογκρέσο, είναι δικό της ζήτημα. Η Ελλάδα έχει συμμάχους, ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει μια στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και κάθε δικαίωμα να αξιοποιεί τις συμμαχίες της προς όφελος της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων.

Για την ενέργεια και την ανάγκη συντονισμένης αντίδρασης από την πλευρά της ΕΕ, δήλωσε πως το ζήτημα της παρέμβασης στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου είναι περίπλοκο και εξίσου περίπλοκη είναι η αποσύνδεσή του από τη διαμόρφωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. «Υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση. Στην αρχή ήμαστε αρκετά μόνοι. Τώρα βλέπω αρκετούς να συντάσσονται με τις θέσεις μας και να ασκούν πίεση στην Κομισιόν να καταλήξει σε παρεμβάσεις» είπε, σημειώνοντας πως η Ευρώπη πληρώνει πιο ακριβά το ίδιο φυσικό αέριο από άλλες χώρες όπως π.χ. η Ιαπωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήδη με την παρέμβαση της κυβέρνησης οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αισθητά μειωμένοι και τα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ποσό έως 600 ευρώ για τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Ειδικά για την τιμή της βενζίνης είπε πως το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, πως οι χώρες έχουν διαφορετικές τιμές γιατί έχουν διαφορετική φορολόγηση, ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη μια πρώτη μικρή παρέμβαση και ότι θα ανακοινώσει κάτι όταν θα υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα.

Ο πρωθυπουργός και στην εισαγωγική του τοποθέτηση είπε ότι το ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου και μέσα σε αυτές μπορεί να είναι και το πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία του εθνικού σχεδίου που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Είπε επίσης ότι η διάταξη που προβλέπει υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας χαιρετίστηκε από πολλούς συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σημείωσε πως «όλοι αυτοί που ασκούσαν κριτική, όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν, ψήφισαν "παρών", δηλαδή ήταν ουσιαστικά απόντες από την μεγάλη εθνική προσπάθεια».

Για τη συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τόνισε πως περίπου το 90% του ρωσικού πετρελαίου θα σταματήσει τροφοδοτείται από τη Μόσχα στην ΕΕ και έτσι «θα μπορέσουμε να στερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία για να σταματήσει αυτή τη βάρβαρη επίθεση στην Ουκρανία».

«Κάναμε αναλυτική συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου μας. Παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις. Η Ελλάδα μετατρέπεται ταχύτατα σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο εισαγωγής φυσικού αερίου στη Βαλκανική και την Ανατολική Ευρώπη. Πολλά σημαντικά έργα εντάσσονται σε αυτή την στρατηγική», υπογράμμισε.

Για την αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είπε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί καθώς θα βοηθήσει να πετύχουμε πιο γρήγορα την πράσινη μετάβαση.

Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια δήλωσε πως ο ίδιος και αρκετοί στη Σύνοδο έχουν έντονη ανησυχία καθώς είναι εγκλωβισμένα στην Ουκρανία πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρών και η θαλάσσια διέξοδος είναι αποκλεισμένη. «Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ να βρεθεί λύση και να δημιουργηθεί θαλάσσιος διάδρομος που θα επιτρέψει στο πολύτιμο σιτάρι να φύγει από το λιμάνι της Οδησσού και να μην πληρώσουν τη νύφη απομακρυσμένες χώρες οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα της πείνας», είπε σημειώνοντας πως η ελληνική ναυτιλία θα έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει.

Μετά από σχετική ερώτηση είπε επίσης ότι δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο νομοτελειακά οδηγεί σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου ενώ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει καθολική απαγόρευση για μεταφορά του μέσω θαλάσσης σε τρίτες χώρες.

Για την εκλογολογία και δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο αναρωτήθηκε πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όπως έχω δεσμευτεί. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ήρεμο πολιτικό κλίμα, πολιτισμένο διάλογο, αντιπαραθέσεις αξιών και θέσεων, λιγότερη πόλωση και προκλητική ρητορική η οποία παραπέμπει σε άλλες εποχές που έχουμε αφήσει πίσω. Η αντιπολίτευση και ο αρχηγός της επιλέγουν τη δική τους μοναχική διαδρομή η οποία θα κριθεί όταν με το καλό γίνουν οι εκλογές», συμπλήρωσε.

 

amna.gr  01 June, 2022 ΑΡΘΡΑ